S největší pravděpodobností se jako první objevil Germknödel ve Vídni, odkud se rozšířil i do dalších oblastí Rakouska, do Bavorska a přes české kuchařky, pracující ve vídeňských domácnostech, i do Čech. Z původní podoby pouze přelité máslem a posypané makovým cukrem (která je samozřejmě oblíbená i dnes) byl postupně vylepšen doplněním vanilkovou omáčkou.
Ve Vídni to bývalo oblíbené postní jídlo, a to jak v postním čase předvelikonočním, tak i o pravidelných postech pátečních, pro které byla typická právě sladká jídla.
Název „Germknödel“ odkazuje k tomu, že se jedná, jak jinak, o knedlík (Knödel) z kynutého těsta, které je nakypřeno droždím (Germ je rakouský název pro droždí, zatímco v Německu se používá slovo Hefe). Germknödel se, na rozdíl od českých kynutých knedlíků, připravuje opravdu velký a počítá se jen jeden kus na porci.
Germknödel s vanilkovou omáčkou
Knedlíky:
- polohrubá mouka 250 g
- instantní droždí polovina sáčku
- mléko 100 ml
- cukr 30 g
- máslo 25 g
- sůl špetka
- vejce 1 ks
- citronová kůra
- povidla cca 120 g
Omáčka:
- vanilkový lusk 1 ks
- žloutky 4 ks
- smetana ke šlehání 500 ml
- cukr 50 g
Na posypání:
- mletý mák
- moučkový cukr
Mouku smícháme s cukrem, solí, strouhanou citronovou kůrou a droždím.
Máslo rozpustíme, mléko ohřejeme na tělesnou teplotu. Vejce, mléko a máslo vidličkou společně rozšleháme a vlijeme do moučné směsi. Ručně nebo v robotu vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu. Pomoučíme ho a v zakryté míse necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem, trvá to asi hodinu.
Vykynuté těsto rozválíme a rozkrojíme na 4 díly. Na každý z nich dáme 1–2 lžíce povidel a dobře uzavřeme. Necháme ještě 15 minut na vále dokynout. Pařáček lehce potřeme máslem, aby se k němu knedlíky nepřichytily. Vaříme v páře 15 – 18 minut. Pozor, knedlíky při vaření hodně nabudou, na pařáku je potřeba kolem nich nechat dost místa.
Mezitím uvaříme vanilkovou omáčku. Do rendlíku nalijeme smetanu. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a špičkou nože vyškrábneme dřeň do smetany. Pozvolna přivedeme k varu a 2 minuty převaříme.
Zatím žloutky metličkou rozšleháme s cukrem. Přelijeme je za stálého šlehání naběračkou vroucí smetany a poté ještě druhou naběračkou. Tuto žloutkovou směs za stálého míchání vlijeme zpět do rendlíku do zbylé smetany, vrátíme na plotýnku. Stále šleháme metličkou a zahříváme, až krém zhoustne. Nepřevařujeme, vznikl by z něj pudink. Pokud máte kuchyňský teploměr, můžete ho použít – krém by měl dosáhnout teploty kolem 80 ˚C.
Mletý mák promícháme s vanilkovým cukrem.
Servírujeme knedlík přelitý vanilkovou omáčkou a posypaný makovým cukrem.
Místo vanilkové omáčky můžete knedlík také přelévat pouze rozpuštěným máslem.