Vánoční pečení zpravidla patří k nejoblíbenějším činnostem předvánočního období. Příjemná vůně domácího cukroví navodí tu pravou sváteční atmosféru a většinou potěší všechny členy rodiny. Pokud si však chcete pečení užít a nebýt vystaveni stresu, je dobré si práci řádně rozvrhnout. Který druh cukroví a v jakém období tedy začít péct?
Jak si připravit těsto na vánoční cukroví v předstihu, které můžete uložit do mrazáku? Podívejte se na zajímavé YouTube video na kanálu The Pioneer Home - Jenilee Hardman:
Každý druh cukroví má svou dobu
Přestože je do Vánoc ještě nějaký čas, není od věci si pomalu popřemýšlet, jaké druhy budou letos zdobit vaši vánoční tabuli. Každý druh cukroví totiž vyžaduje jinak dlouhou dobu uležení a také záleží na tom, jestli je například cukroví s náplní nebo bez ní.
Do některých druhů je lepší pustit se hned na počátku adventu, jiné lze připravovat následně a některé sladkosti můžete připravit až těsně před Štědrým dnem. Kdy tedy začít péct třeba linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky, aby stihly změknout a cukroví bylo dokonalé chuti?
Perníčky
Perníčky jsou jedním z těch druhů cukroví, které byste měli péct s dostatečným předstihem. Ideální je začít je péct 3 až 4 týdny před Vánocemi, tedy koncem listopadu a začátkem prosince. Potřebují totiž dostatečný čas na řádné změknutí. Nechte je uležet v krabici a v chladu a teprve těsně před svátky je ozdobte cukrovou polevou.
Linecké cukroví
Linecké cukroví je nejlepší péct přibližně 2 až 3 týdny před Vánocemi, tedy na počátku prosince. Vzhledem k tomu, že se promazává marmeládou nebo krémem, je potřeba, aby se do pečeného těsta stihla nasáknout vlhkost a cukroví bylo krásně vláčné.
Vanilkové rohlíčky
S přípravou vanilkových rohlíčků byste měli začít zhruba 3 týdny před Vánoci, aby se stihly řádně rozležet a jejich textura byla dokonale jemná. Pokud však budete ve spěchu a nebudete stíhat, můžete využít známý trik, který vám zaručí okamžitou měkkost. Připravte těsto na rohlíčky z lískových ořechů místo vlašských. V tomto případě lze upéct rohlíčky i pár dní před Vánoci.
Kokosky
Kokosky jsou velmi jednoduché a také poměrně snadné na celkovou přípravu. Ideální je začít s nimi 3 nebo 2 týdny před Štědrým dnem, aby stihly dostatečně provlhnout.
Vánočka
A kdy začít péct vánočku, aby nebyla tvrdá, ale naopak se rozplývala na jazyku? Zbytečně s ní nespěchejte! Stačí ji udělat jeden den před tím, než ji budete konzumovat. Mohla by totiž zbytečně ztvrdnout.
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.svetcukraru.cz, www.prozeny.cz, www.jimejinak.cz