Guláš na pivu
Zdroj: AS Food studio/Shutterstock.com

Skvostný guláš na pivu podle Moniky Absolonové. Rodinný recept známé zpěvačky

Hovězí guláš patří mezi ty vůbec nejoblíbenější evropské pokrmy. Receptů, jak jej připravit, existuje celá řada. Každá rodina má ale často jeden svůj, který se předává z generace na generaci. A jinak tomu není ani u zpěvačky Moniky Absolonové, která nedá dopustit na postup, o který se s ní podělila její maminka. 

Zdroje: instagram.com, ahaonline.cz, vareni.cz

Mezi absolutní klasiky české kuchyně patří například svíčková, knedlo vepřo zelo, ale také guláš, a to i navzdory tomu, že vlastně vůbec z českých zemí nepochází. Připravuje se u nás však už tak dlouho a tak často, že si své čestné místo v tuzemských kuchařkách a na jídelních lístkách i těch nejmenších hospůdek přece jen vydobyl. 

Není guláš jako guláš

Hovězí guláš v podobě, v jaké jej známe, pochází z Maďarska. Jeho absolutní původ je ale přisuzován Turkům, kteří vařili hovězí maso společně se zeleninou a bylinkami. Když kdysi dávno Turci útočili na Evropu, svůj oblíbený pokrm zavedli i do ní. Jak šel čas, začal se guláš připravovat v mnoha domácnostech napříč celou Evropou. Byli to ale Maďaři, kdo do něj poprvé přidali ingredienci, která se následně stala absolutním základem guláše – mletou červenou papriku. A i tento recept se začal rychle šířit, až se dočkal obrovské popularity i v českých zemích. A právě tak se guláš připravuje dodnes. 

I u buřtguláše se vyplatí držet se postupu. Guláš patří mezi klenoty evropské kuchyně.  Zdroj: Shutterstock

Hovězí guláš s pivem podle Moniky Absolonové

V dnešní době jsou k nalezení stovky nejrůznějších receptů, jak guláš připravit, a dá se říct, že se v každé domácnosti guláš připravuje jinak. A pokud jste vy zatím nenašli recept, který by vám naprosto vyhovoval, zkuste guláš připravit tak, jak jej vaří Monika Absolonová. Oblíbená muzikálová zpěvačka na recept své maminky nedá dopustit. 

I když se pro méně zkušené kuchaře může zdát příprava guláše složitá, nic na ní není. Na začátku vaření si nakrájejte 750 gramů cibule najemno a 1,5 kilogramu hovězí zadní kýty na menší kostky, ať se s tím později nemusíte zdržovat. Očistěte si také 1 celou palici česneku. 

Ve velkém hrnci si rozehřejte 4 velké lžíce sádla a cibuli na něm nechte zesklovatět. Prolisujte k ní 3 stroužky česneku a přidejte maso. To krátce ze všech stran zarestujte, aby se zatáhlo, a přilijte asi 250 mililitrů vody. Stáhněte plamen a maso pod pokličkou duste asi hodinu a půl, aby lehce změklo. 

Po 90 minutách maso zasypte celým sáčkem sladké mleté papriky. Přidejte 20 kuliček nového koření, 5 bobkových listů a maso dobře osolte a opepřete. Do hrnce nalijte 1/2 litru světlého piva, všechno dobře zamíchejte, opět přiklopte a vařte další hodinu a půl. Na konci vaření do guláše prolisujte zbytek stroužků česneku a vmíchejte velkou hrst sušené majoránky. 

Houskové knedlíky bez droždí

A ke guláši se skvěle hodí houskové knedlíky. Ty je možné připravit dvěma způsoby, a to buď s pomocí droždí, nebo prášku do pečiva. Právě druhá varianta je časově mnohonásobně méně náročná. 

houskové knedlíky Houskové knedlíky můžete připravit i z prášku do pečiva.  Zdroj: Shutterstock

Nakrájejte si 3 rohlíky na kostičky a smíchejte je s 500 gramy hrubé mouky, 1 sáčkem prášku do pečiva, 3 vejci a 200 mililitry vlažného mléka. Taktéž je dobře osolte. Těsto nechte pár minut odpočinout a udělejte z něj 2 stejně velké šišky. Ty pak vařte ve vroucí vodě pod pokličkou 20 minut. A celý pokrm je hotový. Knedlíky nakrájejte nití a servírujte ke guláši. Dobrou chuť!

Akční letáky