Spousta lidí si plete smažený řízek se sýrem a holanský řízek. Tato jídla však spolu nemají příliš společného. Rozdíl je především v masu. Do holandského řízku se používá takzvaný mix, tzn. 30% směsi hovězího a vepřového masa. Také se nedochucuje muškátovým oříškem.

Holanďané nejspíš ani nevědí, že se usmažené placičky z mletého masa se sýrem obalené v trojobalu jmenují po jejich zemi. Nejspíš je to proto, že sýr, který dáváme do masa, je nizozemský eidam popřípadě gouda. Holandský řízek je v podstatě vznešenější karbanátek. Je také jemný a šťavnatý.

Ideální je tučnější maso

Český holandský řízek se vyrábí ideálně z tučnějšího masa, skvělá je kombinace hovězího a vepřového boku. Do toho přidáme sýr, mléko, vejce, sůl a pepř. Hmota se propracuje, udělají se placičky, obalí v trojobalu a smaží se na pánvi. Většinou se servíruje s bramborovu kaší nebo s bramborem.

Zato smažený řízek se sýrem, neboli takzvaný soukenický řízek, se vyrábí z mletého levnějšího vepřového masa, do kterého se nastrouhá sýr, přidá koření a muškátový oříšek. Jde o levnější modifikaci holandského řízku.

Pravý holandský řízek nemusí dnes už vypadat jako ten, na který jste zvyklí z hospody nebo školní jídelny. Je vám asi jasné, že by zrovna Pohlreich nikdy nic takového nejedl!

Holandský řízek podle Zdeňka Pohlreicha

Na přípravu holanďáku podle Zdeňka Pohlreicha budete potřebovat 500 g mletého vepřového masa, 200 g čtyř druhů tvrdých sýrů (například uzený eidam, mimolette, kaškaval a blaťácké zlato), 100 g kukuřičné strouhanky, 5 lžic hladké mouky, 1 vejce, 1,5 dl mléka, 1 rohlík, sůl, mletý pepř a olej na smažení.

Nejprve nakrájíme rohlík na kostičky a polijeme je mlékem. Když se vsákne, přidáme rozmočený rohlík k mletému masu a směs osolíme a opepříme. Postupně dolijeme zbylé mléko a vše důkladně promícháme. Směs dáme do lednice a necháme hodinu odležet.

Sýry nakrájíme na kostičky a vmícháme do masa, ze kterého následně připravíme cca 2 centimetry vysoké placičky. Ty obalíme v mouce, vajíčku a strouhance jako klasické řízky. Následně v hlubší pánvi rozehřejeme olej, do něj vložíme řízky a smažíme z obou stran dozlatova. Vždy raději na středním plamenu, aby se dobře propekly.

Zdroj: www.tema.ceskenapady.cz, www.toprecepty.cz, www.ceskatelevize.cz