Kdo vynalezl párek? První uzeninou tohoto typu byl frankfurtský párek, který spatřil světlo světa v Německu v roce 1487. Dodnes je uzenina považována za „praotce“ všech párků na světě. Dokonce i toho vídeňského, který vznikl až podle „německé předlohy“.

Není proto divu, že první hot dogy měli na svědomí němečtí imigranti, kteří se přistěhovali do Ameriky. Už od roku 1860 si je mohli Američané koupit jako rychlé občerstvení v mléčné housce s velkou porcí kysaného zelí.

Autor WGN News vám ukáže, jak si vytvořit chicagský croissant s párkem. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Jméno podle komiksu

O větší popularitu hot dogu se postaral německý pekař Charles Feltman, který si v roce 1871 otevřel svůj první stánek s hot dogy. Zájem o rychlé občerstvení byl tak veliký, že jich za jediný rok prodal až 3683.

Sláva párkového pohoštění se šířila rychlostí blesku a stala se nedílnou součástí velkých akcí, jako byly světové výstavy, baseballové turnaje a další společenské akce. Dnes je hot dog běžnou součástí fastfoodového pohoštění. Málokdo se podivuje nad názvem speciality Hot dog (horký pes), která údajně vznikla díky německému komiksu, kde byl namalovaný vtip s jezevčíkem v housce.

Česká varianta

V Čechách se hot dog uchytil jen částečně. Mnohem populárnější je jeho skromnější varianta – párek v rohlíku – kterou zpropagoval v roce 1972 český řezník Václav Masopust z Českých Budějovic.

Říká se, že nápad si přivezl ze Španělska, kde se párky ukryté v rohlíku běžně prodávaly na ulicích. Odtud vznikl jejich prvotní název „pikador“ – což je název pro zápasníka s býky, který bojuje svým kopím. Dnes je ale specialita pořád známá pod českým názvem párek v rohlíku a prodává se ve verzi s hořčicí či kečupem.

Rychlé občerstvení

Popularita rychlého „párkového“ občerstvení motivovala mnohé gurmány, aby si něco takového vytvořili i doma. A tak vznikla verze párku zapečeného v listovém těstíčku, ktrou vám dnes představíme.

Její výhodou je, že je rychlá, levná a dá se použít jako stylové pohoštění na různé rodinné oslavy, party a večírky. Stačí vám chvilka, správné ingredience a hned máte pár talířů skvělého slaného jídla. Přesvědčte se sami!

Párek v těstíčku

Ještě než se pustíte do práce, předehřejte troubu na 180 °C. Také si opatřete nízký plech, který vyložte pečícím papírem. A pak už to všechno půjde ráz naráz. Vezměte si šest párků (nebo tolik, kolik budete potřebovat), rozkrojte je na dvě stejné poloviny.

Z listového těsta vyválejte tenký plát o velikosti 20 × 30 cm a nakrájejte ho na 12 stejně širokých proužků. Každý z nich potřete kečupem nebo hořčicí a omotejte je kolem jednotlivých párků.

Chuťovka teplá i studená

Párkové croissanty vyskládejte na plech, potřete směsí, kterou jste si připravili z rozkvedlaného vejce a 1 lžíce studené vody. Nakonec všechny slané zákusky osolte a dejte péct do trouby na 20 – 25 minut. Chutnají skvěle teplé i studené! Výborné jsou i jako rychlá svačinka pro návštěvu nebo pohoštění k vínu.

Související články

Zdroje: https://30minutvkuchyni.cz, https://budejovice.rozhlas.cz