Oblibu florentinek dokládá množství domácích receptů. Některé kombinují mandle s různými druhy pražených ořechů a kandovaného ovoce, další používají med, jiné třtinový cukr. Příznačná je vrstva čokoládové polevy, často silná a zdobená vlnkami.

Na 20 až 24 kousků potřebujeme

  • 60 g másla
  • 60 g hnědého třtinového cukru
  • 1 lžíci žlutého sirupu
  • 30 g prosáté hladké mouky
  • 60 g mandlových lupínků
  • 60 g nahrubo nasekaných kandovaných třešní
  • 30 g najemno nasekané kandované anděliky
  • 60 g nasekané kandované kůry z citrusů
  • 180 g čokolády na vaření

Jak na to

Troubu předehřejeme na 180 °C a vyložíme dva plechy papírem na pečení.

V menším rendlíku rozpustíme při nízké teplotě máslo, cukr a sirup a pak odstavíme. Přidáme mouku, mandlové lupínky, kandované třešně, anděliku a kůru. Dobře promícháme.

Příprava: 30 minut a 15 minut na čokoládovou dekoraci

Tepelná úprava: 10 minut na každou dávku (celkem 4)

Na plech dáváme vždy vrchovatou lžičku směsi a necháváme mezi nimi mezery asi 7 cm. Lehce každý kopeček stlačíme a upravíme do kruhového tvaru.

Pečeme asi 10 minut dozlatova. Placičky necháme 1–2 minuty chladnout a jakmile začnou tuhnout, přeneseme je širokým nožem na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.

Plechy vyložíme novým papírem a upečeme další dávku.

Mezitím si do nádobky rozlámeme čokoládu a ve vodní lázni ji pomalu rozpustíme.

Čokoládu odstavíme. Malým širokým nožem potřeme každou florentinku z hladké strany roztavenou čokoládou a vidličkou na ní uděláme vlnky. Dáme na mřížku ztuhnout.

V uzavřené nádobě nám florentinky vydrží 3–4 dny. Proložíme je pečicím papírem, aby se neslepily.