Bramborové lívance s houbami

Seznam surovin na 4 porce:

mouka pšeničná hladká 370 gramů

brambory 120 gramů (vařené, oloupané)

mléko 3 decilitry (vlažné)

vejce 1 kus

droždí 20 gramů

sůl 1 špetka

olej (na opečení)

Na náplň:

houby 300 gramů (čerstvé)

smetana zakysaná 300 gramů

špenát 250 gramů (listy)

cibule 1 kus (menší)

česnek 2 stroužky

olej 2/3 decilitru

pepř mletý

sůl

Postup přípravy

Do mísy nasypeme mouku, zalijeme ji vlažným mlékem rozmíchaným s droždím, vejcem a špetkou soli a umícháme řídké těsto. Přidáme do něj jemně nastrouhané brambory a opatrně promícháme. Těsto necháme na vlažném místě vykynout, až dvojnásobí svůj objem.

Mezitím důkladně propláchneme špenátové listy a necháme je odkapat. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. V hluboké pánvi zahřejeme olej a zesklovatíme na něm jemně nakrájenou cibuli. Přidáme plátky česneku a promícháme. Pak přidáme houby, osolíme, podusíme asi 15 minut a odstavíme z ohně.

Z vykynutého těsta upečeme ve vymazaném lívanečníku lívance, přeložíme je na pekáček a vložíme do trouby vyhřáté na 130 °C.

Houby znovu postavíme na plotnu, přidáme k nim na hrubo nakrájený špenát, promícháme, necháme prohřát a podle chuti osolíme a opepříme.

Teplé lívance rozdělíme na talíře, přidáme houby se špenátem, doplníme zakysanou smetanou a ihned podáváme.

Těstoviny s houbami

Seznam surovin na 4 porce

nudle 300 gramů (dlouhé a široké (tagliatelle))

šunka 200 gramů (dá se vynechat)

houby sušené 100 gramů

slanina 40 gramů

máslo 20 gramů

pažitka 1 hrst (nebo petrželka)

kmín

sůl

Postup přípravy

Houby namočíme alespoň na 30 minut do studené vody a pak je v troše vody uvaříme doměkka. Když se všechna voda vydusí, přidáme k houbám máslo, podle chuti je osolíme, okmínujme a promícháme s nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.

Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu a slijeme je. Slaninu nakrájíme na malé kostky a vyškvaříme ji v kastrolu.

Přidáme uvařené těstoviny a podušené houby, případně i na nudličky nakrájenou šunku, promícháme a necháme krátce osmahnout. Podáváme ihned.

Knedlíky s houbami

Seznam surovin na 4 porce:

mouka (na vál )

Na těsto:

brambory 800 gramů (vařené bez slupky, studené )

mouka pšeničná hrubá 200 gramů

krupice 100 gramů

vejce 1 kus

ocet 1 lžíce

sůl

Na náplň:

houby 400 gramů (menší, méně šťavnaté )

máslo 100 gramů

cibule 2 kusy (menší)

česnek 1 stroužek

kmín 1 lžička (mletý)

majoránka

pepř (mletý)

sůl

Postup přípravy

V kastrolu rozehřejeme máslo a když začne intenzivně vřít, přidáme jemně nakrájenou cibuli. Po chvilce přidáme oprané a překrájené houby, promícháme a podusíme pod pokličkou 15 minut. Přidáme prolisovaný česnek, ochutíme majoránkou, kmínem, pepřem a solí (ochutíme ji výrazněji) a směs necháme zchladnout.

Oloupané brambory nastrouháme najemno do mísy, osolíme je, přidáme prosátou hrubou mouku, krupici, ocet a vejce. Vše promícháme rychle vařečkou, až vznikne hladké pevné těsto. Ihned ho rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 5 mm a nakrájíme na čtverečky velké 4 x 4 cm. Na každý položíme malou hromádku náplně, těsto uzavřeme a v dlaních opatrně zakulatíme, aby se nevytvořily trhliny.

Knedlíky poprášíme polohrubou moukou, vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 7 minut. Pak je vyjmeme, necháme odkapat a podáváme buď jako lehké jídlo doplněné omáčkou ze zbylé náplně povařené se smetanou a pak rozmixované nebo jako vynikající přílohu k masu.

Vepřové na houbách

Seznam surovin na 4 porce

vepřové maso 1 kilogram (vykostěné plece, nebo kotlet)

houby sušené 20 gramů

slanina 150 gramů

cibule 1 kus

rajčatový protlak 1 balení

vývar

paprika (sladká, mletá)

kmín (mletý )

sůl

Postup přípravy

Houby namočíme do studené vody. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozpustíme ji ve větším kastrolu. Přidáme oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno a necháme ji zpěnit. Přidáme vepřové maso nakrájené na kostky nebo na plátky, vše osolíme, zasypeme mletou paprikou a za stálého míchání orestujeme.

Přidáme rajčatový protlak, promícháme a dusíme, až se všechna tekutina odpaří. Pak maso zaprášíme moukou, za stálého míchání ji lehce osmahneme, maso podlijeme teplým vývarem, trochu osolíme, opepříme a dále dusíme pod pokličkou.

Když je maso poloměkké, přidáme k němu namočené houby, ze kterých jsme nejdříve slili vodu, a společně dovaříme doměkka. Podáváme s rýží.

Bramborový krém s pórkem a houbami

Seznam surovin na 4 porce

brambory 300 gramů (oloupané)

houby 200 gramů (lišky nebo hříbky)

pórek 150 gramů

cibulka jarní 2 kusy

vývar drůbeží 8 decilitrů

smetana 4 decilitry

máslo 80 gramů

víno dezertní 2 decilitry (suché Sherry)

mouka pšeničná hladká 2 lžíce

sůl

Na toasty:

bageta 8 plátků (světlá)

sýr Camembert 80 gramů (nebo Brie)

Postup přípravy

Brambory omyjeme, nakrájíme na kostky, zalijeme je v hrnci vodou tak, aby byly potopené, a dáme je vařit.

V jiném hrnci rozehřejeme polovinu másla, zasypeme ho moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji studeným drůbežím vývarem, rozmícháme a přivedeme k varu. Na zbytku másla podusíme očištěné a nakrájené houby a když jsou téměř měkké, přimícháme nakrájený pórek a spodní části cibulek a mícháme, dokud zelenina nezměkne.

Uvařené brambory scedíme (vývar si necháme stranou), zalijeme vývarem s jíškou a rozmixujeme. Krém podle potřeby zředíme vývarem z brambor, přidáme houby s pórkem a cibulkou, polévku zjemníme smetanou, dochutíme vínem, podle potřeby přisolíme a prohřejeme.

Plátky pečiva opečeme nasucho z obou stran na pánvi nebo v troubě, pokryjeme je plátky sýru a zapečeme v troubě dozlatova.

Polévku rozdělíme na talíře, doplníme sýrovými toasty, posypeme nakrájenou zelenou natí z cibulek a ihned podáváme.

Tyto recepty by vás mohly také zajímat: 5 rybízových dobrot, které musíte vyzkoušet!

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!