Halloumi hranolky

Na cca 6–8 porcí:

  • 500 g neochuceného halloumi sýra
  • 75 g hladké mouky
  • 3 polévkové lžíce koření zaatar

Na dip:

  • 170 g řeckého jogurtu
  • 1 lžíce harissy
  • 1 citron
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • pár lístků čerstvé máty

Halloumi sýr si nakrájíme na pláty a z nich odkrajujeme silné hranoly. V míse si promícháme hladkou mouku s kořením zaatar a všechen sýr důkladně obalíme. V hlubší pánvi či rendlíku si rozehřejeme olej na smažení na teplotu 180 °C (vhozený kousek strouhanky zhnědne do 20 vteřin). Hranolky postupně smažíme zcela ponořené zhruba 2 až 3 minuty dozlatova. Vylovíme a dáme okapat na papírovou kuchyňskou utěrku a bohatě dosolíme.

Ostrouháme si kůru z citronu, který nakrájíme na osminky. Na dip si smícháme řecký jogurt s citronovou kůrou, osolíme, opepříme a dochutíme pikantní pastou harissa. Podáváme s krátce zchladlými hranolkami, posypané lístky čerstvé máty a s osminkami citronu na zakápnutí.

Co je v koření zaatar?

Co je v koření zaatar?

Ve směsi koření používané na Blízkém východě najdeme především aroma tymiánu a sezamového semínka. Přidávají se ale i mletý sušený koriandr, saturejka nebo sumak (mleté plody škumpy). Někdy se k ozvláštnění přidává i fenykl či trocha kurkumy, výsledná chuť tedy nikdy není stejná.

Chléb s halloumi a červenou řepou

Na cca 4 porce:

  • 4 lžíce neochuceného hummusu
  • 4 krajíce křupavého chleba
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 100 g halloumi sýra
  • 100 g čerstvých nebo mražených fava fazolí
  • 4 malé uvařené červené řepy
  • ½ citronu
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř

Pokud nemáme červenou řepu koupenou uvařenou, dostatečně dopředu si je necháme aspoň hodinu uvařit. Slijeme a dáme vychladnout. V rendlíku přivedeme k varu vodu, osolíme, vsypeme fava fazole a krátce povaříme minutu dvě. Slijeme a zchladíme pod proudem studené vody. Vyloupeme ze slupek a odložíme stranou. Rozpálíme si venkovní gril a grilujeme 3 minuty z každé strany dozlatova. (Případně pečeme 10 až 15 minut na funkci grilu v troubě předehřáté na 200 °C, pro extra křupavou a zlatavou kůrku můžeme po vyjmutí orestovat na nepřilnavé pánvi.) Na krajíc chleba, který můžeme lehce opéct pro křupavost, natřeme hummus, osolíme a opepříme a posypeme fava fazolkami. Oloupanou červenou řepu nakrájíme na plátky a poklademe na hummus. Na závěr dáme grilovaný halloumi sýr a zakápneme trochou čerstvé šťávy z citronu.

Halloumi kebab na špízu s tymiánem

Na cca 4 porce:

  • 2 středně velké cukety
  • 1 velká červená cibule
  • 250 g sýra halloumi
  • 16 cherry rajčat
  • 8 špízů (špejlí)
  • pita
  • řecký jogurt

Na marinádu:

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvé šťávy z citronu
  • 2 čajové lžičky natrhaných lístků čerstvého tymiánu
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice

Halloumi si nakrájíme na 16 menších kostek. Cukety přepůlíme horizontálně a pokrájíme na silnější plátky. Velkou cibuli rozkrojíme tak, abychom získali silnější čtvrtinky, ty ještě rozebereme napůl. Na špízy napichujeme vždy cherry rajče, halloumi sýr, cuketu, cibuli, dokud není zaplněný. Na marinádu si smícháme olivový olej s citronovou šťávou, hořčicí a lehce promnutými lístky tymiánu. Grilujeme na mřížce zhruba 5 minut, během nichž špízy pravidelně otáčíme. (Případně pečeme v troubě předehřáté na 220 °C při funkci grilu dozlatova.) Stáheneme ze špízu a podáváme v rozřízlém pita chlebu třeba s trochou řeckého jogurtu.