Houby v určitých částech republiky rostou, což se jeví v těchto dlouhých vedrech jako zázrak. Houbaři čekají na déšť jako na smilování, aby už mohli vyrazit do lesa na „lov“ a přinesli si domů alespoň trochu hub na nějakou dobrotu. Jakmile zmiňované období nastane a vy doma začnete čistit donesené houby, což je mimochodem asi ta nejhorší činnost na světě, zkuste si připravit recept na houbové ragú, se kterým se podělil pan Zdeněk Pohlreich. Recept je jednoduchý a zvládne ho každý. A znáte to, někdy právě ty nejjednodušší věci jsou ty nejlepší!

Houby raději nejezte na noc

Nezapomeňte, že houby by se neměly konzumovat ve večerních hodinách, je po nich těžko a zdají se po nich i noční můry. Lidé s kachním žaludkem si je mohou dát v půlnoci a nic jim není, těm se dá jen tiše závidět.

Výběr hub do ragú

Každý člověk má rozdílně mlsný jazýček, takže bude houby vybírat dle své chuti. Doporučujeme ale všehochuť. V lese se nejčastěji hledá hřib dubový či smrkový, pěkně vypadá, je tvrdý a dobře chutná. Ale on takový hřib žlutomasý, lidově babka, spadá sice do hub měkčích, ale svými chuťovými vlastnostmi dožene i vyhledávanější houby. Zvláštní chutí nadchne i křemenáč či kozák. A liška…netřeba slov. Některé houby jsou sice měkčí, ale i to se dá vyřešit! Rozdělte si je podle tvrdosti. Nejprve přidejte do pánve tvrdé, pak ty měkčí a na konec ty nejměkčí.

Jak na houbové ragú

Budete potřebovat 800 g čerstvých hub, 100 g másla, 200 ml smetany, 200 ml bílého vína, 4 žloutky, 4 šalotky, sůl a pepř. Přinesené houby pěkně očistěte, omyjte (někdo nedělá) a nakrájejte na úhledné kousky. Připravte si rendlík s pokličkou, nebo pokud máte pánev s poklicí. Rozpalte vybranou nádobu na plotýnce, zpěňte kousek másla a na něm osmahněte najemno pokrájenou šalotku. Poté přidejte houby a také je krátkou dobu orestujte. Zalijte bílým vínem, překryjte poklicí, plotýnku stáhněte a nechte obsah zredukovat. Mezitím si vyšlehejte žloutky. Jakmile bude ragú vypadat „tak akorát“, přidejte zbytek másla, smetanu a vyšlehané žloutky. Dochuťte podle své chuti solí a pepřem a můžete aranžovat na talíř. Jako přílohu zvolte nejlépe čerstvé pečivo, ale znáte to, sto lidí, sto chutí, takže si možná k ragú někdo připraví třeba křupavou topinku. Dobrou chuť!

Související články

Zdroje: www.receptyonline.cz, tchiboblog.cz, www.recepty.eu