Francouzské vánoční poleno

Francouzské vánoční polínko

Noëlovo vánoční polínko si ve Francii dávají jako tradiční štědrovečerní moučník. Čokoládový dezert je připomínkou velkého dřevěného polena, které kdysi Francouzi kladli do krbu, aby oheň nevyhasl, než se vrátí ze mše.

Čokoládové poleno Père Noëla 

  •  
  • 200 g prosáté polohrubé mouky
  • 5 vajec
  • 20 g kakaa
  • 180 g cukru
  • tuk na vymazání
  • marcipán na zdobení

krém

  • 2 balíčky čokoládového pudinkového prášku
  • 5 dl mléka
  • 50 g másla
  • 80 g cukru

Francouzské vánoční polenoFrancouzské vánoční polenoAutor: Archiv ireceptar.cz

Vejce s cukrem utřeme do pěny a přimícháme mouku a kakao. Rozetřeme na vymazaný plech a pečeme 4-5 minut při 200 °C.

Připrava krému: Ze dvou balíčků pudinkového prášku s čokoládovou příchutí uvaříme pudink, necháme vychladnout, přidáme mléko, máslo a cukr a umícháme hladký krém.

Upečený plát těsta položíme na vlhkou utěrku, potřeme částí krému, utěrku s těstem zarolujeme a necháme vychladnout.

Roládu vyjmeme z utěrky, povrch potřeme zbylým krémem a dozdobíme marcipánem.

S využitím podkladů Informačního centra EU pro Receptář 12/2008 připravil (lda), foto: Shutterstock

Akční letáky