Fánkám se přezdívá také Boží milosti a patří mezi oblíbené sladkosti na masopustních slavnostech. Jejich snadná příprava a skvělá chuť však udělala z moučníku celoroční záležitost. „Když mám už dost všech koláčů, piškotových rolád a bábovek, dělávám fánky.

Udělám jich pořádnou hromadu a pozvu na ně i děti od sousedů. Za pár minut se po nich zapráší,“ říká čtenářka Jana z Domažlic, která recept na starodávnou laskominu získala po své babičce.

Autor videa Recepis.sk vám ukáže, jak si vytvořit ty nejlepší fánky. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Fánky po celé Evropě

Fánky mají podle historiků spoustu tvarů a podob – od klasického kosočtverce s vykrojeným středem, až po různé spirálky, uzlíky, ptáčky či růžičky. Zajímavé je, že obliba fánek nekončí jen za hranicemi naší vlasti, ale prakticky ovládla celou Evropu.

Na určitou verzi tohoto křehkého moučníku byste narazili například v Polsku, kde se jim říká faworki. V Maďarsku jsou známé jako „ csörögefánk“, v Chorvatsku coby „kroštule“ a v Itálii jim neřeknou jinak, než chiacchiere, což v překladu znamená jako „klábosení“.

Vláčné a křehké těsto

Ať už si dopřejete fánky jako zákusek ke kávě nebo klábosení, určitě vás nezklamou. Jejich příprava je poměrně snadná: V míse smíchejte 300 g polohrubé mouky, 70 g másla, 2 lžíce moučkového cukru, 2 žloutky, 6 lžic zakysané smetany, 2 lžíce rumu, špetku soli a strouhanou kůru z 1 citronu.

Těsto rozválejte na plát a vytvořte z něj fánky různých tvarů. Můžete třeba rádýlkem vykrájet proužky 15 – 20 centimetrů dlouhé, jejichž konce přeložíte přes sebe a vytvoříte tak „uzlíkový efekt“.

Vláčné a křehké těsto

Připravené fánky usmažte v horkém oleji a nechte okapat na talíři s papírovou utěrkou, která do sebe vsákne přebytečnou mastnotu. Ještě teplé fánky obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Pokud chcete, můžete přidat i trochu skořice, která zákusek hezky provoní. Pokud nechcete použít cukrovou krustu, můžete fánky potřít oblíbenou marmeládou.

Související články

Zdroje: https://dobruchut.aktuality.sk, https://www.toprecepty.cz