Přinesli jste si z lesa další košík hub a milujete polévky? Právě teď na počátku sychravého podzimu je to jeden z nevhodnějších pokrmů, který nejen zasytí, ale i příjemně zahřeje. Zkuste tentokrát zpracovat houby tak, že uvaříte naprosto vynikající houbovou polévku se smetanou podle receptu zkušených kuchařů, kteří vědí, jak na to. Její příprava je nejen banální, ale výsledná krémová chuť vás doslova omámí.

Houbové polévky mají v Česku tradici

Houbové polévky si vydobyly své pevné místo v české kuchyni už v hluboké historii. A to v mnoha podobách. Od jednoduchých vývarů přes zahuštěné, zasmažené, anebo ty s jíškou. Houby se vždy v mnoha oblastech sbíraly především jako lehce dostupné a chutné jídlo. Kdysi se často a s oblibou vařilo tradiční kyselo a stejně tak houbová polévka s přídavkem chlebového žitného kvasu. Postupem času se v movitějších rodinách začaly houbové polévky vylepšovat mlékem a smetanou. A víte, co byla tzv. hladká ančka? Houbová polévka s cibulovým vývarem.

Houbová polévka byla kdysi štědrovečerní

Postupem času byl tento druh polévky často spojován s významnými dny a svátky. Především s těmi vánočními. V chudých rodinách se na tento den polévka vylepšovala právě smetanou a pojídala se s vdolky. Někdo si dopřál i brambory. Stejně tak se velice často vařila z hub tzv. postní polévka, jejímž základem byly houby, ocet, bobkový list, cibule a pepř.

Houbová polévka podle Kluků akci

Nejprve si očistěte nasbírané houby a nakrájejte je na menší kousky. Ze všeho nejlepší je mix několika druhů. Na 4 porce jich budete potřebovat tak 300 g. Oloupejte si 1 větší cibuli a nakrájejte ji najemno. Rozpusťte si v hrnci asi 30 g másla a cibulku na něm nechte zesklovatět.

V tento moment přihoďte připravené houby, přisypte mletý kmín a osolte. Nechte houby chvilku za stálého míchání orestovat a zasypte 1 lžící hladké mouky. Chvilku nechte vše osmahnout a pak přiklopte pokličkou. Za občasného zamíchání nechte na mírném plameni houby podusit ve vlastní šťávě.

Zhruba za 10 minut zalijte vodou a nechte vařit dalších 20 minut. Kdo má rád brambory může očištěné a nakrájené přidat do hrnce společně s vodou, polévka je však vynikající i bez nich.

Na závěr přidejte na zjemnění 33 % smetanu, která má pokojovou teplotu a podle chuti dosolte, případně i opepřete. Kdo má rád, může polévku dochutit i majoránkou a česnekem. Pak už nezbývá než servírovat na stůl.

Zdroje: www.ceskatelevize.cz, www.fresh.iprima.cz, www.pardubky.cz