Pokud vás zajímá, co to ta falunská uzenka vlastně je, je potřeba se po ní poohlédnout přímo ve Švédsku. Najdete ji tam prakticky v každém obchodě s potravinami, protože je to oblíbená surovina pro řadu jídel. Recept na jedno z nich – falunskou uzenku zapečenou s jablky na bramborovém gratiné – najdete níže v tomto článku.

Falunská uzenka se jmenuje ve skutečnosti švédsky falukorv. Je to tepelně opracovaná uzenina vyráběná ze směsi zauzeného hovězího a vepřového masa, okořeněná cibulí, zázvorem, koriandrem a dalším kořením. Trochu připomíná český točený salám. Prodává se stočená do podkovy, obvykle v hmotnostech 400, 600, 800 nebo 1500 g.

Historie klobásy falukorv sahá do období 16. – 17. století, kdy se v měďných dolech Falun v dalarnské oblasti využíval hovězí dobytek k různým pracem a jeho maso začalo být posléze zpracováváno do klobás. Nejprve se prosolilo a vyudilo a poté semlelo do klobásy, jejíž recept přinesli němečtí dělníci pracující v těchto dolech. Recept na tuto tradiční klobásu oživil v 19. století řezník Anders Olsson. Dnes je falukorv chráněným označením a je ve Švédsku velice populární. Dá se konzumovat i studená, ale častěji se opéká nakrájená na plátky, přimíchává do omáček či se zapéká s různými přísadami zasunutými do zářezů.

Falunská uzenka zapečená s jablky na bramborovém gratiné (Äppelbakad falukorv med potatisgratäng)

  • falunská uzenka – falukorv 1 ks (600 g)
  • jablko 1 ks
  • cibule menší 1 ks
  • brambory 1 kg
  • smetana ke šlehání 350 ml
  • hořčice (nejlépe švédská) 2 lžičky
  • čerstvé bylinky podle chuti (petrželka, kopr, libeček, pažitka apod.)
  • sůl
  • pepř
  • máslo na vymazání

Zapékací pekáč vymažeme máslem. Bylinky opereme a nasekáme.

Oškrabané brambory nakrájíme na tenké plátky, skládáme je do pekáče, každou vrstvu osolíme a posypeme bylinkami.

Ve smetaně rozmícháme hořčici, pepř a trochu soli (brambory jsou již průběžně osolené) a brambory zalijeme třemi čtvrtinami ochucené smetany. Dáme do trouby předehřáté na 200 ⁰C a pečeme 40 minut.

Zatím připravíme falunskou uzenku: sloupneme z ní červený obal a nožem do ní uděláme zářezy v rozestupech cca 5 mm, dáváme pozor, abychom ji neprořízli. Jablko a cibuli nakrájíme na velice tenké plátky a ty vkládáme do zářezů uzenky. Pokud se nevejdou všechny, nevadí.

Po čtyřiceti minutách pečení brambor vyndáme pekáč z trouby, položíme na něj naplněnou falukorv (pokud zbylo trochu jablek a cibule, nasypeme je okolo) a klobásu přelijeme zbylou ochucenou smetanou.

Vrátíme do trouby a pečeme dalších 30 minut.

Před podáváním posypeme zbylými nasekanými bylinkami.