Gulášová polévka je v našich končinách velmi oblíbená a společně s bramboračkou a masovým vývarem tvoří trojici nejčastěji připravovaných polévek. Jak už název vypovídá, gulášovka je odvozena od guláše. Původní guláš, který si připravovali pastevci z hovězího masa, cibule a červené papriky, se totiž ničím nezahušťoval a vypadal tedy spíše jako polévka. Slovo guláš pak prý bylo odvozeno z maďarského názvu gulya, které označovalo stádo hovězího dobytka. Poté, co se začali Maďaři převážně živit zemědělstvím a chovem dobytka, začali guláš připravovat i z jiných druhů masa než jen z hovězího.

Gulášová polévka podle Ládi Hrušky

Jak si připravit levnou, snadnou a rychlou gulášovou polévku podle Ládi Hrušky? K její přípravě budete potřebovat následující ingredience:

4 brambory

1 hovězí bujón

1 cibuli

2 g drceného kmínu

5 g majoránky

15 g čerstvého másla

500 g mletého masa - mix

10 g pšeničné hladké mouky

rostlinný olej

10 g sladké papriky

2 g černého mletého pepře

5 g soli

750 ml vody

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme ve větším hrnci na oleji do růžova. Přidáme mleté maso a za stálého promíchávání restujeme minimálně 10 minut. Poté zaprášíme paprikou a přilijeme vodu. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, okořeníme podle chuti a přidáme bujón. Necháme asi 5 minut provařit. V druhém kastrůlku si z mouky a másla osmahnutím do růžova připravíme jíšku, kterou poté zavaříme do polévky. Polévku s jíškou necháme vařit na mírném plameni dalších asi 20 minut, dokud brambory nezměknou. Těsně před dovařením přidáme sušenou majoránku, kterou v ruce rozemneme, aby se v gulášové polévce rozvoněla. Chcete-li polévku pikantní, přidejte chilli podle chuti.

Extra ti Ládi Hrušky:

Do polévky můžete přidat i polévkovou zeleninu nakrájenou na drobné kostičky, kterou spolu s cibulkou chvilku orestujeme před tím, než přidáme mleté maso.

Na přípravu gulášovky z mletého masa se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Zdroj: www.milujeme vareni.cz, www.blesk.cz, www.wikiwand.com