Frankfurtská polévka s párkem patří mezi syté polévky, které v zimě zevnitř zahřejí a nezklamou svou typickou chutí. Protože skvěle zasytí, vydá i za celý hlavní chod.

Jak polévku připravit?

Inspirujte se na videu zde:

Zdroj: Youtube

Frankfurtská s párkem je jedna z klasik české gastronomie

Ačkoli by se vám mohlo dle názvu zdát, že tato polévka pochází původem z Německa, není to tak. Pojmenování vzniklo díky frankfurtským párkům, které vznikly ve Frankfurtu nad Mohanem.

Zpočátku spíš připomínaly hrubší klobásy, ale s nástupem průmyslové výroby se jejich obsah zjemňoval až do současné podoby. Podle kronikáře Achilla Augusta Lersnera se tam tento druh párků prodával už v roce 1487. K jejich výrobě se původně používalo libové maso jemně dochucené muškátovým oříškem a bílým pepřem.

Z Frankfurtu se recept dostal do Vídně, kam ho nejen dovezl, ale začal i s výrobou řezník Lahner. Později se těmto párkům začalo říkat vídeňské a odtud se jejich výroba rozšířila i do českých zemí.

Retro frankfurtská polévka podle normy ČSN

Nejprve si na sádle orestujte najemno nakrájenou cibuli a zaprašte ji hladkou moukou. Poté hrnce odstavte a vmíchejte sladkou mletou papriku. Takto připravenou zásmažku zalijte buď vývarem, anebo vodou, do které přidáte jako za starých časů dle množství masoxové kostky. Nyní polévku zhruba 30 minut vařte na mírné teplotě.

Dále si očistěte brambory a nakrájejte je na menší kostičky. Přidejte je do polévky nechte ji vařit zhruba další půlhodinu.

Mezitím si pokrájejte párky na tenká kolečka a zlehka je osmažte na pánvi s trochou sádla. Osmahnutý párek je daleko chutnější, než když ho dáte jen studený do polévky a necháte ho ohřát. Ve chvíli, kdy budou měkké brambory, přidejte opečenou uzeninu do hrnce s polévkou společně s utřeným česnekem, pepřem, solí a najemno nasekanou petrželovou natí nebo voňavým libečkem.

Pusťte svou fantazii na špacír

Nikde ovšem není psáno, že byste si doma nemohli ČSN normalizovaný recept vylepšit. Tuto českou klasiku je možné obohatit o špek, slaninu či uzené maso. Okořenit lze navíc majoránkou a zjemnit ji můžete i smetanou.

Zdroje: www.kucharkaprodceru.cz, www.toprecepty.cz, www.receptypanicuby.cz