Gulášová polévka je stálicí českých menu mnoha restaurací a doma sázkou na jistotu, když nevíte, co uvařit. A s krajícem dobrého čerstvého chleba nahradí i hlavní jídlo. Kromě klasiky z hovězího masa si ji můžete připravit třeba z klobásy nebo hlívy ústřičné. My pro vás však máme věhlasný recept od mistra kuchařů Jaroslava Sapíka.

Gulášová polévka

Jedná se tradiční uherskou polévku z hovězího masa, brambor a mleté papriky, která dává pokrmu klasickou červenou barvu. Typickým znakem je i její hustá konzistence a výrazná masová chuť. Proto by se polévka měla vařit minimálně dvě hodiny, aby bylo maso dostatečně měkké a absorbovala se naplno chuť masa.

Mistr kuchař Jaroslav Sapík

Právě tento kuchařský velmistr vařil dokonce na Pražském hradě prezidentům i jejich návštěvám, a to i významným královnám. Byl 30 let proslulým mistrem svého umění na Václavském náměstí v nejlepších hotelových restauracích a vařil i v zahraničí. Přesto miloval českou klasiku a vždy se k ní rád vrací. Jaký je tedy recept na jeho proslulou gulášovku?

Gulášová polévka podle šéfkuchaře Sapíka

Maso, konkrétně 800 g hovězího krku nebo loupané plece, nakrájejte na kostičky o velikosti asi tak 1,5 cm. Začněte krájet nejprve takzvaně po vlákně a teprve poté napříč. K výrobě gulášové polévky je nejlepší zvolit přední hovězí, které je šťavnaté a dobře se dělí.

Na pánvi se silnějším dnem si zpěňte sádlo a nechte na něm zesklovatět 500 g najemno pokrájené cibule. Následně přidejte pokrájené maso, zasypte kmínem a krátce orestujte, aby se maso zatáhlo. Postupně během tohoto procesu změní barvu z tmavě červené na světlejší.

Tento orestovaný základ dochuťte 1 polévkovou lžící rajského protlaku a hrstkou sušené majoránky, kterou pečlivě promnete mezi prsty. Následně přidejte mletou papriku, je na vás, jestli sladkou, nebo pálivou. Pokud chcete, aby paprika zabarvila polévku intenzivněji, osmažte ji na malou chvíli na tuku. Kdybyste to s časem přehnali, mohla by zhořknout.

Následně zalijte tento základ 2 l vývaru a přiveďte k varu. V tuto chvíli můžete polévku dochutit 5 rozmačkanými stroužky česneku a 100 ml červeného vína. Tyto dvě ingredience by však neměly přebít celkovou chuť gulášové polévky.

Polévka potřebuje čas

Nyní nechte polévku „táhnout“, dokud nebude maso naprosto měkké. Přidejte nakrájené kostičky z očištěných syrových brambor a vařte dalších 15 minut, aby změkly.

Před servírováním dolaďte chutě

Pár minut před podáváním ovoňte polévku ještě jednou dávkou rozemnuté majoránky a pár kapkami červeného vína. Dalšího zahušťování již není potřeba, pokud pokrm nezamýšlíte podávat jako hlavní jídlo.

Tip od zkušeného šéfkuchaře

Podle Jaroslava Sapíka byste měli do polévky pro zpestření nejen chuti, ale i vzhledu přidat na slanině orestovanou kořenovou zeleninu. Uvidíte, že právě tato gulášovka je absolutně dokonalá.

Tradice gulášové polévky

Gulášová polévka má hluboké kořeny ve střední Evropě a její historie sahá až do 9. století. Původně byla připravována maďarskými pastýři a zemědělci, kteří využívali jednoduché suroviny, včetně hovězího masa, cibule, koření a vody, aby si vytvořili chutný pokrm. Guláš byl vařený na ohni v kovových kotlích, což bylo praktické pro jeho přípravu na venkovských usedlostech. Postupně se gulášová polévka stala oblíbeným pokrmem v celé střední Evropě a rozšířila se i do sousedních zemí. Každá země přizpůsobila recept na svůj způsob, což vedlo k mnoha variacím této chutné polévky. V Maďarsku, kde je guláš považován za národní pokrm, se často přidávají papriky, což dodává polévce charakteristickou barvu a pikantní chuť. Gulášová polévka je dodnes oblíbená pro svou sytou chuť a bohaté aroma, a stala se tradičním pokrmem s bohatou historií.


Zdroje:

www.dama.cz, www.toprecepty.cz, www.recepty.cz