obrázek z archivu ireceptar.cz

Houbové omáčky aneb houby na smetaně

Hříbková omáčka s hovězím či vepřovým, samotné hřiby na smetaně s knedlíkem, křemenáče zabalené do šunkové či telecí rolády, bedly ve vlastní šťávě zjemněné smetanou, houbový guláš či houbové rizoto s rajskou omáčkou. Kdo by si nevybral!

Panenské hřiby

  • 500 g bílých hřibů
  • 400 g hovězí svíčkové nebo vepřové panenky
  • 100 ml přírodního vína
  • 125 ml smetany
  • kostku masoxu
  • ocet
  • olej
  • máslo
  • sůl

Hřiby nakrájíme na velké kousky a opečeme je na másle. Přidáme nakrájenou cibuli, pár kapek octa, sůl a podusíme.

Mezitím na oleji opečeme plátky masa, vyjmeme je z pánve a vložíme je do teplé trouby.

Do šťávy vypečené z masa přilijeme bílé víno, smetanu a přidáme kostku masoxu. Chvíli povaříme, přidáme podušené houby a opečené maso. Vše necháme ve šťávě prohřát.

Hotový pokrm podáváme s vařenými těstovinami nebo s knedlíky.

panenské hříbkypanenské hříbkyAutor: Archiv ireceptar.cz

Křemenáč nebývá červivý

Další oblíbenou houbou je křemenáč. Houbaři ho mají rádi pro jeho zvláštní barvu a také proto, že tolik nečerviví. Mezi nejoblíbenější patří křemenáč osikový, který, jak název napovídá, roste pod osikami nebo topolem bílým, a to i mimo les. Stejně výrazně září svou oranžovou barvou křemenáč březový, který si zase zvolil za své oblíbené stanoviště místa pod břízami.

Burgundská roláda

  • 100 g malých křemenáčů
  • cibuli
  • sůl, bílý pepř
  • šťávu z poloviny citronu
  • 4 plátky telecí pečeně nebo 4 plátky vařené šunky
  • 500 ml červeného vína
  • půl šálku sladké smetany
  • máslo

Křemenáče nakrájené na plátky dusíme na másle s jemně nakrájenou cibulí asi pět minut. Osolíme, opepříme a přidáme citronovou šťávu.

Směsí naplníme plátky telecího nebo šunky, srolujeme a zpevníme špejlí. Rolky vložíme do vymaštěné ohnivzdorné mísy, podlijeme vínem a smetanou a pečeme je 10 minut v horké troubě. Jako přílohu podáváme hranolky a hlávkový salát.

Lišky na smetaně

  • 400 g lišek
  • 30 g másla
  • 1 cibuli
  • 200 ml smetany
  • bobkový list
  • 1 lžíci hladké mouky
  • mletý pepř
  • citronovou šťávu
  • sůl

liškyliškyAutor: Archiv ireceptar.cz

Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené lišky, kmín a dusíme je. Měkké lišky osolíme a zalijeme vodou s bobkovým listem.

Když se voda vysmahne, přidáme smetanu s rozmíchanou moukou, okořeníme pepřem, citronovou šťávou, osolíme a krátce povaříme. Podáváme s chlebem.

Eliška Křížovská, Svitavy

Svíčková z hub

  • 500 g hub
  • 100 g slaniny
  • 100 g kořenové zeleniny
  • 2 cibule
  • nové koření, bobkový list, pepř, jalovec
  • 2 dl mléka
  • 2 dl šlehačky
  • rostlinný olej

Cibuli spolu se strouhanou zeleninou a slaninou podusíme na tuku. Zaprášíme moukou a podlijeme mlékem. Omáčku rozmixujeme a uvaříme v ní kousky hřibovitých hub.

Podle chuti přidáme šlehačku, ochutíme a je-li omáčka příliš řídká, zahustíme ji hladkou moukou. Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkami.

Jiří Mika, Stará Role

hřiby na smetaněhřiby na smetaněAutor: Archiv ireceptar.cz

Hřib – král lesa

Na přípravu omáček se nejlépe hodí tvrdší houby, například hřiby nebo křemenáče. Hřibů je celá řada a většina houbařů je považuje za nejcennější úlovek své lesní výpravy. Mezi nejkrásnější hřiby patří hřib smrkový. Klobouk má v mládí polokulovitý, bílý nebo bělavý, později světle nebo tmavě hnědý s bělavými, později žlutými póry. Dorůstá až 20centimetrové výšky. Roste od června do listopadu, a to zejména pod smrky.

Hřiby na smetaně

  • 800 g bílých hřibů
  • 2 cibule
  • 250 ml šlehačky
  • sladkou papriku
  • hladkou mouku
  • máslo, pepř, sůl

Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, zasypeme ji lžičkou sladké papriky (pozor, nepřipálit, aby nezhořkla), přidáme na silnější řezy nakrájené hřiby a vše dusíme pod pokličkou asi 30 minut. Pak přidáme sůl, pepř a vše zalijeme šlehačkou rozmíchanou s hladkou moukou. Chvíli povaříme, dochutíme citronem, pro barvu dodáme ještě trochu sladké papriky. Podáváme s kynutými houskovými knedlíky.

Hříbky v křenové omáčce

  • 500 g hříbků nebo jiných světlých hub

na omáčku

  • 3 žloutky
  • 1 dl smetany (nebo mléko tatra)
  • citronovou šťávu
  • ocet
  • 5 lžic křenu
  • půl kostky cukru
  • sůl

Mladé hříbky nebo kozáky uvaříme ve slané vodě.

Omáčku připravíme ze smetany, ve které rozšleháme žloutky. Krátce povaříme a přidáme nastrouhaný křen, cukr, trochu octa a citronové šťávy.

Omáčkou polijeme uvařené zcezené houby. Podáváme nejlépe s knedlíkem.

Bedlová omáčka

  • 500 g bedel
  • 50 g slaniny
  • trochu mouky
  • 125 ml smetany
  • kečup
  • sladkou papriku, sůl, okurky

bedla jedlábedla jedláAutor: Archiv ireceptar.cz

Bedly udusíme ve vlastní šťávě, osolíme, přidáme sladkou papriku a drobně nakrájenou slaninu. Když se voda z hub vydusí, trochu je podlijeme a zjemníme smetanou, do které jsme přimíchali trochu mouky a kečupu.

Do hotového pokrmu můžeme přidat nadrobno nakrájené sladkokyselé okurky. Jako přílohu podáváme brambory.

Houby po maďarsku

  • 800 g hub (májovek, žampionů, hřibů)
  • 80 g sádla
  • 6 dl smetany
  • 3 cibule
  • sůl
  • 2 lžíce hladké mouky
  • mletou papriku
  • petrželku
  • 4 vejce
  • toastový chléb

Cibulku osmahneme na sádle a podusíme na ní houby pokrájené na plátky. Přidáme papriku, petrželku, osolíme a dusíme doměkka. Když se voda vypaří, zaprášíme moukou, zalijeme smetanou a povaříme. Podáváme s vejci upravenými jako volská voka a s toasty.

Jiří Mika, Stará Role

Syrovinky na smetaně

  • 800 g syrovinek
  • 2 cibule
  • 250 g šlehačky
  • sladkou papriku
  • hladkou mouku
  • máslo
  • pepř a sůl

Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na větší kousky nakrájené syrovinky (popř. bílé hřiby) a 10 minut je podusíme.

Pak je zasypeme paprikou, ochutíme solí a pepřem, rychle orestujeme a hned zalijeme šlehačkou, v níž jsme rozmíchali lžíci mouky.

Povaříme dalších 10 minut a podáváme s houskovým knedlíkem.

Ivan Veselý, Žebrák

Houbový guláš

  • 700 g hub
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 velké cibule
  • 2 rajčata
  • 1 papriku
  • olej
  • feferonku
  • mletou sladkou papriku
  • drcený kmín
  • 3 lžíce kečupu
  • bujon
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml smetany
  • cibulovou nať
  • sůl

Očištěné houby nakrájíme na větší kousky. Cibuli a slaninu drobně pokrájíme, zpěníme na oleji, zasypeme paprikou, osmahneme, přidáme houby a dusíme.

Asi po 15 minutách přidáme nakrájená rajčata, papriku, feferonku, kečup, kostku bujonu, kmín a asi 3/4 litru vařící vody, dusíme doměkka.

Před dokončením vmícháme smetanu, v níž jsme rozmíchali hladkou mouku. Podle potřeby dokořeníme a ještě chvíli povaříme.

Houbový guláš s česnekem 

  • 1/2 kg čerstvých hub
  • cibuli
  • masox
  • kmín
  • pepř
  • tuk
  • 2 stroužky česneku

Cibulku zpěníme na tuku a podusíme na ní houby. Přidáme koření a česnek. Zahustíme moukou a můžeme podávat s pečivem, knedlíky či rýží.

Marie Svobodová, Zdounky

Houbové rizoto s rajskou omáčkou

  • 400 g čerstvých hub
  • 250 g rýže, pepř
  • 100 g strouhaného sýra
  • rajčatový protlak
  • koření na rajskou omáčku
  • olej, cukr, sůl

Houby očistíme, nakrájíme na tenké plátky, osolíme, opepříme a dusíme na oleji doměkka. Mezitím v osolené vodě vaříme rýži. Podušené houby, polovinu strouhaného sýra a uvařenou rýži dobře promícháme.

Z půl litru vody, malé konzervy rajčatového protlaku a koření uvaříme omáčku, podle chuti ji přisladíme.

Z houbového rizota vykrajujeme sběračkou kopečky, které poléváme omáčkou. Posypeme zbytkem strouhaného sýra a ozdobíme zelenou petrželkou.

Akční letáky