Zdroje: vitalia.cz, fresh.iprima.cz, vareni.cz, spektrumzdravi.cz

Užívání dýní hokaido je v českých kuchyních stále populárnější. Nejčastěji se z nich připravuje lahodná krémová polévka, avšak receptů, jak tyto tykve upravit, existuje mnohem více. Tyto plody jsou zároveň právem považovány za superpotravinu, neboť kromě úžasného kulinářského zážitku nabízejí také množství vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek.

Dýně a jejich vliv na zdraví

Dýně hokaido se často připravují kvůli jejich skvělé chuti, často se ovšem zapomíná na jejich zdravotní účinky, což je velká škoda. Věděli jste například, že dýně výrazně posilují lidský organismus, působí příznivě na nervovou soustavu, detoxikují lidské tělo anebo ulevují při onemocnění ledvin? Dýně jsou zkrátka zázračné a podle nejnovějších studií působí taktéž jako prevence vzniku nádorových onemocnění. Jak vyplynulo z výzkumu, pokud si každý den dopřejete alespoň 100 gramů dýňové dužiny, můžete snížit riziko vzniku rakoviny plic či prostaty až trojnásobně.

Dýně loupat, nebo neloupat?

Před zpracováním dýně se mnozí ptají, zda je nutné ji oloupat. V případě dýně hokaido odstraňování slupky nutné není. I ta totiž během vaření či pečení krásně změkne a při samotné konzumaci si jí ani nevšimnete. A vzhledem k tomu, že i slupka obsahuje několik cenných látek, je její zužitkování přímo žádoucí. Před vařením dýni jen důkladně opláchněte a případně odkrojte pouze defekty či fleky.

Jednoduchá dýňová polévka

Jedním z těch nejznámějších a zároveň nejjednodušších receptů je dýňová polévka. Ta skvěle zasytí a zároveň zahřeje při chladnějších večerech, které s podzimem přicházejí. K tomu všemu je bleskově hotová!

Budete potřebovat:

1 kilogram dýně hokaido nakrájené na kostky

2 najemno nakrájené cibule

4 lžíce olivového oleje

700 mililitrů zeleninového vývaru

100 mililitrů smetany ke šlehání

sůl, pepř

Postup:

V hrnci rozehřejte olivový olej a pozvolna na něm opékejte cibuli. Až zesklovatí, přidejte pokrájenou a semínek zbavenou dýni a opékejte dalších 10 minut. Zalijte vývarem a vařte zhruba dalších 15 minut, dokud dýně nezměkne. Rozmixujte ručním mixérem, přilijte smetanu, dochuťte solí a pepřem a ještě pár minut povařte. Polévku podávejte posypanou opečenými dýňovými semínky, rozdrobeným feta sýrem, případně drceným chilli.

TIP: Polévku můžete ozvláštnit přidáním pomerančového džusu a špetky skořice.

Špagety s dýňovou omáčkou

Těstoviny s omáčkou se řadí mezi ty nejrychleji připravené pokrmy. Dýňová omáčka není v našich končinách příliš známá, jde však o exkluzivní, levný a snadný pokrm, který zvládne každý.

Budete potřebovat:

500 gramů špaget

menší dýni hokaido

1 červenou cibuli

20 gramů másla

2 stroužky česneku

80 gramů anglické slaniny

200 mililitrů mléka

200 mililitrů masového vývaru

4 snítky tymiánu

2 snítky saturejky

sůl

Postup:

Omytou dýni rozkrojíme a odstraníme semínka. Nakrájíme na kostičky a najemno nakrájíme i cibuli. Tu zlehka opečeme na másle a přidáme k ní česnek. Pak přisypeme dýni, nasekané bylinky a vývar. Přivedeme k varu, plamen ztlumíme a dýni vaříme pod pokličkou asi 15 minut, aby byla měkká. Mezitím si uvaříme špagety podle postupu na obalu.

Když je dýně měkká, vše rozmixujeme pomocí tyčového mixéru, dochutíme solí a sundáme z plotny. Nakonec promícháme omáčku se špagetami a posypeme je osmaženou slaninou. Dobrou chuť!

Pečená dýně na rozmarýnu a česneku

Dýně chutná skvěle i bez dalších větších úprav a právě tento recept dá jejich chuti pořádně vyniknout. To vše s minimálním nepořádkem v kuchyni a během několika málo minut.

Budete potřebovat:

1 větší dýni hokaido

slunečnicový olej

½ palice česneku

rozmarýn

sůl a pepř

Postup:

Neoloupanou dýni Hokaido vydlabeme a nakrájíme na asi centimetrové plátky. Dýni smícháme s olejem, solí a pepřem a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozmístíme snítky rozmarýnu a celé (neoloupané) stroužky česneku. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C asi 45 minut dozlatova. Česnek a rozmarýn odstraníme (nadrobno nakrájené kousky rozmarýnu můžeme v pokrmu nechat).

Dýňové placičky

Z dýně lze připravit i skvělé placičky, které poslouží jako samostatný chod či jako příloha.

Budete potřebovat:

2 vrchovaté hrnky nastrouhané dýně hokaido

1 lžíci hladké mouky

1 lžíci solamylu

1 vejce

50 mililitrů mléka

1 hrst nasekané petrželky

sůl

pepř

olej

Postup:

Všechny ingredience kromě dýně a oleje smícháme na těstíčko a nakonec k němu přimícháme nahrubo nastrouhanou dýni (neoloupanou). Z těstíčka tvoříme placičky, které smažíme na pánvi v rozpáleném oleji dozlatova z obou stran. Hotové dáme na papírovou utěrku, která nasaje přebytečný tuk.