Říjen je měsícem dýní, proto není divu, že na ně můžete narazit na každém kroku. Neváhejte tedy a pokud si nepěstujete vlastní na zahrádce, vyrazte na farmářský trh a nějakou tu oranžovou krasavici si zakupte. Jedná se totiž o sezónní záležitost, tak abyste možnost připravit z ní zajímavý moučník, nepromeškali.
Dýňová polévka, rizoto, teplý podzimní salát. Co ale takhle dýňový štrúdl? Možná ho neznáte, a je to škoda! Tento moučník je sezónní delikatesou, kterou by měl ochutnat každý milovník dýně.
Proč vlastně vůbec dýni jíst? Protože se jedná o velmi výživnou a nízkokalorickou zeleninu, která přináší našemu tělu spoustu zdravotních benefitů.
Dýně a její zdravotní benefity
Nejčastěji se konzumuje dužina dýně, ale mohou se jíst i listy, semínka nebo slupka. Nejčastěji se u nás pěstuje dýně Hokaido, která je nasládlá a má sytě oranžovou barvu. Jsou z ní skvělé polévky a konzumuje se i se slupkou. Koupit si však můžete i dýni muškátovou, která má tmavě zelenou barvu a její dužina je sytě oranžová. Nezapomeňte na to, že u ní se slupka loupe. Pokud si chcete dopřát něco extra, sáhněte po dýni máslové. Ta chutí připomíná oříšky, má nažloutlou slupku, oranžovou dužinu a tvar hrušky. Poslední dýní, kterou zmíníme, je špagetová. Ta může sloužit jako plnohodnotná náhrada těstovin.
Dýně olejná
Než se pustíte do pečení, měli byste vědět, že dýně je zimní příbuznou okurky a melounu. Pochází ze Severní Ameriky, ale pěstuje se zde už více než pět tisíc let. V USA se používají dýně především k vydlabávání na svátek s názvem Halloween. V kuchyni je zase používána na Den díkuvzdání, kdy se z ní peče lahodný koláč.
Dýně má vysoký obsah betakarotenu, proto je skvělé ji jíst předtím, než se jdete slunit. Obsahuje vitamín A, který pomáhá udržovat ostrý zrak, ničí zárodky bakterií a stará se o správnou funkci reprodukčních orgánů. Studie ukázaly, že dýně dokonce snižují riziko rakoviny plic nebo prostaty.
Chuť dýně, kávy a smetany v dokonalé harmonii
Pojďte si upéct dýňový štrúdl
Suroviny:
1 balení listového těsta
1/2 šálku strouhanky
1 lžícemásla
1/3 šálku cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
1/2 lžičky mleté skořice
3 šálky strouhané syrové dýně
Na posypání:
2 lžíce moučkového cukru
Na potření:
1 ks vejce - rozšlehané
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. Nastrouhanou dýni dejte do mísy a smíchejte se strouhankou, cukrem, vanilkovým cukrem, citrónovou šťávou a skořicí. Listové těsto rozválejte, potřete rozpuštěným máslem, pokryjte náplní, stočte, konce zahrňte dospod. Závin dejte na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, dejte do trouby a pečte dozlatova 20 - 25 minut. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Zdroj: www.prostreno.cz, www.blendea.cz, www.vitalia.cz