Patříte k milovníkům palačinek? V tom případě neváhejte vyzkoušet recept, který dělají ve Francii. Nejenže jsou tyto palačinky extra tenké, ale jsou i tak jemné, že se doslova rozplývají na jazyku. Jistě si je zamiluje celá vaše rodina.

Francouzské palačinky neboli crêpes

Tento druh palačinek pochází konkrétně z bretaňské oblasti a jedná se o jeden z francouzských národních pokrmů. Jejich název byl odvozený z latinského slova crispa neboli stočený. 

Příprava těsta

Vlijte do mísy 250 ml mléka a stejné množství minerální vody, přidejte 3 celá syrová vejce, 3 lžíce oleje, 3 lžíce rumu, 1 sáček vanilkového cukru a špetku soli. Veškeré ingredience pečlivě smíchejte a pak postupně vmíchejte 300 g hladké mouky. Ve výsledku by vám mělo vzniknout naprosto hladké těsto bez hrudek.

Těsto potřebuje čas

V tento moment je potřeba nechat těsto odpočinout, a to zhruba půl hodiny při pokojové teplotě. Díky tomu má mouka čas plně absorbovat veškeré tekutiny a palačinky budou dokonale jemné.

Tvořte palačinky

Po uplynutí stanovené doby rozpalte teflonovou pánev a lehce ji potřete olejem. Následně nalijte na pánev trochu těsta a krouživým pohybem jej nechte rozlít do krajů, aby byla palačinka co nejtenčí. Pak ji usmažte z obou stran dozlatova.

Můžete servírovat

Francouzské palačinky jsou nejlepší ještě teplé, ale chutnají i za studena. Ve Francii se sypou cukrem a zakapávají citronovou či limetkovou šťávou. Podávat je můžete i s džemem a trochou moučkového cukru, ale stejně tak s tvarohem, čokoládou, ovocem a šlehačkou.

Užitečné tipy

Pokud chcete mít palačinky maximálně tenké, můžete do těsta přidat trochu více vody nebo mléka. Pokud by se vám jemné těsto při první palačince trhalo, přidejte další vejce.

Související články

Zdroje: www.primainspirace.cz, www.toprecepty.cz, www.fresh.iprima.cz