Ještě než začneme hluchec připravovat, podívejme se na některé vlastnosti brambor, kterých můžeme s úspěchem využít. Jde například o poměrně vysoký podíl vlákniny, kterou potřebujeme ke zdravému trávení, absenci tuků (téměř) a také vitamíny a minerály, které tato běžná potravina obsahuje. Hovořit bychom mohli hlavně o vitamínu C a o draslíku, ale i o mnoha dalších bioaktivních sloučeninách, které nejlépe zachováme, uvaříme-li brambory ve slupce. Jen těžko popřeme vysoký obsah škrobu, který může být někomu na obtíž. Rychlé zchlazení právě uvařených brambor ale způsobí jeho horší rozložitelnost a tím pádem se nemusíme bát přibývání na váze.

Video na youtube v kanálu Menu od Koko vám ukáže postup pečení bramborové pochoutky:

Zdroj: Youtube

Jen pár ingrediencí

Pojďme ale nyní již k samotnému receptu na zmiňovaný hluchec. Že jste tento název ještě neslyšeli? Pak jste si pravděpodobně ani nepochutnali na pečené bramborové buchtě, kterou připravíte rychle a levně. Potřebovat budeme samozřejmě hlavně brambory (tedy vařené a vychladlé). Dále si připravíme 2 vejce, půl litru mléka a půl kilogramu hrubé mouky, jednu kostku droždí, případně půl kostky droždí a půl sáčku kypřicího prášku, a také koření.

Nezapomenout na koření

Aby měl hluchec tu správnou chuť, nezapomeneme na majoránku, česnek (opravdu hodně česneku), na pepř ani na sůl. Korunu slávy všemu dodá 100 - 150 gramů anglické slaniny , kterou nakrájíme na kostičky pro další zpracování, ale můžeme ji nahradit i 100 gramy sádla.

Jednoduchý postup

Brambory je třeba nastrouhat na jemno, česnek prolisujeme a pak dáme vše i s ostatními ingrediencemi do mísy, kde vypracujeme těsto, které necháme přibližně jednu hodinu kynout. Pak už nám nezbyde nic jiného, než si předehřát troubu na 180 °C, sádlem vymazat a hrubou moukou vysypat středně velký pekáček a všechno bude připraveno. Jakmile těsto vykyne, přelijeme jej do pekáčku, vložíme do trouby a počkáme přibližně dvacet minut, než bude hluchec upečený. Už v průběhu pečení se jistě celá rodina seběhne v kuchyni za jeho vůní.

Jihočeská obměna

V jižních Čechách pečou hluchec také ze syrových brambor a přísahají, že použijeme-li kachní nebo husí sádlo, větší pochoutku jen těžko najdeme. V případě, že použijete brambory syrové, je třeba dát si práci s jejich “vyždímáním” po nastrouhání. Měly by zůstat téměř suché. Další změnou pak bude doba pečení, kdy musíme v takovém případě počítat se 40 - 45 minutami. Jakmile ale bude hluchec upečený, je jedno, zda ze syrových nebo vařených brambor, dozajista zmizí během pár minut. Schválně to vyzkoušejte!

Související články

Zdroje: plzen.rozhlas.cz, www.cestanatalir.cz