Zelená rybí polévka

  • 300 g rybího masa
  • 1 kostka zeleninového vývaru nebo bujonu
  • 200 g zmrazeného špenátu
  • 100 ml nízkotučné smetany
  • 1 lžička škrobové moučky
  • 1 mokka lžička mletého zázvoru

Rybu povaříme v litru vody se zeleninovým vývarem, případně bujonem, rozmixujeme ji a přidáme na kostky nakrájený zmrazený špenát, který zvolna prohříváme, až se rozvaří.

Poté vmícháme smetanu, ve které jsme rozkvedlali škrobovou moučku a mletý zázvor a polévku povaříme do zhoustnutí.

Olga Bergerová, Praha

Halászlé

  • nejméně 1 kg tří různých druhů ryb nebo jejich částí (kapra, štiky, candáta či jiné sladkovodní ryby)
  • 100 g cibule
  • mletá paprika
  • sůl

Ryby vykucháme, zbavíme šupin, oddělíme hlavu, ploutve a vyjmeme páteř. Maso nakrájíme na stejné menší kousky, které osolíme a odložíme do kastrolu.

Do hrnce s vodou dáme rybí hlavy bez žaber, ploutve a páteř a na plátky nakrájenou cibuli.

Vodu přivedeme k varu a poté na místa, kde voda klokotá, nasypeme mletou papriku. Vše vaříme nejméně hodinu, až se cibule rozvaří.

Do kastrolu na připravené kousky různého rybího masa přecedíme rybí vývar a ryby v něm zvolna vaříme asi 20 minut.

Kousky masa nesmíme míchat, aby se nerozvařily, pouze občas zatřepeme kastrolem. Do halászlé můžeme přidat na nudličky nakrájenou zelenou papriku.

Jaroslav Holý, Melč

Pečený losos s kaparovou omáčkou

  • 4 porce lososa
  • sůl a pepř
  • citronová šťáva
  • máslo
  • hladká mouka
  • 300 ml mléka
  • 2—3 lžíce nasekaných kaparů, strouhaná citronová kůra, 3 lžíce zakysané smetany

Porce lososa osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a necháme rozležet. Pak je naskládáme do pekáče, na každou porci položíme tenký plátek másla a pečeme asi 20 minut.

Z jedné lžíce másla a 1 lžíce hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, rozšleháme metličkou a povaříme. Vmícháme nasekané kapary, lžíci citronové šťávy, citronovou kůru a dochutíme solí a pepřem. Nakonec do omáčky vmícháme kysanou smetanu.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Štika v papilotě

Pro 4 osoby

  • 800 g filetů ze štiky
  • 1 mrkev
  • 3 jarní cibulky
  • půl hrnku zeleninového vývaru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce čili omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 1 stroužek česneku

Mrkev nakrájenou na tenké nudličky a na kolečka nakrájenou cibuli povaříme dvě minuty v kastrolu ve vývaru smíchaném se sójovou omáčkou, čili omáčkou, cukrem, škrobem, zázvorem a oloupaným nasekaným česnekem.

Rybí maso nakrájíme na čtyři porce a každou vložíme do dostatečně velkého čtverce nastříhaného z pečicího papíru — papiloty.

Na rybu nalijeme dvě lžíce omáčky a posypeme ji čtvrtinou povařené zeleniny. Konce papíru přeložíme přes rybu tak, aby omáčka při pečení nevytekla. Balíčky rozložíme na plech, pečeme v troubě asi 15 minut a servírujeme na talíři zabalené. Podáváme s dušenou rýží.

Mirek Svoboda ml., Zdounky

Sumec pečený ve vinných listech

  • 12 vinných listů
  • 4 filety sumce po 200 g
  • asi 3cm kousek zázvoru
  • 1 cibule
  • 1 čili paprička
  • 4 špetky soli
  • 80 ml neslazeného kokosového mléka
  • 4 dvojité čtverce alobalu

Ryby osolíme, na každou položíme na tenké plátky nakrájený oloupaný zázvor, část nakrájené čili papričky, část cibule nakrájené na tenká kolečka, vše pokapeme kokosovým mlékem a rybí filety zabalíme do vinných listů a položíme každý na jeden čtverec alobalu.

Rybu znovu pokapeme kokosovým mlékem a důkladně ji zabalíme do alobalu. Pečeme 20—25 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Zlatá rybka

  • 1 kapr vcelku (2 kg)
  • sůl a pepř
  • směs koření na ryby
  • 1—2 mrkve
  • 2 velké cibule
  • 1 citron
  • 150—200 ml oleje
  • 100 g majonézy
  • 1 paprika
  • 1 svazek petržele
  • 2 bobkové listy

Kapra dobře omyjeme, vykucháme, hlavu neodřízneme, pouze z ní vyjmeme žábry. Poté rybu osušíme, osolíme a okořeníme pepřem a rybí směsí.

Cibuli nakrájíme na kolečka, osolíme ji, opepříme a dozlatova osmahneme na oleji. Smícháme ji s nahrubo nastrouhanou mrkví a směsí naplníme kapra. Do pekáče dáme alobal (dostatečně velký, aby do něj bylo možné kapra zabalit), položíme na něj rybu, kterou pokapeme citronovou šťávou a olejem, znovu ji posypeme kořením na ryby, pomažeme ji majonézou, na kterou dáme nakrájenou druhou cibuli, na kolečka nakrájenou paprikou, nasekanou petrželku a bobkový list.

Takto připravenou rybu zabalíme do alobalu a pečeme ji asi 60 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Hotovou zlatou rybku vybalíme z alobalu a celou ji servírujeme na stůl na tácu, na kterém ji naporcujeme. Jako přílohu podáváme vařené brambory.

Luboš Dupač, Nesvačily

Sladkokyselý kapr s ananasem

  • 4 porce kapra
  • 1 bílek
  • tuk na smažení
  • sůl

na omáčku

  • po 1 malé plechovce ananasu a mandarinek
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce cukru
  • 2—3 lžíce škrobové moučky
  • 1 lžička soli

Porce ryby osolíme, obalíme v rozšlehaném bílku a po obou stranách je osmažíme v pánvi na rozpáleném tuku.

Do hrnce odměříme 250 ml vody, plechovky s ananasem a mandarinkami otevřeme, ovoce scedíme a šťávu vlijeme do hrnce, přidáme sójovou omáčku, cukr a sůl. Omáčku povaříme asi 5 minut a poté ji zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou v trošce vody.

Na talíře rozdělíme osmaženého kapra, úhledně jej obložíme mandarinkami a ananasem a přelijeme omáčkou.

Olga Bergerová, Praha

Kapr marinovaný s houbami

  • 6 porcí kapra (filetů)
  • 60 g oleje
  • sklenička hub naložených ve sladkokyselém nálevu
  • sůl

na marinádu

  • 200 ml octa
  • 0,5 l rybího vývaru nebo vody
  • 1 cibule
  • kousek citronové kůry
  • 10 zrnek pepře
  • 8 zrnek nového koření
  • 2 hřebíčky
  • 2 bobkové listy
  • sůl

Kapří filety omyjeme, osušíme, osolíme, upečeme na rozpáleném oleji dorůžova a necháme je okapat na sítu.

Do hrnce nalijeme ocet, rybí vývar nebo vodu, přidáme kolečka cibule, citronovou kůru, koření a sůl. Marinádu dvacet minut povaříme a necháme ji vychladnout.

Vychladlé porce pečeného kapra narovnáme do kameninové nádoby, posypeme je nadrobno rozsekanými naloženými houbami a zalijeme připravenou marinádou. Nádobu zakryjeme a dáme ji přes noc do chladničky. Kapra podáváme se slaným rohlíkem nebo s chlebem.

Jiří Mika, Karlovy Vary–Stará Role

Ryba po indicku

  • 600 g vykostěného masa sladkovodní ryby (kapr, tolstolobik, amur a jiné)
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větší cibule
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého čili
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • olej
  • sůl
  • 1 citron
  • 1 rajče na ozdobu

Z česneku utřeného se solí, nastrouhané cibule, zázvoru, čili koření, citronové šťávy a rozšlehaných vajec umícháme marinádu, do které vložíme rybu nakrájenou na 1 cm silné řezy a necháme ji v marinádě alespoň hodinu rozležet. Marinované ryby poté pozvolna upečeme dozlatova na oleji. Porce na talíři ozdobíme měsíčky citronu a kolečky rajčete.

Věra Jedličková, Radonice

Pečený úhoř

  • 1 úhoř (asi 800 g)
  • 50 g másla
  • 1/2 šálku strouhanky
  • sůl
  • citronová šťáva

Kůže zbaveného, vyvrhnutého a omytého „hada“ nakrájíme asi na 6 cm dlouhé kousky, které osolíme a dáme do zapékací mísy na rozpuštěné máslo. Rybu pokapeme citronovou šťávou, zasypeme strouhankou, mírně ji podlijeme vodou a asi 15 minut ji zakrytou pečeme v dobře vyhřáté troubě. Poté teplotu zmírníme, rybu odkryjeme a dalších 10 minut ji dopečeme. Pečeného úhoře podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica

Kapr bez kostí

  • 1 středně velký kapr
  • máslo
  • pepř
  • směs koření kari, sladké i pálivé papriky, kmínu, vegety
  • česnek a sůl

Kapra naporcujeme na menší díly, které osolíme, okořeníme, vložíme do pekáče vyloženého plátky másla a pokryjeme je rovněž plátky másla.

Kapr je bez kostí, které se během úpravy rozpustily.

Pekáč vložíme na 15 minut do trouby vyhřáté na 250 °C, poté zkontrolujeme, zda je ryba ponořená ve šťávě. Pokud ne, přilijeme horkou vodu, pekáč vložíme zpět do trouby a teplotu v ní stáhneme na 80—100 °C a rybu v ní necháme 10—12 hodin (nejlépe přes noc).

Rybu posypeme petrželkou a podáváme s chlebem nebo s vařenými brambory.

Milena Novotná, Olešnice

Rybí špízy

  • 4 porce rybího masa
  • sůl
  • citronová šťáva
  • 1 pórek
  • 1 citron
  • olivový olej
  • sezamová semínka

Rybu nakrájíme na kostky, dáme je do misky, osolíme, zakapeme citronovou šťávou a necháme chvíli v chladu rozležet.

Pórek krátce povaříme v osolené vodě a nakrájíme ho na špalíčky. Citron vydrhneme kartáčkem a nakrájíme na osminky.

Maso vyjmeme z misky, osušíme je a napichujeme střídavě s pórkem a osminkami citronu na špejle. Špízy potřeme olivovým olejem, posypeme sezamem a zvolna opečeme ze všech stran na grilu.

Karel Koudelka, Ostrava

Rybí salát s brambory

  • 400 g masa z kapra nebo jiné sladkovodní ryby
  • 1 kapří hlava
  • 500 g vařených brambor
  • 100 g okurek
  • 50 g cibule
  • 200 g majonézy
  • sůl a papř
  • cukr
  • ocet nebo citronová šťáva

Rybí maso a hlavu bez žaber uvaříme v osolené a mírně okyselené vodě.

Maso zbavíme kostí, nakarájíme na drobnější kostky, přidáme k nim obrané maso z hlavy, brambory nakrájené na kostky, nakrájené okurky, jemně nasekanou cibuli a vše spojíme majonézou, kterou jsme předtím podle chuti osolili, okyselili a trošku přisladili.

Majonézu můžeme také podle potřeby naředit vychladlým rybím vývarem. Salát je nejlepší odleželý.

Vlasta Nováková, Oldřichov

Jikrový salát s vejci

  • jikry z velkého kapra
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 1 lžíce másla
  • 200 ml smetany
  • 1 malá cibule
  • půl citronu a plátky citronu z druhé půlky
  • veka
  • olej
  • sůl

V cedníku pod tekoucí vodou propláchnuté jikry orestujeme na rozpuštěném másle, osolíme je, a když vychladnou, přidáme do nich v misce velmi jemně nasekanou cibulku, okyselíme je šťávou z půlky citronu a promícháme je s ušlehanou smetanou.

Směs navršíme doprostřed talíře, ozdobíme ji měsíčky citronu a kolem dokola ji střídavě obložíme na kolečka nakrájenými vejci a plátky na oleji opečené veky.

Ivan Veselý, Žebrák

Máslo z kapřího mlíčí

  • 125 g másla
  • 100 g kapřího mlíčí
  • 50 ml bílého vína
  • 1 lžička hořčice
  • špetka pálivé papriky
  • několik kapek worcesteru
  • sůl

Mlíčí z kapra odblaníme, opereme, osolíme, okořeníme pálivou paprikou a podusíme doměkka v bílém víně. Vyjmeme je z vína, propasírujeme přes síto, necháme vychladnout a spojíme je s utřeným máslem a hořčicí.

Máslo nakonec ochutíme worcesterem a podle chuti dosolíme. Máslo používáme na jednohubky nebo chlebíčky, případně na plněná vejce.

Stanislav Bílý, České Budějovice

Foto Jiří Poláček