Zlatá křidélka

Potřebujeme

  • 2 lžíce oleje
  • Drůbeží maso před grilováním marinujeme poměrně krátce. V opačném případě drůbeží tuhne — ztrácí přirozený obsah vody.

    2 lžíce citronové šťávy
  • lžíci pomerančové šťávy
  • 3 lžíce pomerančového džemu
  • 12 kuřecích křídel bez špiček

Jak na to

Z oleje, šťáv a džemu si připravíme marinádu, kterou důkladně potřeme křidélka. Poté je grilujeme přibližně 25 minut. Občas křidélka lehce potřeme marinádou tak, aby nezhnědla, ale zůstala krásně zlatá.

Kuře s rozmarýnem

Potřebujeme

  • 8 větších kuřecích stehýnek
  • 8 větviček rozmarýnu
  • 5 lžic olivového oleje
  • sůl a pepř

Jak na to

Pod kůži každého stehýnka vsuneme jednu větvičku rozmarýnu.

Připravená stehýnka pak kůží dolů položíme na grilovací rošt. Potřeme je lžící oleje, osolíme, opepříme a asi deset minut opékáme.

Potom stehýnka obrátíme, opět je potřeme olejem a opékáme dál, až kůže zhnědne a je pěkně křupavá.

Kuřecí stehna à la Texas s grilovanými bagetkami

Potřebujeme

  • 4 kuřecí stehna
  • Aby kuřecí a jiné drůbeží maso zůstalo šťavnaté, nikdy z něho neodstraňujeme kůži. Ta je totiž chrání před vysycháním. Podkožní tuk při grilování stejně odteče, takže nakonec na talíři zbyde pouze libové maso.

    1 dl oleje
  • 1 lžíci worchesteru
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžičku soli
  • půl lžičky pepře
  • 2 stroužky česneku
  • 2 větší cibule
  • 1,5 dl masového vývaru

Jak na to

Svaříme vývar, olej, worchester, kečup, jemně nasekanou cibuli, cukr, sůl, pepř a utřený česnek.

Stehýnka potřeme směsí a zvolna grilujeme asi 45 minut. Obracíme, potíráme.

Zbylou cibuli pokrájíme a grilujeme společně s masem.

Podáváme s grilovanými bagetkami

Příprava: Do bagetek uděláme zářezy tak, aby spodní část zůstala vcelku.

Máslo utřeme s česnekem, pažitkou a solí a naplníme zářezy.

Zabalíme do alobalu a grilujeme asi 25 minut. Během grilování obracíme. Ke konci alobal uvolníme, aby bagetky byly křupavé.

Barevné špízy

Potřebujeme

  • 25 dkg kuřecích prsou
  • 25 dkg kuřecích jater
  • 20 dkg anglické slaniny
  • 4 cibule
  • 2 papriky
  • sůl a pepř
  • olej

Jak na to

Maso, játra, slaninu a papriky (červená, zelená, žlutá) nakrájíme na kostky, cibuli na kolečka a vše střídavě napichujeme na jehly.

Špízy opepříme, osolíme, potřeme olejem a opékáme ze všech stran asi 20 minut.

Kuřecí křídla kapitána Flinta

Potřebujeme

  • Pozor na bakteriePři grilování se snadno stane, že maso je zdánlivě propečené, povrch už tmavne, ale uvnitř je maso polosyrové. Zvlášť u kuřat je to nebezpečné. Jejich maso by mohlo obsahovat bakterii E-coli, způsobující smrtelné onemocnění. Vyšší teplota bakterii spolehlivě zničí. Stačí 70 °C. Doporučuje se proto zapíchnout do masa teploměr a teplotu uvnitř změřit.

    16 kuřecích křídel

na omáčku

  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 3 lžíce kečupu
  • 1 lžíci balsamikového octa
  • 1 lžíci medu
  • 3 lžíce oleje
  • 6 lžic vermutu nebo jiného sladšího vína
  • 1 stroužek česneku

Jak na to

Nejprve ze všech přísad připravíme omáčku, dobře promícháme, aby se všechny přísady dobře spojily.

Omáčkou potíráme kuřecí křídla a poté je 15—20 minut grilujeme. Občas je potřeme omáčkou a otočíme. Hotová křídla podáváme se zbylou omáčkou.

Ďábelská křidélka

Potřebujeme

  • 0,5 kg kuřecích křidélek
  • Kuřecím křidélkům doporučujeme odstřihnout špičky, neboť se vždy spálí.

    1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • omáčka na steaky
  • sladkou papriku
  • chilli
  • olej

Jak na to

Kuřecí křidélka naložíme do marinády z cibule nakrájené na kolečka, česneku nakrájeného na plátky – vše osolíme, opepříme, přidáme omáčku na steaky, sladkou papriku, chilli a olej.

Maso v marinádě necháme alespoň 4 hodiny uležet a pak křidélka grilujeme po všech stranách dozlatova.

Kuře s kukuřicí a paprikou

Potřebujeme

  • Mraženou drůbež rozmrazujeme pozvolna až na pokojovou teplotu a pak ji vždy důkladně opláchneme pod tekoucí vodou. Podchlazené nebo studené maso se nepropeče rovnoměrně! Lépe je grilovat čerstvé maso, tedy nejdéle den po nákupu.

    asi 70 dkg kuřecích prsíček
  • 2 menší červené papriky
  • 1,3 hrnku čerstvých vařených nebo sterilovaných zrn kukuřice
  • 2/3 hrnku konzervovaných černých fazolí
  • 1 malou červenou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 3/4 hrnku kuřecího vývaru
  • 2 lžičky chilli
  • 3 lžíce nasekané natě koriandru
  • sůl

Jak na to

V misce smícháme česnek utřený se solí, chilli, citronovou šťávu a olej.

Kuře nakrájíme na centimetrové kousky a grilujeme je na předehřátém grilu, každou stranu zhruba 4 minuty.

Ve velké pánvi zahřejeme vývar, přidáme kukuřici, fazole, na malé kostičky nakrájenou papriku, kolečka cibule, prohřejeme a na závěr vmícháme zbylou citronovou šťávu a koriandr.

Omáčkou přelijeme porce kuřete. Za letních večerů lze tento pokrm podávat i studený.

Kachní špíz

Potřebujeme

  • Do pevné kůže kachních prsou uděláme před marinováním několik zářezů.

    2 vykostěná kachní prsa s kůží
  • 1 velkou zelenou papriku
  • 1 pomeranč
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce sójové omáčky

Jak na to

Papriku nakrájíme na větší kousky, na stejně velké kousky nakrájíme kachní prsa i s kůží a obojí střídavě napichujeme na jehlu.

Připravíme si omáčku z pomerančové šťávy, medu a sójové omáčky.

Jehly s masem potřeme omáčkou a grilujeme je z jedné strany, pak špízy obrátíme, opět potřeme omáčkou a grilujeme ze strany druhé. Špízy jsou hotové, když je kůže křupavá a papriky mírně zahnědlé.

Krůtí špíz

Potřebujeme

  • 50 dkg krůtích prsíček
  • 2 lžíce pesta
  • 4 plátky parmské šunky (možno použít i anglickou slaninu)
  • 12 šalvějových listů
  • sůl

Jak na to

Krůtí řízky naklepeme, každý potřeme z jedné strany

pestem, položíme na něj plátek šunky a šalvějové lístky. Plátky svineme a ostrým nožem z nich nakrájíme asi 2,5 centimetru velké závitky, které ze strany (aby se nerozvinuly) napichujeme

na grilovací jehlu. Mírně osolíme. Na prudce rozpáleném grilu opékáme z každé strany asi 10 minut, až maso pěkně zezlátne a přestane z něj vytékat růžová šťáva.¨

Grilovaný bažant

Vykuchaného, dobře očištěného a omytého bažanta na prsou i stehnech protáhneme slaninou a vně i uvnitř osolíme.

Vnitřek navíc vytřeme směsí z oříšku másla, lžičky nasekané pažitky, petrželky a 1 mladé cibulky okořeněné špetkou pepře.

Bažanta zabalíme do plátků slaniny, ovážeme, napíchneme na rožeň a při častém potírání máslem ugrilujeme.

Podáváme s brusinkovým přelivem nebo brusinkami, pečivem a nakládanými hříbky.

Krůtí karbanátky

Potřebujeme

  • 70 dkg nahrubo mletého krůtího masa
  • 2 stroužky česneku
  • 2 chilli papričky
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • lžíci kukuřičné moučky
  • olej
  • sůl a pepř

Jak na to

Do mísy nadrobno nakrájíme chilli papričky, přidáme prolisovaný česnek, mleté maso, sójovou omáčku, olej, sůl, pepř a kukuřičnou moučku.

Vše dobře prohněteme a vytvarujeme karbanátky. Z obou stran je potřeme olejem a grilujeme z každé strany asi 5 minut.

K masu: bageta s grilovanou zeleninou

Potřebujeme

  • červenou a zelenou papriku
  • 2 malé cukety
  • 1 bulvu fenyklu
  • 1 červenou cibuli
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 rajče
  • 1 bagetu
  • sůl a pepř

Jak na to

Papriky rozkrájíme na osm proužků, cukety a fenykl na plátky a cibuli na kolečka. Na grilovací rošt naskládáme zeleninu slupkou dolů, potřeme ji olivovým olejem a grilujeme jen po jedné straně, dokud mírně nezhnědne.

Bagetu rozkrojíme na polovinu, po obou stranách ji opečeme. Vnitřní stranu pak potřeme česnekem, naplníme ogrilovanou zeleninou a ochutíme.

Skvělá příloha: cibulové placičky

Potřebujeme

  • 2 malé červené cibule
  • 4 velké šalotky
  • 25 dkg listového těsta
  • 1 vejce
  • čerstvý tymián
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Jak na to

Z rozváleného listového těsta hrnečkem vykrájíme kolečka, které potřeme rozšlehaným vejcem. Doprostřed každého kolečka položíme trochu cibule nakrájené na plátky a šalotek rozkrájených na čtvrtiny a přidáme pár snítek čerstvého tymiánu. Upečeme a podáváme jako přílohu ke grilovaným masům.

A ještě: opečené brambory

Nakrájenou cibuli osmahneme v malém množství oleje. Přidáme 500 g vařených brambor nakrájených na plátky nebo na kostičky a opečeme je dokřupava. Ozdobíme nasekanou pažitkou nebo petrželkou.

Autoři receptů a fotografií: Eliška Pospíšilová, Vladimír Drobčo–Člupko, Milena Novotná, Jiřina Blažejová, Ivan Veselý; Shutterstock a archiv