Není snad nikdo, kdo by neznal klasický Caesar salát. Někdo má oblíbenou čistou variantu, jiný dává přednost verzi s kuřecím masem. Základ je však vždy stejný.

Jak a kde salát vznikl

Za vznikem tohoto pokrmu stojí naprostá náhoda. Název náleží autorovi, italskému kuchaři jménem Caesar Cardini, který po I. světové válce emigroval do USA. Usadil se v Mexiku, kde si v Tiujaně otevřel rodinnou restauraci Caesare. Jednoho dne měl tak plno, že mu docházely veškeré potraviny. Jediné, co mu v kuchyni zbývalo, byla zelenina, ze které vyrobil dnes tak slavný salát. Sklidil takový úspěch, že se na toto jídlo k němu sjížděli lidé až z daleka.

Další příběh vypráví, že si na prvním opravdovém salátu Caesar pochutnal americký letec ze San Diega, který měl klasický základ salátu navíc ozvláštněný o ančovičky. A tak Caesar salát dosáhl ještě vyššího levelu. A do třetice všeho dobrého se tvrdí, že Caesar salát vymyslel italský kuchař Giacomo Juni v roce 1903 v malé restauraci v Chicagu a pojmenoval ho podle římského císaře.

Začněte zálivkou

Co budete potřebovat:

  • 4 lžíce majonézy
  • 1 – 2 rozmačkané ančovičky nebo 1 lžičku sardelové pasty
  • 1 rozetřený stroužek česneku
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 lžičku bílého vinného octa

Veškeré suroviny řádně smíchejte a máte hotovo!

Grilovaný Caesar salát

Zajímavostí tohoto receptu je ogrilovaný salát, který bude mít intenzivnější a naprosto nenahraditelnou nasládlou chuť. V případě tohoto pokrmu je základem vždy římský salát, zcela určitě jej nenahrazujte žádným jiným druhem. Má svou specifickou chuť, která je nenahraditelná. Vezměte si hlávku římského salátu a sejměte z ní veškeré vnější poškozené listy. Poté ji rozkrojte na 2 poloviny a rozkrojenou stranou dolů je položte na mírně rozpálený gril zhruba tak na 1 - 2 minuty, než se udělají hnědé stopy od horkého roštu. Pak poloviny hlávek nakrájejte na jemné nudličky, vložte je do mísy a zalijte připravenou zálivkou.

Grilovaná kuřecí prsa pro fajnšmekry

Suroviny

4 kuřecí prsa

sůl

Marináda

3 lžíce oleje

5 lžic hořčice

1 lžička sójové omáčky

1 lžička sladké mleté papriky

1 velká hrst čerstvého oregana

Jak na to?

Připravíme marinádu smícháním všech surovin. Na horní straně kuřecích prsou (nařezaných na stejně silné plátky) uděláme nožem mělké zářezy. Plátky masa potřeme připravenou marinádou a minimálně hodinu je dáme odležet na chladné místo. Takto připravené maso pak grilujeme z obou stran.

Nezapomeňte na krutony

Tradiční jsou z bílého pečiva, ale výběr je na vás. A neváhejte si je také připravit na grilu. Nakrájejte nejlépe včerejší bagetu na centimetrové plátky a z obou stran je potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a posypte provensálskými bylinkami.

Poté je položte do dvou vrstev alobalu, položte na gril a opečte z obou stran dozlatova. Pak už nezbývá, než je dát pokrájené do salátu a zasypat je strouhaným parmazánem nebo hoblinkami.

Zdroje: www.kucharkaprodceru.cz,www.fresh.iprima.cz, www.poho.cz, toprecepty.cz