Vzhledem může připomínat karbanátek obalený v trojobalu, ovšem struktura a maso je mnohem jemnější. Jeho šťavnatost doplňuje sýr holandského typu, možná proto si spousta lidí myslí, že tato lahůdka pochází původem právě z Holandska. Opak je ale pravdou. Holandský řízek, nehledě na název, je ryze český vynález.

Snadná výroba

Dnes u kuchařů převládají hlavně klasiky jako řízek nebo karbanátek. Je to ale škoda. Holandský řízek je poměrně snadný na výrobu a chuťově skvělý, jemný a šťavnatý. Jediné, s čím je potřeba počítat, je doba odpočinku masa. S klasickým karbanátkem se nedá srovnat, přitom si tyto dva krasavce spousta lidí plete.

Dejte holandskému řízku šanci a připravte si jej podle receptu lidového kuchaře Jiřího Babici:

Zdroj: Youtube

Na klasický holandský řízek je potřeba 1 kilogram vepřového masa, například vepřové plece. Nejlepší je, pokud ji seženete vcelku u osvědčeného řezníka a doma posléze sami namelete. Pokud máte rádi tučnější verzi, maso nakombinujte.

Dochuťte co nejjednodušeji

Vzhledem k tomu, že směs na holandský řízek vyžaduje trochu odpočinku, plánujte předem. Stačí dvě hodiny, ale pokud necháte maso odpočívat přes noc, chuťový zážitek bude ještě lepší. Do namletého masa přihoďte nadrobno nakrájenou petrželovou nať. Množství volte podle chuti, někdo jí snese větší množství, někomu stačí pár lístků.

Přisypte 400 gramů nastrouhaného sýru holandského typu. Doporučuje se gouda, pro někoho však může být příliš výrazná. Sýr by měl s masem ladit, ne přebít jeho chuť. Pokud je pro vás gouda příliš aromatická, sáhněte raději po jemnějším sýru. Směs dobře propracujte rukama, opepřete a osolte. Zakryjte fólií a nechte odpočinout v lednici ideálně do druhého dne.

Hurá na smažení

Masovou směs vyndejte z lednice a ještě propracujte rukama. Připravte si suroviny na klasický trojobal. Z masové směsi si vytvarujte řízky preferované velikosti a obalte je v trojobalu. Na hlubší pánvi rozpalte sádlo nebo přepuštěné máslo a řízky osmažte. Mezitím si připravte dostatečně velký pekáček, kam téměř hotové řízky přendáte rovnou z pánve. Troubu předehřejte na 160 °C a osmažené řízky tam nechejte ještě na pár minut dojít.

Rada na závěr

V případě holandského řízku se nesnažte experimentovat. Jeho lahodná chuť tkví v jednoduchosti a přesně daných surovinách. Nepřidávejte vejce, různé druhy koření ani hořčici. Jediné, co nemusíte striktně dodržet, je druh masa. Zkusit můžete holanský řízek i z krůty nebo kuřete.

Související články

Zdroje:www.youtube.com, www.kucharkaprodceru.cz, www.jimeto.cz