Zdroje: houby-rostou.cz, dama.cz

Sběr hub je pro mnohé nesmírně oblíbenou aktivitou. Vůně lesa i božský klid působí jako balzám na duši, sbírání hub proto lidé berou i jako očistu roztěkané mysli. A právě v červenci a srpnu nabízí lesy své nejhodnotnější poklady. Naplněný košík rozhodně houbařům udělá pořádnou radost a vykouzlí úsměv na tváři, nese s sebou ale i otázku toho, jak houby zpracovat, aby vydržely co nejdéle. Plody lesa lze pochopitelně usušit, zmrazit či naložit, nejlépe ale chutnají právě čerstvé.

Smaženice i houbové řízky

Houby jsou ideální ingrediencí, ze které lze připravit obrovskou škálu chutných pokrmů. Mezi Čechy je nejpopulárnější například klasická smaženice anebo houbové řízky. Někteří taktéž nedají dopustit na omáčku či bramboračku, které čerstvé houby dodají nezaměnitelnou chuť.

Zajímavou kombinaci ovšem tvoří i houby s rýží. Když se pak přidají další přísady jako například česnek, máslo a parmezán, lze velmi snadno vykouzlit lahodné krémové houbové rizoto. Jeho příprava zabere jen několik málo minut a vy si tak z hub budete moci dopřát v Čechách poněkud netradiční pokrm.

Houbové krémové rizoto

Příprava houbového rizota je nesmírně jednoduchá a vyžaduje takové ingredience, které má téměř každý běžně doma. Výsledný pokrm je nesmírně chutný a může příjemně překvapit právě ty, kteří se klasicky pouští jen do vaření smaženice či houbové omáčky a málokdy experimentují. Za zkoušku to rozhodně stojí!

Budete potřebovat:

  • 1,5 hrnku čerstvých hub (lze ale použít i mražené či sušené)
  • 1 velkou cibuli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1,5 hrnku rýže (v lepší případě kulatozrnné)
  • 1 litr masového nebo zeleninového vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • pepř

Postup:

Ve větším hrnci rozpalte olivový olej a přidejte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Nechte chvíli restovat a přisypte nevařenou rýži. Tu důkladně promíchejte tak, aby ji olej ze všech stran pokryl. Následně přilijte zhruba 600 mililitrů vývaru a přiveďte k varu. Směs osolte a opepřete. Raději méně, koření vždy můžete později podle chuti přidat více.

Hrnec zakryjte poklicí a rýži na mírném plameni vařte asi 15 minut. Čas od času rýži promíchejte, kdyby se přichytávala na dně hrnce.

V mezičase si vezměte pánev a rozehřejte na ní máslo. Na něm pak osmažte dobře očištěné a nakrájené houby. Osolte je, opepřete a přidejte k nim kmín a citronovou šťávu. Osmažené houby ve finále přidejte k uvařené rýži a promíchejte. Pro ještě lepší chuť můžete do rizota přidat i zhruba jednu hrst strouhaného parmezánu.

Takto je pokrm hotový a můžete podávat! Uvedené množství vystačí na čtyři porce.