Dýňová polévka, rizoto, teplý podzimní salát. Co ale takhle dýňový štrúdl? Možná ho neznáte, a je to škoda! Tento moučník je sezónní delikatesou, kterou by měl ochutnat každý milovník dýně.
Proč vlastně vůbec dýni jíst? Protože se jedná o velmi výživnou a nízkokalorickou zeleninu, která přináší našemu tělu spoustu zdravotních benefitů.
Dýně a její zdravotní benefity
Nejčastěji se konzumuje dužina dýně, ale mohou se jíst i listy, semínka nebo slupka. Nejčastěji se u nás pěstuje dýně Hokaido, která je nasládlá a má sytě oranžovou barvu. Jsou z ní skvělé polévky a konzumuje se i se slupkou. Koupit si však můžete i dýni muškátovou, která má tmavě zelenou barvu a její dužina je sytě oranžová. Nezapomeňte na to, že u ní se slupka loupe. Pokud si chcete dopřát něco extra, sáhněte po dýni máslové. Ta chutí připomíná oříšky, má nažloutlou slupku, oranžovou dužinu a tvar hrušky. Poslední dýní, kterou zmíníme, je špagetová. Ta může sloužit jako plnohodnotná náhrada těstovin.
Než se pustíte do pečení, měli byste vědět, že dýně je zimní příbuznou okurky a melounu. Pochází ze Severní Ameriky, ale pěstuje se zde už více než pět tisíc let. V USA se používají dýně především k vydlabávání na svátek s názvem Halloween. V kuchyni je zase používána na Den díkuvzdání, kdy se z ní peče lahodný koláč.
Dýně má vysoký obsah betakarotenu, proto je skvělé ji jíst předtím, než se jdete slunit. Obsahuje vitamín A, který pomáhá udržovat ostrý zrak, ničí zárodky bakterií a stará se o správnou funkci reprodukčních orgánů. Studie ukázaly, že dýně dokonce snižují riziko rakoviny plic nebo prostaty.
Pojďte si upéct dýňový štrúdl
Suroviny:
1 balení listového těsta
1/2 šálku strouhanky
1 lžícemásla
1/3 šálku cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
1/2 lžičky mleté skořice
3 šálky strouhané syrové dýně
Na posypání:
2 lžíce moučkového cukru
Na potření:
1 ks vejce - rozšlehané
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. Nastrouhanou dýni dejte do mísy a smíchejte se strouhankou, cukrem, vanilkovým cukrem, citrónovou šťávou a skořicí. Listové těsto rozválejte, potřete rozpuštěným máslem, pokryjte náplní, stočte, konce zahrňte dospod. Závin dejte na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, dejte do trouby a pečte dozlatova 20 - 25 minut. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Zdroj: www.prostreno.cz, www.blendea.cz, www.vitalia.cz