Pokud patříte mezi ctitele dobrého guláše, máme pro vás opravdovou specialitku! Není nutné tuto lahůdku vždy připravovat jen ze syrového masa, které se musí řádně provařit do naprostého změknutí. Jako základní surovinu můžete tentokrát využít dobrou a kvalitní tlačenku, která je již tepelně upravená a nevyžaduje zdlouhavou přípravu. Guláš z tlačenky je nejen rychlovka, kterou budete mít hotovou za pár minut, ale zvládne ji i každý kuchařský začátečník.

Jak připravit gulášek z tlačenky? Podívejte se na YouTube video na kanálu Vychytávky Ládi Hrušky:

Zdroj: Youtube

Guláš má mnoho možných variací

Guláš je pokrm východoevropského původu, který se s oblibou vaří již po dlouhá staletí. Jedná se o vydatné a výživné jídlo, které obsahuje maso, různé druhy zeleniny a koření. Maso je však možné nahradit i dalšími ingrediencemi, například uzeninou či bramborami. V posledních letech si získala pozornost i tlačenka. Nejenže urychlí celkovou dobu přípravy, ale zároveň dodá guláši jedinečný šmrnc!

Tlačenka

Jedná se o aspikované maso, které se vyrábí z vařeného a dušeného vepřového masa a je dochuceno kořením. Po uvaření se ochladí a poseká na menší kostky, které se zalívají do huspeniny. Guláši dodá tlačenka kouřovou chuť a také zajímavou strukturu.

Guláš z tlačenky

Nejprve si osmahněte na trošce sádla 1 velkou a najemno pokrájenou cibuli do zlatova. Přidejte k ní 200 g pokrájené tlačenky, 1 polévkovou lžíci červené mleté papriky, řádně promíchejte a nechte zhruba 1 až 2 minuty na mírném stupni plotýnky restovat.

Pak lehce podlijte vodou a nechte tak 5 minut dusit. Nakonec poprašte moukou dle potřeby, dochuťte solí, pepřem, majoránkou a česnekem a nechte chvilku guláš provařit. Pokud chcete, je možné pokrm zjemnit i přidáním smetany.

Můžete servírovat

Guláš z tlačenky je výborný způsob, jak můžete tento klasický pokrm opestřit a posunout na vyšší úroveň. Je dokonalou kombinací pikantní a uzené chuti. Na talíři guláš ozdobte kolečky čerstvé červené cibule, posypte trochou zelené nasekané petrželky a podávejte s čerstvým chlebem. Tlačenkový guláš můžete podávat nejen jako hlavní chod, ale i jako zajímavou přílohu ke grilovanému nebo pečenému masu.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.fresh.iprima.cz, www.receptyonline.cz