Letní houbařský guláš

Potřebujeme

  • 250 g tvrdých hub
  • 2 cibule
  • olej
  • 4 papriky
  • 5 stroužků česneku
  • sůl, pepř
  • sladkou mletou papriku
  • špetku pálivé papriky
  • kmín
  • 1 bílý jogurt
  • 1 lžíci hladké mouky
  • kečup
  • masox

Jak na to

Na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku, kmín, omyté a na větší kusy pokrájené tvrdé houby, osolíme, podlijeme rozpuštěným masoxem a dusíme asi 15 minut.

Poté přidáme na nudličky nakrájené papriky, krátce povaříme a zahustíme jogurtem, ve kterém jsme rozmíchali hladkou mouku.

Vše podusíme a nakonec ochutíme rozetřeným česnekem a kečupem. Podáváme s chlebem.

Rajčata plněná žampiony

Potřebujeme

  • 500 g žampionů
  • 8 rajčat
  • 500 ml bílého vína
  • citronovou šťávu
  • mleté koření
  • pepř
  • sekanou zelenou petrželku
  • máslo
  • 2 vejce natvrdo
  • zelené olivy plněné červenou paprikou

Jak na to

Nakrájené žampiony vybělíme pětiminutovým varem v bílém víně a okořeníme je mletým kořením a pepřem.

Dobře okapané žampiony smícháme se sekanou petrželkou a plníme je do vydlabaných rajčat. Na míse plněná rajčata ozdobíme čtvrtkami vajec uvařených natvrdo, petrželkou a olivami.

Hříbkové carpaccio

Středně velké bílé hřiby podélně nakrájíme (klobouček s třeněm dohromady) na velmi tenké plátky, osolíme, lehce okořeníme bílým pepřem, zakapeme citronem a necháme asi hodinu uležet v ledničce. Před podáváním zakapeme panenským olivovým olejem.

Houbový ovar

Potřebujeme

  • větší plodnice hřibu hnědého, kozáka nebo jiné hřibovité houby
  • sůl
  • křen
  • hořčici nebo kečup
  • chléb

Jak na to

Očištěné klobouky hub nakrájíme na poloviny a povaříme ve větším hrnci osolené vroucí vody asi 10–15 minut. Necháme na sítku okapat a ještě teplé podáváme se strouhaným či jablkovým křenem, hořčicí a chlebem.

Pozor! Vodu nevyléváme, použijeme ji k přípravě polévky.

Nudle s houbami a šunkou

Potřebujeme

  • 200 g hub
  • 350 g nudlí
  • 6 malých cibulek
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g šunky
  • 200 g mraženého hrášku
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 400 ml drůbežího vývaru
  • snítku čerstvého tymiánu nebo nať zelené petrželky
  • pepř, sůl

Jak na to

Uvaříme těstoviny. Na oleji zpěníme cibuli a česnek. Přidáme tymián, houby a dusíme asi tři minuty. Poté přidáme šunku, hrášek, přilijeme vývar, osolíme, opepříme a vše dusíme, až se tekutina téměř vypaří. Nakonec přidáme vychladlé uvařené těstoviny, vše lehce promícháme a posypeme strouhaným sýrem.

Muchomůrka růžovka

Ačkoliv patří mezi muchomůrky, je na rozdíl od svých jedovatých kolegyň (muchomůrky tygrované, zelené, jízlivé a dalších) nejen jedlá, ale dokonce velmi chutná. Mnozí houbaři už ji znají a sbírají. Roste velmi hojně v létě a na podzim v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích, ale i na hrázích rybníků, ve stromořadích či parcích. Pozor! Nespleťte si ji s muchomůrkou tygrovanou, která se od ní liší žlutohnědě zbarveným, na okraji rýhovaným kloboukem a hladkým nerýhovaným prstencem.

Růžovky na pórku s křenem

Potřebujeme

  • 200 g růžovek
  • 100 g oleje
  • 5 vajec
  • 3 menší pórky
  • křen
  • kmín
  • kari
  • sladkou papriku
  • pepř, sůl

Jak na to

Pórek nakrájíme na tenká kolečka, ve velké pánvi ho prudce osmahneme na rozpáleném tuku, přidáme oloupané na kousky nakrájené růžovky a společně vše udusíme doměkka.

Pak směs okořeníme, osolíme, zamícháme, opět urovnáme a rozdělíme na pět dílů. Na každém z nich usmažíme volské oko, odstavíme z ohně a posypeme strouhaným křenem. Podáváme se slaným pečivem.

Houbové pirohy

Potřebujeme

  • 400 g hub
  • 2 vejce
  • 40 g másla
  • špetku pepře, drceného kmínu a majoránky
  • sůl

na těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 80 g másla
  • 2 vejce
  • 40 g droždí
  • 200 ml mléka
  • sůl

Jak na to

Připravíme si kynuté těsto.

Houby očistíme, opereme, jemně nakrájíme a podusíme na másle doměkka.

Z kynutého těsta vytváříme bochánky a plníme je podušenými houbami, které jsme jemně dokořenili pepřem, kmínem a solí. Na povrchu bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dorůžova. Podáváme teplé jako předkrm.

Houbové žemle

Potřebujeme

  • 500 g směsi čerstvých hub
  • máslo
  • 1 cibuli
  • 2 vejce
  • kmín
  • strouhaný sýr
  • pepř
  • sůl
  • 8 žemlí

Jak na to

Na másle zpěníme cibuli, přidáme nadrobno pokrájené houby, okořeníme a dusíme doměkka. Nakonec přidáme vejce jako na míchanici a sůl.

Žemle rozkrojíme, vydlabeme střídku, vymažeme máslem a naplníme smaženicí. Povrch pokropíme rozpuštěným máslem, posypeme strouhaným sýrem a na vymazaném plechu v troubě zapečeme.

Topinky s houbami

Potřebujeme

  • 300 g čerstvých hub
  • křen
  • lžíci másla
  • 1 cibuli
  • ½ citronu
  • pepř
  • ½ celeru
  • 4 vejce
  • 8 plátků chleba
  • olej
  • 100 g strouhaného sýra
  • zelenou petrželku
  • sůl

Jak na to

Na másle osmahneme dozlatova nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme očištěné nakrájené houby, zakapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a dusíme do poloměkka.

Mezitím na pánvi opečeme topinky.

V polovině dušení přidáme k houbám nastrouhaný celer. Když se všechna tekutina vydusí, přimícháme do nich rozšlehaná vejce a necháme ztuhnout.

Topinky s houbami posypeme směsí sýra a strouhaného křenu. Podáváme na listu salátu, s čerstvými rajčaty. Zdobíme petrželkou.