Zdroje: www.nejrecept.cz, www.nejrecept.cz

Houby jsou skvělé i do omáčky

Houby jsou prostě skvělé ve všech podobách. Podle druhu, který jste nasbírali nebo nakoupili, bude i vaše omáčka vždy trošku jiná. Vyzkoušejte různé druhy hub, uvidíte, jak velké jsou v nich rozdíly a jak báječně každý druh chutná. Houby rozhodně použijte čerstvé, pokud máte, anebo si nachystejte sušené namočením do horké vody alespoň na jednu hodinu.

Podívejte se, jak jednoduše můžete houbovou omáčku připravit.

Zdroj: Youtube

Jak připravit univerzální houbovou omáčku?

Tato omáčka je docela rychlá a nenáročná, ostatně jako většina klasických českých omáček. Dobře se hodí k masům, k těstovinám i k rýži nebo knedlíkům. Záleží jen na vás, co budete s touto jednoduchou, chutnou a doslova univerzální omáčkou kombinovat.

Veškeré ingredience jistě už máte v kuchyni, na tuhle omáčku není nutný velký nákup.

  • Na přípravu budete potřebovat:
  • 250 g čerstvých hub
  • 1 najemno nakrájenou menší cibuli
  • 200 ml smetany na vaření
  • rostlinný olej a kousek másla
  • 300 ml silnějšího vývaru na podlití
  • sůl, pepř, trošku nasekané petrželky
  • podle chuti také bobkový list, několik kuliček nového koření či mletý kmín

Houby nakrájejte na větší kousky, protože restováním přijdou o vodu a hodně se zmenší. Nachystejte si veškeré ingredience, aby vám šla práce od ruky. Rozehřejte si hlubší pánvičku nebo rendlík a začněte.

Na trošce oleje a másla orestujte cibulku a až zesklovatí tak i houby. Přidejte koření, a ještě chvilku orestujte. Výběr koření je na vás a záleží jen na tom, nač jste zvyklí. Nic nezkazíte, pokud přidáte jen sůl a pepř. Ne ve všech rodinách se „houbové koření“ používá.

Podlijte troškou silnějšího vývaru a nechejte krátce provařit. Na podlití stačí i voda, ale vývar uděla chuť plnější.

Do smetany vmíchejte lžičku mouky, pokud chcete omáčku hustší konzistence a směs přidejte k houbám. Určitě je možné mouku vynechat, ale omáčka bude řidší. Případně použít jíšku. Opět vše provařte.

Jestliže máte rádi omáčku jen krémovou, pak ji nechejte jen smetanovou.

Pokud chcete omáčku mírně sladkokyselou, aby měla říz, přidejte nakonec pár kapek octa anebo ještě lépe lžičku plnotučné hořčice. Aby byla chuť harmonická, musí po kyselém následovat cukr, postačí malá lžička krystalu, který se hned rozpustí.

Než budete omáčku podávat, ochutnejte ji a případně dochuťte, vmíchejte nasekanou petrželku a je to!

Související články