obrázek z archivu ireceptar.cz

Hostina: kyselica, hovězí s játry, čočkový salát, moučníky

Tentokrát si dáme valašskou kyselici, hovězí maso s játry, čočkový salát a na dosycení řezy Bounty nebo jablečnou buchtu...

Valašská kyselica

Potřebujeme 

  • 4 větší brambory
  • 1 mrkev
  • hrst sušených hub
  • 2 bobkové listy
  • lžíci mouky
  • vegetu
  • sůl
  • kmín
  • 2 dl smetany
  • ocet
  • cukr

Jak na to 

Do vody nakrájíme brambory a mrkev, přidáme bobkový list, kmín, houby, osolíme a dáme vařit.

Když jsou brambory napůl měkké, vlijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali mouku a ještě 15 minut povaříme. Dochutíme vegetou a octem a cukrem.

Jiřina Blažejová, Luka

Hovězí maso s játry po čínsku

Potřebujeme 

  • 200 g roštěné
  • 50 g kuřecích jater
  • 1 lžíci ořechových jader
  • 200 g bílých částí pórku
  • 1/2 červené papriky
  • 1 vejce
  • 1 lžíci sójové omáčky
  • 2 lžičky škrobové moučky
  • špetku mletého zázvoru
  • 1 lžíci vegety
  • 1 lžíci oleje
  • špetku tymiánu
  • malý kousek česneku
  • sůl

Jak na to 

Roštěnec odblaníme, nakrájíme na dva plátky, naklepeme je a nakrájíme na nudličky. Játra odblaníme a nakrájíme na plátky. Vejce rozšleháme se lžičkou škrobové moučky a přidáme k němu maso, játra, zázvor. Vše promícháme a uložíme na několik hodin do ledničky.

Před podáváním vše vložíme na pánev s rozehřátým olejem a za stálého míchání opékáme tři minuty. Kousky stále měchačkou oddělujeme, aby se nespojily.

Přidáme nakrájená ořechová jádra, na kolečka nakrájený pórek, na nudličky nakrájenou papriku, sojovou omáčku, vegetu, tymián, sůl, rozetřený česnek a za stálého míchání podusíme dvě minuty.

Nakonec pokrm zalijeme zbylou škrobovou moučkou rozmíchanou ve dvou lžících vody a opět za stálého míchání podusíme ještě minutu. Přisolíme a hned podáváme. Vhodná příloha je rýže a zeleninový salát.

Irena Krásná, Hradec Králové

Čočkový salát s červeným zelím

Potřebujeme:

  • 40 dkg čočky
  • 2 cibule
  • 1 sklenici červeného sterilovaného zelí
  • sůl a mletý pepř
  • sekaný kopr a celerová nať
  • 3 lžíce oleje
  • ocet
  • 2 natvrdo vařená vejce

Jak na to

Přebranou čočku propláchneme studenou vodou, na hodinu ji namočíme do vody a v téže vodě ji uvaříme doměkka. Vařenou čočku přecedíme, osolíme, okořeníme, pokapeme olejem a octem, přidáme nakrájenou cibulku, červené zelí a opatrně promícháme.

Ozdobíme plátky vajec, které posypeme doma rychlenou řeřichou. Salát z čočky podáváme jako samostatný pokrm.

Marie Kalinová, Dolní Žďár

Řezy Bounty

Potřebujeme 

na korpus

  • 5 vajec
  • 50 g pískového cukru
  • 60 g mletých ořechů
  • 30 g hladké mouky
  • 30 g kakaa

na čokoládový krém

  • 3 vejce
  • 150 g pískového cukru
  • 100 g čokolády na vaření
  • 250 g másla

na kokosový krém

  • 100 ml mléka
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g strouhaného kokosu

Jak na to 

Při přípravě korpusu ušleháme tuhý sníh z bílků a pískového cukru. Zlehka do něho vmícháme žloutky a mouku smíchanou s mletými ořechy a kakaem. Těsto nalijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Na vychladlý korpus natřeme polovinu čokoládového krému. Na něj celý kokosový krém a pak zbytek čokoládového krému.

Řezy můžeme ozdobit čokoládovou polevou nebo strouhaným kokosem či ořechy.

Jak připravit krémy

Čokoládový: Nad párou ušleháme vejce s pískovým cukrem. Přidáme změklou čokoládu a šleháme dokud směs nezhoustne. Necháme ji vychladnout a vešleháme do ní změklé máslo.

Kokosový: Mléko s cukrem svaříme, vmícháme do něj kokos a necháme vychladnout.

Blanka Snášelová, Prosenice

Jablečná buchta

Potřebujeme 

  • 75 dkg hladké mouky
  • 3-4 vejce
  • 15 dkg tuku
  • 28 dkg cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Jak na to 

Těsto rozdělíme na čtyři díly. Vyválíme je na pláty a dáme na plech upéci (množství těsta je určené na dva plechy).

Na plát rozprostřeme nastrouhaná jablka, prosypeme je cukrem se skořici a zakryjeme druhým plátem těsta. Chuť můžeme vylepšit strouhanými ořechy, případně koláč ozdobit rozpuštěnou čokoládou.

Olga Baloušková, Zbuzany

Akční letáky