Ovoce z grilu je velmi oblíbené, a to nejen jako dezert. Hodí se i jako netradiční příloha k masovým pokrmům nebo můžete grilované ovocné kousky přidat do nejrůznějších zeleninových salátů, dodají jim zajímavou chuť. Proč je grilované ovoce tak chutné? Při vysokých teplotách cukr obsažený v ovoci karamelizuje a společně s kouřem ze žhavých uhlíků získá neobyčejnou příchuť.

Grilovaný ananas

Ne všechno ovoce je však na gril vhodné. Tepelně se často upravuje ananas, ten je velice oblíbený, protože se perfektně hodí ke slanému jídlu. Grilují se na přímém plameni, které mu dodají ještě sladší chuť. Bez nadsázky lze říci, že grilovaný ananas chutná lépe než syrový.

Zkuste meruňky

Stejně sladké a vhodné na gil jsou i nektarinky, meruňky nebo broskve. Hodí se zejména k masovým steakům, vepřovým i hovězím. Ovoce přepulte, vyjměte pecku, oloupejte a grilujte dužinou dolů, a to asi jen 2 až 3 minuty. Stejně vhodné jsou i banány.

Nezapomeňte na jablka

V neposlední řadě si určitě připravte na gril i hrušky a jablka. Stačí je nakrájet na plátky a krátce opéct na grilu. Svou chutí se hodí jako příloha k masům, z teplých jablek a hrušek jsou báječné i sladké dezerty.

Grilované banány s ořechy a skořicí

  • Suroviny:
  • 1 lžička třtinového cukru
  • ½ lžičky skořice
  • rostlinný olej na potření roštu
  • 2 zralé pevné banány
  • 4 lžíce nasekané tmavé čokolády
  • 2 hrsti pražených nasekaných vlašských ořechů
  • meduňka nebo máta na ozdobení
  • Postup:
  • V misce smíchejte cukr a skořici. Banány podélně rozpulte i se slupkou - vytvoříte tak čtyři banánové „lodičky”.
  • Rozpalte gril, rošt potřete olejem a banány opékejte řezem dolů asi 3 minuty. Měly by se na nich vytvořit zlaté proužky od roštu.
  • Pak banány otočte, posypte je skořicovým cukrem a opékejte zakryté alobalem nebo poklopem dalších asi 5 minut, dokud cukr nezkaramelizuje a slupka se nezačne sama oddělovat. Hotové banány podávejte posypané čokoládou, ořechy a ozdobené bylinkami.

Grilovaná jablka s tvarohem

  • Suroviny:
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 40 g moučkového cukru
  • 50 g rozinek
  • citronová kůra z ½ citronu
  • citronová šťáva z ½ citronu
  • 2 velká jablka
  • 40 g másla
  • 2 lžíčky mleté skořice
  • 4 lžičky medu
  • Postup:
  • Tvaroh smíchejte s cukrem, rozinkami, citrónovou kůrou a citrónovou šťávou. Jablka rozpulte napříč, aby se objevila hvězdička, vyjměte jadřince a položte na gril nejprve rozkrojenou stranou a pak točte. Opékejte asi 5 minut.
  • Poté vložte do důlku kousek másla a posypte skořicí. Jakmile se máslo rozpustí, jablka podávejte s tvarohem, pokapané medem.

Zdroje: www.apetitonline.cz, ceskatelevize.cz