Patříte mezi milovníky krémových dortů? Pak je určitě vaším oblíbeným dezertem cheesecake. Ten je ale, pravda, poněkud náročnější na přípravu. Ať už ho připravujte v pečené či nepečené podobě, vždy vyžaduje poměrně dost času, práce a také ingrediencí. V Itálii se proto osvědčil dort z jogurtu, který je snadno a rychle hotový a možná i vláčnější a chutnější než klasický cheesecake.

Podrobný postup, jak krémový dort s jogurtem připravit, najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Dokonalá vláčnost díky jogurtu

Přidávání jogurtu do nejrůznějších litých těst není žádnou neznámou. Už naše babičky moc dobře věděly, že přidají-li trochu bílého jogurtu například do těsta na bábovku, bude díky tomu bábovka krásně vláčná a v žádném případě nebude dusivá.

Italský krémový dort pak využívá právě této skvělé vlastnosti jogurtu. Dort je natolik vláčný a jemný, že po rozkrojení připomíná skoro až nepečený dort. A není divu, že je v Itálii natolik populární.

Italský jogurtový dort

Na začátku pečení rozbijte 4 vejce a oddělte žloutky od bílků. Ke žloutkům přidejte 100 gramů krupicového cukru a vyšlehejte je do pěny. Přidejte 400 gramů bílého jogurtu, 50 gramů kukuřičného škrobu a také 1 lžičku prášku do pečiva. Pokud máte rádi výraznější chutě, vmíchejte do těsta ještě kůru z 1 citronu.

Ze zbylých bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta. Těsto přitom spíše překlápějte namísto zběsilého míchání, aby se bublinky ve sněhu neporušily a těsto bylo krásně nadýchané. Nakonec jej nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy, případně můžete použít i třeba formu na bábovku, a dejte dort péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů Celsia na 45-50 minut. Pečte dort ve spodní části trouby. Hotový dort nechte zcela vychladnout, vyndejte ho z formy, poprašte moučkovým cukrem a můžete podávat. Ideálně s hrnkem kávy nebo horkého čaje.

Zdroje: mightymrs.com, anitalianinmykitchen.com