Rokytnická kulajda
V půl litru osolené vody vaříme:
- 3 kuličky nového koření,
- 5 kuliček pepře,
- 2 bobkové listy,
- 2 na kostičky nakrájené syrové brambory,
- velkou hrst očištěných nasekaných lišek.
Když jsou houby a brambory měkké, přilijeme půl litru mléka, v němž jsme rozmíchali 2 lžíce hladké mouky.
Vaříme dalších 10 minut a pak do polévky vložíme míchanici ze dvou na másle usmažených vajec.
Necháme zchladnout a před podáváním ochutíme octem a popřípadě i nasekaným koprem.
Ivan Veselý, Žebrák
Houbová polévka s rýží
Jemně nakrájenou cibulku, červenou papriku a nakrájené houby zpěníme na tuku. Pomalu dusíme asi 20 minut. Zalijeme horkým vývarem, osolíme, opepříme, přidáme spařenou rýži a vaříme. Do hotové polévky přidáme sekanou petrželku nebo pažitku. Podáváme s chlebem.
Marie Svobodová, Zdounky
Česká bramboračka
- 200 g čerstvých hub
- 3 brambory
- máslovou jíšku
- 3 stroužky česneku
- lžíci másla
- 50 g kořenové zeleniny
- 1/2 malé kapusty
- kousek pórku
- několik růžiček květáku
- vývar nebo masox
- majoránku, pepř, kmín a sůl
Nakrájenou kořenovou zeleninu osmahneme na másle. Zalijeme vývarem. Přidáme nakrájené brambory a zeleninu, houby, utřený česnek, kmín a vše vaříme asi 40 minut. Polévku zahustíme máslovou jíškou a dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
Renata Culková, Osek u Sobotky
Polévka s knedlíčky ze špiček
- 200 g špiček
- 1 1/2 l vody
- mrkev a celer
- 1 cibuli
- 1 lžíci másla
- 1 stroužek česneku
- mletý pepř, drcený kmín a sůl
na knedlíčky
- 100 g špiček
- 20 g cibule
- 1 lžíci másla
- mletý pepř a sůl
- 1 rohlík a mléko
- 1 vejce
- petrželku
- strouhanku
Do vody v hrnci dáme nakrájené špičky, nastrouhanou zeleninu a vše uvaříme doměkka.
Mezitím zpěníme na másle nadrobno nakrájenou cibuli, okořeníme, podlijeme, krátce povaříme a nalijeme do polévkového základu. Přidáme česnek utřený se solí, podle potřeby okořeníme a necháme přejít varem.
Do hotové polévky zavaříme knedlíčky. Připravíme je tak, že nadrobno nakrájíme špičky a podusíme je s jemně pokrájenou cibulkou na másle. Okořeníme, osolíme a necháme vychladnout. Ke směsi přidáme v mléce namočený a vymačkaný rohlík, vejce a drobně nasekanou petrželku. Podle potřeby zahustíme strouhankou.
Eliška Křížovská, Svitavy
Dršťková polévka z hub
- 500 g různých hub
- 50 g sádla
- česnek
- mletý pepř
- 30 g mouky
- majoránku
- mletou sladkou papriku
- sůl
- 15 g tuku
Houby nakrájíme na nudličky a podusíme je na části sádla. Dáme je do hrnce s vařící vodou a přidáme česnek utřený se solí. Opepříme a zahustíme jíškou připravenou ze zbytku sádla a mouky.
Hotovou polévku okořeníme majoránkou a paprikou zpěněnou na tuku. Podle potřeby přisolíme.
Eliška Křížovská, Svitavy
Falešná dršťková
- 400 g kotrče kadeřavého nebo hřibu dutonohého
- 20 g sádla
- 30 g hladké mouky
- majoránku
- papriku, pepř, česnek, sůl a petrželku
Houby pokrájené na větší kousky dusíme asi 20 minut. Vodu scedíme a houby rozkrájíme na nudličky. Ze sádla a mouky připravíme jíšku a přidáme ji do houbového vývaru. Dodáme utřený česnek se solí a majoránku. Necháme povařit, přidáme dušené houby a ještě vaříme.
Jiří Mika, Stará Role
Mléčná houbová polévka
- 400 ml mléka
- 400 ml vody
- 100 g čerstvých hub
- 1 menší cibuli
- 20 g másla
- 4 brambory
- sůl
- kopr
Houby očistíme, omyjeme a necháme podusit na másle. Mezitím uvedeme vodu do varu, osolíme, přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme do poloměkka.
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme podušené houby, zalijeme mlékem a vaříme cca 10 minut. Podáváme se sekaným koprem.
Jiří Mika, Stará Role
Falešná račí polévka
Ryzce pravé i další druhy ryzců očistíme, nakrájíme a dáme je na rozpálený omastek. Podusíme je do měkka, poprášíme je moukou a necháme ještě podusit, aby zmizela moučná chuť. Vzniklou směs zalijeme vývarem z kostí, masoxu, nebo zeleniny.
Jiří Mika, Stará Role
Smetanová houbová
- 1/5 l vody
- 1 cibuli
- 3 brambory
- 200 g krájených hub
- olej
- sladkou papriku
- kmín, sůl a pepř
- smetanu ke šlehání
- hladkou mouku
- ocet
Cibuli zpěníme na oleji, přidáme oloupané a nakrájené brambory a houby. Okořeníme paprikou, kmínem, pepřem a solí. Vše podlijeme vodou a povaříme.
Když jsou brambory měkké, zahustíme polévku smetanou rozšlehanou v hladké mouce. Zavaříme a odstavíme. Dochutíme nepatrně octem.
Eva Hromová, Libochovice
Boršč s oušky
- 200 g hřibovitých hub
- 1 masox, 1 l vody nebo vývar
- 30 g másla
- 30 g mouky
- 75 g kořenové zeleniny
- 1 cibule
- 500 g červené řepy
- bobkový list
- pepř a sůl
- ocet
na ouška
- 120 g mouky
- 1 žloutek
- vodu a sůl
Vypracujeme těsto, rozválíme, nakrájíme na malé čtverečky a plníme houbovou nádivkou. Nádivka: uvařené houby rozsekáme, podusíme na másle s cibulkou, přidáme strouhanku, bílek, sůl, pepř. Nádivkou plníme čtverečky, které přeložíme na trojúhelníky, stiskneme je a vaříme 10 minut ve slané vodě.
Opranou červenou řepu uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uvaříme vývar, který mírně okyselíme. Zeleninu a houby nakrájíme na plátky a povaříme ve vývaru, pak přidáme řepu a světlou máslovou jíšku. Povaříme. Podle chuti dosolíme, opepříme a přisladíme. Podáváme s oušky.
Dana Benešová, Vimperk
Rychlá polévka z masáků
- 10 masáků
- dvě lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř
- sladkou mletou papriku
- kmín
Máslovou jíšku zalijeme asi litrem vody, přidáme na proužky nakrájené masáky, ochutíme a do uvařené polévky nasypeme hrst sekané petrželky.
Marie Kalinová, Dolní Žďár
Myslivecká hříbková polévka
- 5 dkg slaniny
- 1 cibuli
- 0,25 kg hříbků
- 5 dkg hladké mouky
- vývar nebo masox
- 1 dl smetany
- sůl a pepř
- cukr
- petržel
- 1 dl bílého vína
- olej
Na tuku zpěníme cibuli a slaninu, přidáme nakrájíme hříbky a podusíme. Zaprášíme moukou, osmahneme a po částech rozmícháme s litrem studeného vývaru. Povaříme asi 20 minut na mírném ohni za občasného míchání. Zjemníme smetanou, osolíme, opepříme a přidáme špetku cukru.
Před podáváním můžeme vmíchat 1 dl bílého vína. Nakonec posypeme zelenou petrželkou.
Monika Králíčková, Liteň