Dřív perníčky sloužily jako ozdoby na stromeček. Při Štěpánské koledě, 26. prosince, se ale perníčky postupně sundávaly a dávaly dětem jako sváteční sladkost. O sušenky z voňavého těsta byl velký boj. A malí mlsouni si je mezi sebou rádi vyměňovali. Nejtypičtější byly perníčky ve tvaru kolečka, které mělo evokovat slunce, úrodu a blahobyt. Populární byly i zvířecí motivy. Říkalo se, že darovaný perníček s motivem zvířete přenese na člověka jeho sílu a dobré vlastnosti. Proto bývaly tyto drobné sladkosti také častým vánočním dárkem mezi přáteli a sousedy.

Autor videa Live with Anny vám ukáže, jak si připravíte vláčné perníčky. Více na kanále YouTube!

Zdroj: Youtube

Sladkost, dárek i ochranka…

Pečení perníčků býval proces, který byl provázaný se spoustou pověr. Například perníčky se musely péct jen z mouky vlastní úrody. Jedině tak mohly do domu přinést bohatství, stabilitu a dobou úrodu. Z těsta se pokaždé slévala voda, která se přidávala do krmení hospodářských zvířat. Dobytku se dávaly i zbytky ze štědrovečerní večeře. Věřilo se, že zvířata tak budou mít pevnější zdraví a větší produkci vajec, mléka a masa.

Perníčky jdou na řadu první

Perníčky jsou populární i dnes. I když na pověry už málokdo věří. Společné pečení je většinou takovou příležitostí, kdy se rodina sejde a malé děti zabaví. Bohužel v případě perníčku je potřeba počítat, že jde o pečivo, které potřebuje nějaký ten pátek na odležení. Proto se pečou jako první. I když nedávno se na internetu objevil recept, který tuto pravdu popírá. A naopak slibuje nejen lahodné, ale také měkké perníčky prakticky za pár dní. Pokud tedy budete letos péct na poslední chvíli, tady je recept, jak na to…

Bleskové perníčky s medem

V rendlíku rozehřejte 100 g másla a promíchejte ho s 2 – 4 lžícemi medu. V míse vyšlehejte do pěny 2 vejce se 140 g moučkového cukru a poté přidejte „máslovou směs“. V jiné míse smíchejte suché přísady – 400 g prosáté hladké mouky, 1 lžičku jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření a 2 lžičky kakaa. Sypkou směs opatrně po lžičkách zapracujte do vaječné pěny tak, aby vzniklo hladké těsto. Uválejte ho do bochánku a uložte na 30 minut do lednice.

Vykrajování a zdobení

Z odleželého „perníkového základu“ vyválejte asi 3 milimetry silnou placku. Vykrajujte z ní libovolné tvary. Sušenky rovnou ukládejte na plech vystlaný pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170 °C a perníčky v ní upečte dozlatova. Ještě horké sušenky potřete rozšlehaným vejcem a nechte vychladnout. Nakonec hotové perníčky ozdobte bílkovou polevou, kterou si vyrobíte ze směsi 1 bílku, 150 g moučkového cukru, 1 lžičky bramborového škrobu, trochy citronové šťávy a špetky soli. Malůvku na perníčcích nechte zatuhnout a můžete ochutnávat. Perníčky jsou vláčné a doslova k nakousnutí!

Související články

Zdroje: https://fresh.iprima.cz, www.toprecepty.cz