Gulášová polévka je v našich končinách velmi oblíbená a společně s bramboračkou a masovým vývarem tvoří trojici nejčastěji připravovaných polévek. Jak už název vypovídá, gulášovka je odvozena od guláše. Původní guláš, který si připravovali pastevci z hovězího masa, cibule a červené papriky, se totiž ničím nezahušťoval a vypadal tedy spíše jako polévka. Slovo guláš pak prý bylo odvozeno z maďarského názvu gulya, které označovalo stádo hovězího dobytka. Poté, co se začali Maďaři převážně živit zemědělstvím a chovem dobytka, začali guláš připravovat i z jiných druhů masa než jen z hovězího.
Gulášová polévka podle Ládi Hrušky
Jak si připravit levnou, snadnou a rychlou gulášovou polévku podle Ládi Hrušky? K její přípravě budete potřebovat následující ingredience:
4 brambory
1 hovězí bujón
1 cibuli
2 g drceného kmínu
5 g majoránky
15 g čerstvého másla
500 g mletého masa - mix
10 g pšeničné hladké mouky
rostlinný olej
10 g sladké papriky
2 g černého mletého pepře
5 g soli
750 ml vody
Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme ve větším hrnci na oleji do růžova. Přidáme mleté maso a za stálého promíchávání restujeme minimálně 10 minut. Poté zaprášíme paprikou a přilijeme vodu. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, okořeníme podle chuti a přidáme bujón. Necháme asi 5 minut provařit. V druhém kastrůlku si z mouky a másla osmahnutím do růžova připravíme jíšku, kterou poté zavaříme do polévky. Polévku s jíškou necháme vařit na mírném plameni dalších asi 20 minut, dokud brambory nezměknou. Těsně před dovařením přidáme sušenou majoránku, kterou v ruce rozemneme, aby se v gulášové polévce rozvoněla. Chcete-li polévku pikantní, přidejte chilli podle chuti.
Extra ti Ládi Hrušky:
Do polévky můžete přidat i polévkovou zeleninu nakrájenou na drobné kostičky, kterou spolu s cibulkou chvilku orestujeme před tím, než přidáme mleté maso.
Na přípravu gulášovky z mletého masa se podívejte ve videu:
Zdroj: www.milujeme vareni.cz, www.blesk.cz, www.wikiwand.com