Germknödel podáváme horké.
Zdroj: Kamila Procházková

Germknödel – alpský kynutý knedlík s povidly a vanilkovým krémem

Většina z nás zná tenhle veliký nadýchaný knedlík plněný povidly jako specialitu rakouských horských restaurací. Odkud se tam ale dostal?

S největší pravděpodobností se jako první objevil Germknödel ve Vídni, odkud se rozšířil i do dalších oblastí Rakouska, do Bavorska a přes české kuchařky, pracující ve vídeňských domácnostech, i do Čech. Z původní podoby pouze přelité máslem a posypané makovým cukrem (která je samozřejmě oblíbená i dnes) byl postupně vylepšen doplněním vanilkovou omáčkou.

Germknödel podáváme přelitý vanilkovou omáčkou a posypaný makovým cukrem.Germknödel podáváme přelitý vanilkovou omáčkou a posypaný makovým cukrem.Autor: Kamila Procházková

Ve Vídni to bývalo oblíbené postní jídlo, a to jak v postním čase předvelikonočním, tak i o pravidelných postech pátečních, pro které byla typická právě sladká jídla.

Název „Germknödel“ odkazuje k tomu, že se jedná, jak jinak, o knedlík (Knödel) z kynutého těsta, které je nakypřeno droždím (Germ je rakouský název pro droždí, zatímco v Německu se používá slovo Hefe). Germknödel se, na rozdíl od českých kynutých knedlíků, připravuje opravdu velký a počítá se jen jeden kus na porci.

Germknödel s vanilkovou omáčkou

Knedlíky:

  • polohrubá mouka 250 g
  • instantní droždí polovina sáčku
  • mléko 100 ml
  • cukr 30 g
  • máslo 25 g
  • sůl špetka
  • vejce 1 ks
  • citronová kůra
  • povidla cca 120 g

Omáčka:

  • vanilkový lusk 1 ks
  • žloutky 4 ks
  • smetana ke šlehání 500 ml
  • cukr 50 g

Na posypání:

  • mletý mák
  • moučkový cukr

Mouku smícháme s cukrem, solí, strouhanou citronovou kůrou a droždím.

Máslo rozpustíme, mléko ohřejeme na tělesnou teplotu. Vejce, mléko a máslo vidličkou společně rozšleháme a vlijeme do moučné směsi. Ručně nebo v robotu vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu. Pomoučíme ho a v zakryté míse necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem, trvá to asi hodinu.

Plníme povidly.Plníme povidly.Autor: Kamila Procházková

Vykynuté těsto rozválíme a rozkrojíme na 4 díly. Na každý z nich dáme 1–2 lžíce povidel a dobře uzavřeme. Necháme ještě 15 minut na vále dokynout. Pařáček lehce potřeme máslem, aby se k němu knedlíky nepřichytily. Vaříme v páře 15 – 18 minut. Pozor, knedlíky při vaření hodně nabudou, na pařáku je potřeba kolem nich nechat dost místa.

Mezitím uvaříme vanilkovou omáčku. Do rendlíku nalijeme smetanu. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a špičkou nože vyškrábneme dřeň do smetany. Pozvolna přivedeme k varu a 2 minuty převaříme.

Vanilkovou omáčkou nešetříme.Vanilkovou omáčkou nešetříme.Autor: Kamila Procházková

Zatím žloutky metličkou rozšleháme s cukrem. Přelijeme je za stálého šlehání naběračkou vroucí smetany a poté ještě druhou naběračkou. Tuto žloutkovou směs za stálého míchání vlijeme zpět do rendlíku do zbylé smetany, vrátíme na plotýnku. Stále šleháme metličkou a zahříváme, až krém zhoustne. Nepřevařujeme, vznikl by z něj pudink. Pokud máte kuchyňský teploměr, můžete ho použít – krém by měl dosáhnout teploty kolem 80 ˚C.

Mletý mák promícháme s vanilkovým cukrem.

Servírujeme knedlík přelitý vanilkovou omáčkou a posypaný makovým cukrem.

Místo vanilkovou omáčkou můžeme Germknödel přelévat rozpuštěným máslem.Místo vanilkovou omáčkou můžeme Germknödel přelévat rozpuštěným máslem.Autor: Virginie Merckaert / Shutterstock.com

Místo vanilkové omáčky můžete knedlík také přelévat pouze rozpuštěným máslem.

Akční letáky