Jak udělat houby stravitelnější

Pokrmy z hub patří k neoblíbenějším, ale mají jednu vadu - houby jsou velice těžce stravitelné. Existuje ale trik, kterak jejich stravitelnost zlepšit: ještě před tepelnou úpravou je osolíme a zakapeme citrónovou šťávou. Citrón totiž vydatně zlepšuje stravitelnost hub.

Houby jako koření

Skvělé koření do polévek, omáček i na maso získáme ze sušených hub, které - když jsou dobře usušené - snadno najemno nameleme. S houbovým práškem bude jídlo vždy dostatečně aromatické.

Jak s pracovat se sušenými houbami

Když sušené houby před použitím krátce povaříme v mléce, budou daleko chutnější a lépe se s nimi bude pracovat.

Pokud máme rádi změnu, můžeme sušené houby máčet v bílém nebo červeném víně namísto ve vodě a až budou při vaření houby měkké, můžeme víno, v němž se namáčely, přidat do polévky nebo omáčky či ragú. Když víno takto nevyužijeme, nevyléváme je, ale použijeme je později, a to jako základ pro omáčky nebo polévky.

Když nám časem houby ztvrdnou a vyschnou, namočíme je na 10 minut do několika lžic červeného vína, přivedeme do varu a pak vmícháme trochu smetany.

Ohřívané houby

V našich kuchyních se traduje, že podruhé ohřívané houby jsou jedovaté. Není to pravda. Problém by byl pouze v případě, že je po prvním uvaření necháme příliš dlouho stát v teple. Houby proto dáme ihned po vychladnutí do ledničky nebo ještě lépe do mrazáku.

Houby v okurkovém nálevu

Pokud si potrpíme na dobrou italskou kuchyni, nesmí nám chybět nakládané nebo marinované žampiony.

Jejich příprava je velice jednoduchá: houby opatrně očistíme. Na čištění můžeme použít navlhčený, speciální měkký houbový kartáček. Očištěné a oloupané žampiony dáme do okurkového nálevu a necháme několik dní louhovat v ledničce.