Lidově zvaná „gulášovka“ je poměrně oblíbená hustá, sytá polévka, která se podává nejen jako vydatný předkrm, ale mnohdy i jako hlavní chod. Je známá svou specifickou chutí, které odolá jen málokdo. Jedná se o tradiční polévku z hovězího masa, brambor a mleté papriky, která dává pokrmu klasickou červenou barvu.
Ovšem v dobách socialismu, kdy se koukalo na každou korunu a na tehdejším trhu nebyly vždy všechny potraviny běžně dostupné, se hovězí maso nahrazovalo masem mletým. Připomeňte si tuto pochoutku a vyzkoušejte ji také! Recept není nijak náročný a zvládne ho připravit i každý začátečník v kuchyni.
Chcete znát recept na nejlepší gulášovou polévku z mletého masa? Podívejte se na zajímavé YouTube video na kanálu Recepty bez brepty:
Trocha historie
Gulášová polévka vznikla vlastně z guláše. Původně si tento pokrm připravovali maďarští pastevci a byl bez zahuštění. Tudíž spíše připomínal dnešní polévku, jejímž základem už tehdy bylo hovězí maso, sladká paprika a cibule. Název guláš pocházel z maďarského slova „gulya“ neboli „stádo hovězího dobytka“, ze kterého pochází název „gulyás“, což se vyslovuje jako „gujáš“.
Ovšem je tu i další verze původu této polévky, která je o něco děsivější! Spadá až do 9. století, kdy na území současného Maďarska vstupovaly kočovné kmeny. Byl mezi nimi i kmen Maďarů, kteří byli známí jako velcí bojovníci a nechávali za sebou mnoho mrtvých. Jejich mrtvá těla na bojištích údajně pojídali kanibalové z kmene Ghúlů, kteří šli v jejich stopách.
Když se zrovna nedařilo a maďarští bojovníci byli vyhladovělí, kmen Ghúlů odehnali a podobným způsobem hodovali i oni. Oproti zmíněným kanibalům si však maso opékali. Když se usadili v Maďarsku, začali se věnovat zemědělství a slovo „ghúláš“ se postupně stalo výrazem pro maso připravované pastevci.
Potřebné ingredience
Na klasiku z dob socialismu si připravte 5 lžic oleje, 1 menší cibuli, 4 lžičky mleté papriky, 200 g mletého hovězího masa, sůl, pepř, kmín, hovězí vývar nebo vodu, 3 velké stroužky česneku, majoránku, 3 větší brambory a 60 g hladké mouky nebo jíšku.
Socialistická gulášová polévka
Nejprve si pokrájejte cibuli a osmahněte ji v hrnci na oleji tak, aby zesklovatěla. Poté přidejte mleté maso, které za stálého míchaní a oddělování kousků restujte, dokud se neoddělí na jednotlivé kousky. Následně vmíchejte papriku, nechte lehce zpěnit, aby nezhořkla a směs zalijte vývarem, případně vodou.
Potom přidejte sůl, pepř, kmín a zhruba 30 minut nechte polévku na malém stupni plotýnky vařit. V dalším kroku dodejte brambory pokrájené na kostičky a utřený česnek, chvilku povařte a následně polévku zahustěte.
Použijte k tomu buď tzv. suchou jíškou nebo jíšku ze 4 lžic mouky a 5 lžic oleje, případně moukou rozmíchanou ve vodě. Polévku nechte opět zvolna dobře provařit, až tuk vystoupí na povrch. Na konec dodejte majoránku a dochuťte dle chuti. Polévku lze podávat s krajíčkem čerstvého chleba nebo jiného druhu pečiva.
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.apetitonline.cz, www.fresh.iprima.cz