Gulášovou polévku miluje většina Čechů a to i těch, kteří například nejí maso. Můžete si ji totiž připravit klidně i s hlívou ústřičnou. Rychlá a levná je i varianta s klobáskou nebo párkem.
Jak by se dalo předpokládat, vznik gulášovky souvisí s gulášem. Ten si připravovali maďarští pastevci v polních podmínkách a neměli ho jak zahustit. Vypadal tedy spíše jako polévka z cibule, papriky a hovězího masa.
Levná, vděčná a chutná klasika
Je jen na vás, jakou verzi si vyberete. Jedno je ale jisté, gulášovka je vděčná, rychlá a levná klasika, která, když se umí udělat, rozhodně patří do pravidelného repertoáru jídelníčků českých rodin. Nejenže si ji můžete dát před jídlem, ale s křupavým rohlíkem zcela jistě nahradí i hlavní chod.
Tradiční gulášovka obsahuje rozemleté maso, cibuli a vařené brambory. Je typická svou červenou barvou a výraznou chutí. Také by měla být dostatečně hustá.
My si dnes připravíme gulášovku v pojetí Zdeňka Pohlreicha. Jak je vám asi jasné, gulášovka od Pohlreicha se připravuje jen z kvalitních surovin jako jsou hovězí bio maso nebo kvalitní rajský protlak.
Gulášovka podle Zdeňka Pohlreicha
Suroviny:
300 g hovězího masa
3 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce rajského protlaku
mouka
2 ks cibule
česnek
bobkový list, sladká paprika, gulášové koření, majoránka
4 ks brambor
sůl a pepř
Postup:
Nejprve si na oleji osmahněte nakrájenou cibuli. Jen co začne chytat zlatavou barvu, přidejte k ní také nakrájené hovězí maso na menší kostičky. Nežli přistoupíte k další fázi, mělo by být důkladně zataženo ze všech stran.
Poté je třeba do hrnce přimíchat nachystané ingredience – mouka, sladká paprika, bobkový list, nakrájený česnek a rajský protlak. To vše důkladně promíchejte a přilijte vodu. Optimálně dva litry na takové množství. Vložit můžete ještě brambory a sůl s pepřem a gulášovým kořením. To vše vařte do té doby, než maso a brambory změknou.
Gulášová polévka od Pohlreicha je v podstatě hotova. Ke konci vaření přidejte ještě majoránku a můžete servírovat. Pro ozdobení na talíři přijdou vhod různé bylinky.