Banány jsou skvělá potravina
Nejenže mají skvělou chuť, ale zároveň obsahují mnoho cenných látek pro zdraví našeho organismu. A to i ty přezrálé, jejichž slupka postupně hnědne a obsah začíná být měkký a jaksi rozblemcaný. Jenže právě v nich je nejvyšší obsah draslíku, který perfektně podporuje krevní oběh. Dokonce obsahují větší množství přírodního cukru, a to o více než 13 % oproti čerstvému banánu. A stejně tak je to i s obsahem antioxidačních látek.
Krémově hebké ranní smoothie
Banánové smoothie je naprosto skvělou snídaní, a hlavně ho máte hotové během pár minut. Dodá vašemu tělu nejen vitamíny a výživu, ale rozproudí i energii ve vašem těle. Nápoj nemusíte ani přislazovat, a to díky přezrálým banánům. Kdo si chce trochu dopřát, může si přidat med a sezónní ovoce.
Potřebné ingredience:
- 2 přezrálé banány
- 200 ml bílého jogurtu
- 50 ml mléka
- 1 polévková lžíce medu
- 100 ml ledu
Postup:
Připravené suroviny vložte do mixéru a vytvořte z nich hladkou směs. Pak už je na vás, jestli si smoothie ještě nějak dochutíte třeba skořicí nebo mátou.
Banánový pudink, který milují děti
Potřebné ingredience:
- 2 přezrálé banány
- 3 lžíce bramborového škrobu
- 0,5 l mléka
Postup:
Nejprve si rozmixujte 2 měkké banány na hladkou kaši. Vylijte ji do připraveného hrnce, přidejte mléko a škrob a dejte vařit. Jakmile dojde k varu, nechte pudinku tak 5 až 6 minut na zhoustnutí. Poté nalijte banánový pudink do připravených pohárů a podle své fantazie můžete přidat sladký keks, klasický piškot a čerstvé ovoce.
Nejlepší banánová zmrzlina
Jestli milujete opravdickou banánovou „zmrzku“, tak tohle bude recept přesně pro vás. Nečeká vás žádná „vodovka“, ale plnohodnotná chuť banánů zjemněná citronovou šťávou.
Potřebné ingredience:
- 300 g přezrálých banánů
- 150 ml smetany ke šlehání
- 50 ml plnotučného mléka
- 70 g krupicového cukru
- ½ čajové lžičky vanilkového cukru
Postup:
Je to opravdu rychlovka! Stačí vložit do mixéru banány s ostatními ingrediencemi a vytvořit hladkou směs. Na závěr ji nalijte do krabičky na zmrzlinu nebo z ní vyrobte nanuky a šup do mrazáku.
Domácí banánová nutella
Tak tuto chuťovou bombu byste si doma měli dělat pravidelně! Nejenže báječně chutná, ale zároveň je zdravá. Obsahuje navíc ještě avokádo, což je perfektní zásobárna bílkovin. A protože má lehce oříškovou chuť, dodá nutelle tu správnou příchuť.
Potřebné ingredience:
- 1 přezrálý banán
- 1 avokádo
- 2–3 lžíce kakaa
- 2–3 lžíce medu
Postup:
Rozpulte avokádo, vyjměte pecku a vydlabanou dužinu vložte do připravené mísy. Přidejte banán zbavený slupky a společně s avokádem je rozmačkejte pomocí vidličky. Přidejte kakao a med a vše důkladně promíchejte. Nakonec můžete vzniklou nutellu ještě dohladit ponorným mixérem do krému.
Banánové lívance
Potřebné ingredience:
- 1 přezrálý banán
- 2 vejce
- 3 lžíce kokosové nebo mandlové mouky
- 3 hrsti ovesných vloček
- špetka prášku do pečiva
Postup:
Dejte do misky banán a rozšlehejte ho společně s vejci, moukou a ovesnými vločkami. Jakmile vám vznikne hladká směs, můžete přidat prášek do pečiva. Pak už stačí vzít do ruky vymazanou rozpálenou pánev a ze vzniklého těsta tvarovat a do zlatova smažit chutné banánové lívance.
Zdroje: www.apetitonline.cz, www.mamavolba.cz, www.zeny.iprima.cz