Plněné kuře s paprikami a masáky
Potřebujeme
- 1 kuře
- 2 zelené papriky
- 25 dkg muchomůrky růžovky
- 10 dkg anglické slaniny
- pepř, sůl
Jak na to
Očištěné kloboučky masáků nakrájíme na kousky, očištěnou papriku bez semen na nudličky. Osolíme, promícháme a směsí nadijeme omyté, vně i uvnitř osolené kuře. To pak obalíme tenkými plátky slaniny, zabalíme je do alobalu, který na obou koncích pevně semkneme drátem, napíchneme na otáčivou jehlu a ugrilujeme na mírném ohni. Na talíři přelijeme omáčkou a podáváme s čerstvými rajčaty a chlebem.
Lososové špízy na grilu
Potřebujeme
- lososové filety, případně i ze štiky či pstruha
- anglickou slaninu
- červené papriky
- cuketu či okurku
- citron nebo limetku
- sůl, pepř,
- čerstvou bazalku
- olivový olej
Jak na to
Rybí maso, papriky, cuketu či okurku nakrájíme na větší kostky. Rybu pokapeme šťávou z citronu nebo limetky. Smícháme bazalku, pepř, sůl a olivový olej a kostky lososa necháme ve směsi asi hodinu marinovat. Na jehlu pak napichujeme střídavě lososa, slaninu a zeleninu, případně i kolečka limetek. Špízy zabalíme do alobalu nebo položíme na alobalový plech a pečeme na grilu asi 10 minut.
Podávejte se zeleninovým salátem, vařenými bramborami nebo s bílým chlebem. Nezapomeňte na citron.
Kuře plněné hříbkovou směsí
Potřebujeme
- 1 menší, asi kilové kuře
- máslo
- 3 čerstvé hříbky
- 1 stroužek česneku
- 1 malou cibuli
- 1 dl bílého vína
- 2 lžíce kečupu
- 1 lžíci hladké mouky
- strouhanku
- 1 lžíci oleje";i:10;s:11:"sůl, kmín
Jak na to
Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme očištěné a na plátky nakrájené hříbky, zalijeme je vínem a asi 10 minut podusíme.
Vmícháme kečup, utřený česnek, zahustíme moukou (případně i strouhankou) a směsí naplníme omyté, vně i uvnitř osolené, okmínované a olejem potřené kuře. To pak pečlivě zabalíme do alobalu a nejméně hodinu grilujeme na otáčivé jehle.
Kuře nadívané lečem
Potřebujeme
- 1 menší kuře
- 250 g sterilovaného leča
- 3 lžíce kečupu
- 40 dkg slaniny
- 1 lžičku oleje
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 lžičku mleté papriky
- 2 vejce natvrdo
- sůl, pepř
Jak na to
Drobně nakrájenou slaninu rozpustíme na lžičce oleje a na ní orestujeme tence nakrájená kolečka cibule. Na nich zpěníme papriku, přidáme lečo, se solí utřený česnek, kečup, opepříme a krátce podusíme. Zahustíme nadrobno nasekanými vejci a směsí naplníme kuře. To dobře zabalíme do alobalu, napíchneme na otáčecí jehlu a ugrilujeme.
Plněná vepřová kapsa
Potřebujeme
- 4 kotlety
- 5 dkg tvrdého sýra
- 2 jablka
- 5 dkg slaniny
- kečup
- olej, sůl, pepř, petrželku
Jak na to
Tipy ke grilu
- Maso do alobalu balte lesklejší stranou fólie dovnitř, jinak by balíček odrážel zbytečně mnoho tepla zpět.
- Mísa nakrájené zeleniny servírovaná ke grilovanému masu odlehčí menu a pomůže trávení. Nejlépe se osvědčují mrkev, řapíkatý celer a listy salátu.
Kotlety nařízneme napříč, aby vznikla kapsa, pak je ještě lehce nařízneme u kosti, abychom je mohli dobře naklepat.
Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájíme na kousky a dvě třetiny z nich smícháme s nastrouhaným sýrem. Směsí naplníme kapsy, které zašijeme.
Pak kotlety prošpikujeme, osolíme a opepříme a zprudka po obou stranách opečeme na oleji.
Doprostřed alobalu položíme kotlety, a navršíme na ně část zbylých jablek svařených s trochou kečupu v oleji zbylém po pečení kotlet. Jednotlivé porce pečlivě zabalíme a na roštu ugrilujeme. Servírujeme v alobalu se slaným rohlíkem.
Staročeská jehla
Potřebujeme
- 75 dkg vepřových jater
- 12 dkg slaniny
- 25 dkg sušených švestek
- 5 dkg másla
- mletý zázvor
- pepř, sůl
Jak na to
Játra nakrájíme na plátky a napichujeme je střídavě s odpeckovanými švestkami zabalenými do plátků slaniny na otáčivou jehlu.
Špíz osolíme, opepříme, posypeme zázvorem a pečlivě zabalíme do alobalu.
Zvolna grilujeme. Na talíři přelijeme rozpuštěným máslem a podáváme s bílým pečivem a kompotem.
Autoři receptů a fotografií: Marta Kocourková, Ivan Veselý a Shutterstock