Z odhozeného semínka vyrostlo jedno z nejoblíbenějších druhů jablek

Zářivě zelená jablka nelze mezi ostatními odrůdami přehlédnout. I jejich název dokáže zaujmout – kdo byla vlastně Granny Smith – babička Smithová – po níž dostala tato jablka jméno? Narodila se jako Maria Ann Sherwood v roce 1799 v anglickém Sussexu. V devatenácti letech se provdala za Thomase Smithe a s ním vychovávala děti na farmě v Beckley. V roce 1838 rodina Smithových zareagovala na výzvu australské vlády, která v rámci podpory osidlování země nabízela každému nově přišedšímu osadníkovi odměnu £25 ročně.

Smithovi se usadili v místě zvaném Kissing Point (dnes se oblast nazývá Ryde), a pořídili si tu vlastní půdu. Místní podmínky velmi svědčí pěstování ovoce, Smithovi tu tak začali pěstovat nejrůznější ovocné odrůdy. Kromě prodeje samotného ovoce pekla Maria také ovocné koláče pro místní trh. Podle příběhu, který se k jejím koláčům váže, vykrajovala jádřince jablek a kompostovala je podél místního potoka. Jeden ze semenáčků, který z nich vyrostl, začal plodit krásně zelená, chuťově lahodná jablka. Jejich původ tehdy nebyl jasný (až později bylo zjištěno, že se jedná o křížence plané evropské jabloně Malus sylvestris s Malus pumila). Smithovi semenáč dále šlechtili.

Proměna „semenáče od Smithových“ ve světoznámé jablko Granny Smith

Pěstování „semenáče od Smithových“ se rozšířilo i mezi jejich sousedy. V roce 1891 byl „semenáč Smithových“ oceněn na zemědělské výstavě Castle Hill Agricultural and Horticultural Show a posléze se začal objevovat pod názvem „Granny Smith“, pod nímž ho známe i dnes.

Tato odrůda jablek byla postupně exportována do dalších zemí světa a dnes patří k jedné z nejpopulárnějších variet vůbec, a to především ve Spojených státech. Tam se těší takové popularitě, že se dostala dokonce na poštovní známky. V Anglii si je zase oblíbili třeba Beattles a odkazy na Granny Smith můžeme najít v různých souvislostech jejich tvorby.

Jablka Granny Smith mají hladkou lesklou slupku a křehkou, velmi šťavnatou dužinu s osvěžující, mírně navinulou chutí. Jsou výrazně odolná vůči transportu, což silně přispělo k jejich rozšíření do obchodních sítí.

Tato odrůda má velmi vysoký obsah flavonoidů a dalších zdraví prospěšných látek, hodí se tedy k přímé konzumaci, ale i pro tepelnou úpravu. Pro své kulinární vlastnosti je velmi oblíbená v jablkových koláčích. Můžete vyzkoušet třeba koláček podle našeho receptu.

Koláč z křehkého těsta v jablku Granny Smith

  • Jablka Granny Smith
  • Jablkové pyré (můžete použít kupované, nebo si připravit domácí z odřezků horních částí jablek)
  • Rozinky
  • Skořice
  • Rum
  • Cukr
  • Křehké těsto – připravit ho můžeme např. podle tohoto receptu

Rozinky opereme a namočíme do rumu.

Omytým jablkům seřízneme horní část. Vydlabeme vnitřek. Jablkové pyré smícháme s rozinkami a ochutíme ho cukrem a skořicí. Cukrem nešetříme, samotná jablka, která budeme plnit, jsou nakyslá, tak by náplň měla být spíše sladší. Naplníme jablka.

Těsto rozválíme a nakrájíme na proužky, z nichž poskládáme mřížku na naplněné jablko. Pečeme při 170 ˚C přibližně 45 minut, až těsto zezlátne.

Další kulinářské využití jablek Granny mith

Šťavnatost a nakyslá chuť činí z jablek Granny Smith také skvělou přísadu do osvěžujících salátů a sendvičů. Můžete vyzkoušet třeba jednoduchý sendvič naplněný čerstvým smetanovým sýrem typu lučina, plátky čedaru a plátky jablek Granny Smith. Můžete přidat i trochu hrubozrnné hořčice, kousek drůbeží šunky či pečeného drůbežího masa. A jistě najdete pro toto krásně zelené jablko i řadu jiných využití.