Houbová smaženice je symbolem léta a počínajícího podzimu, kdy zpravidla houby nejvíce rostou. Jedná se o poměrně oblíbený pokrm a každá rodina má svůj domácí recept. Přestože momentálně lítá na internetu na přípravu smaženice přehršel návodů, vždy je dobré držet se osvědčených postupů. Jsou léty prověřené a zajímavé nějakou vychytávkou nebo přidáním zajímavé ingredience. Víte, co do ní rádi přidávali naši dědové a dodali tradiční pochoutce zvláštní chuť a vůni?

Na recept na houbovou smaženici z kozáků se podívejte v tomto videu na YouTube, kanál Vítězslav Vítek:

Zdroj: Youtube

Houby na smaženici

Pokud jste měli to štěstí a našli jste velké množství hub, můžete je nejen ihned zkonzumovat, ale je dobré udělat si i zásobu na zimu. Některé nasušte a určitě si je i naložte. Stejně tak si je můžete zamrazit na další využití, a to nejen do smaženice, ale i omáček, polévek či pod maso.Ovšem nejlepší je smaženice z čerstvých hub. Na její přípravu vždy použijte houby mladé, zdravé a pevné. Z těch přerostlých a měkkých byste měli ve finále pouze rozbředlou houbovou kaši. Kvalitní smaženice se vyznačuje tím, že musí sousto při skusu příjemně křupnout.

Směs hub

Houby nejprve důkladně očistěte a nakrájejte na menší kousky. Pokud chcete dosáhnout opravdu dokonalé chuti, použijte raději směs hub. Více tak vynikne jejich vůně, chuť a rovněž konzistence. Následně rozpusťte v hlubší pánvi nebo hrnci máslo nebo sádlo a osmahněte na ní pokrájenou cibuli.

Bez vody

Jakmile zesklovatí přidejte připravené houby, kmín, osolte a opepřete. Následně přiklopte pokličkou a duste za občasného míchání zhruba 20 minut. Pokud to nebude nutné, nepřilévejte žádnou vodu, smaženice by měla kašovitou konzistenci. Mezitím si v misce rozšlehejte vejce se solí a pepřem a po uplynutí předepsané doby je nalijte do houbové směsi. Řádně míchejte, aby se vejce náležitě osmažila a obalila všechny kousky hub. Pak stáhněte z plotýnky a můžete servírovat.

S čím podávat

Známou klasikou je pouze krajíc chleba nebo kousek oblíbeného pečiva. Ale houbovou smaženici můžete podávat i s topinkami. Pokud je ještě teplé potřete stroužkem česneku a trochou másla, získáte neodolatelnou delikatesu. Ke smaženici můžete také podávat vařené brambory a zeleninový salát.

Dědova ingredience

Pokud si chcete houbovou smaženici opravdu vytunit, skvělým doplňkem je kvalitní anglická slanina nebo špek. Pořiďte si ji nejlépe od domácích farmářů a výrobců, ta má totiž podstatně jiné grády než ta ze supermarketů. Opražte ji na pánvi společně s cibulí a pak pokračujte v postupu dle výše uvedeného receptu. Klasickou bílou cibuli lze také nahradit jemnou šalotkou nebo zelenou jarní cibulkou, včetně zelené natě. A není od věci posypat na talíři houbovou smaženici čerstvě posekanou zelenou petrželovou natí.

Související články

Zdroje: www.recepty.cz, www.houby-rostou.cz, www.vareni.cz