Brambory jsou nedílnou součástí české kuchyně. Milujeme je v mnoha podobách – šťouchané, opékané, vařené, jako hranolky či kaši. Mezi oblíbené bramborové pokrmy patří i francouzské brambory, které však často připravujeme s uzeninou, hráškem a vejcem.

Tento recept je v Česku velmi populární. Zdeněk Pohlreich však přináší skutečnou francouzskou verzi tohoto pokrmu, který se sice obejde bez masa, přesto je neuvěřitelně chutný a křupavý.

Jak francouzské brambory připravuje youtubový kanál Vaříme s Kubíčkem, se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Tradiční francouzské brambory podle Pohlreicha

Francouzské brambory podle Zdeňka Pohlreicha, známé ve Francii jako Gratin de pommes de terre, neobsahují žádné maso ani uzeninu. Tento pokrm je založen na jednoduchých, ale kvalitních surovinách – bramborách, smetaně, sýru a koření. Základem je použít syrové brambory, které se nakrájí na tenké plátky a zapečou se v krémové smetaně se sýrem.

Pro přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat 1 kg brambor, 400 ml smetany ke šlehání, asi ½ kg tvrdého sýru, ideálně ementálu, a jedno vejce. Dále budete potřebovat česnek, pažitku, pepř, sůl, muškátový oříšek a máslo na vymazání plechu.

Příprava začíná vymazáním pekáče máslem a utřeným česnekem. Poté si do větší mísy nalijte smetanu a ochuťte ji solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přidejte nastrouhaný sýr a vše dobře promíchejte. Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky a vložte je do mísy se smetanovou směsí. Přidejte vejce a vše důkladně promíchejte, aby byly plátky brambor dobře obaleny smetanou a sýrem.

Hotovou směs přendejte do připraveného pekáče a pečte v troubě při teplotě 140 °C asi 40 minut. Poté zvýšte teplotu na 200 °C a pečte dalších 10 minut, dokud povrch nezezlátne a nevytvoří se křupavá krusta.

Jaké chyby dělají Češi při přípravě francouzských brambor

Češi při přípravě francouzských brambor často dělají několik chyb. První z nich je používání předvařených brambor místo syrových. To může způsobit, že brambory nebudou mít správnou texturu a chuť.

Další častou chybou je přílišné množství ingrediencí, které brambory přehluší. Zdeněk Pohlreich doporučuje držet se základních surovin a nepřidávat zbytečně mnoho dalších přísad. Také je důležité nepřehánět to s množstvím sýra, aby se pokrm nepřeměnil na těžkou a mastnou směs.

Francouzské brambory podle Zdeňka Pohlreicha jsou lahodným pokrmem, který si oblíbíte pro jeho jednoduchost a výbornou chuť. Tento recept využívá syrové brambory, smetanu a sýr, aby vytvořil křupavou a voňavou pochoutku.

Vyhněte se častým chybám, jako je používání předvařených brambor a přílišné množství přísad. Vyzkoušejte tento jednoduchý, ale chutný recept a přidejte k vašim oblíbeným bramborovým pokrmům něco nového. Ať už jako příloha, nebo hlavní jídlo, francouzské brambory podle Zdeňka Pohlreicha vás určitě nezklamou.

Související články

Zdroj: www.aazdravi.cz, www.youtube.com