obrázek z archivu ireceptar.cz

Houbové recepty: chuťovky

Čtenářská fantazie bez hranic: houby zapečené v žemlích, houbové chlebíčky s medem, chuťovka pro unavené hosty, houbové palačinky s kontryhelem, bedla à la platýz, křemenáč jako ovar a další houbová inspirace.

Houby zapečené v žemlích

Z žemlí odkrojíme vršek a trochu střídky vydlabeme, aby se daly naplnit.

Podle počtu žemlí si připravíme dušené houby, do kterých vmícháme 1 až 2 vejce a osolíme je. Touto směsí naplníme žemle.

Povrch posypeme strouhankou a strouhaným ementálem. Pokropíme máslem a na vymaštěném plechu zapečeme v troubě 10-15 minut.

Kocourková Marta, Dolní Metelsko

Houbové chlebíčky s medem

Kloboučky hub osolíme, opepříme a opečeme na másle. Plátky veky slabě potřeme medem, kremžskou hořčicí a obložíme opečenými kloboučky hub.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Chuťovka pro unavené hosty

Potřebujeme 

  • 40 dkg zavináčů
  • pepř
  • 20 dkg naložených hub ve sladkokyselém nálevu
  • 2 až 3 feferonky
  • kolečka cibule
  • olej

Jak na to 

Řezy zavináčů nakrájíme na menší kousky, opepříme, a přidáme naložené houby, jemně nasekané feferonky a kolečka cibule. Vše zalijeme olejem.

Jiřina Miková, Mikulov

Houbové palačinky s kontryhelem

Vejce rozšleháme se špetkou soli, mlékem a polohrubou moukou na řídké palačinkové těsto, vmícháme do něj drobně pokrájené houby a jemně posekaný kontryhel. Upečeme po obou stranách.

Olga Štěpničková, Praha

Bedly à la platýz

Větší klobouky po stranách mírně nařízneme a seřízneme špičku, posypeme směsí jemné soli a drceného kmínu, zaprášíme hladkou moukou a zprudka osmahneme po obou stranách.

Chuť zvýrazníme pokapáním rozpuštěným máslem.

Olga Štěpničková, Praha  

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Utopenci s houbami

Potřebujeme 

  • 5 špekáčků
  • 200 g mladých pevných hub
  • 2 cibule
  • 3 dl vody
  • 2 dl vinného octa
  • bobkový list
  • estragon
  • nové koření
  • celý pepř
  • 1 červenou kapii
  • sůl
  • 1 nebo 2 feferonky

 

Jak na to 

Houby očistíme, propláchneme pod proudem vody a povaříme v osolené vodě asi pět minut. Slijeme a necháme okapat.

Ocet smícháme s 3 dl vody a s kořením. Špekáčky a cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.

Do sklenice klademe střídavě vrstvu špekáčků, cibule, hub a na proužky nakrájené papriky. Proložíme feferonkami a vše zalijeme nálevem s kořením. Uzavřeme a dáme na dva dny do lednice. Můžeme použít i paprikovou klobásu.

Renata Culková, Osek u Sobotky

Houbové škvarky

Potřebujeme 

  • 500 g čerstvých holubinek
  • 60 g tuku
  • kmín a sůl

Jak na to 

Očištěné houby nakrájíme na kostičky asi 1 cm velké a opékáme na rozehřátém tuku dorůžova. Během tepelné úpravy okořeníme kmínem a osolíme.

Hotové škvarky podáváme s chlebem, bramborovou kaší nebo jako oblohu k různým masům. Můžeme použít i jiné druhy hub, ale nejchutnější jsou škvarky z holubinek.

Eliška Křížovská, Svitavy

Křemenáče jako ovar

Houby nakrájíme na menší kousky a vhodíme je do vařící osolené vody. Vaříme 15 minut. Okapané je podáváme na nahřátém talíři s hořčicí a křenem.

Zdena Kocková, Hajnice

 

houbová specialitahoubová specialitaAutor: Archiv ireceptar.cz

Houbová paštika

Potřebujeme 

  • 300 g hřibovitých hub
  • 150 g vepřových jater
  • 60 g doměkka uvařené rýže
  • 1 velkou cibuli
  • 80 g anglické slaniny
  • 3 vejce
  • sůl a pepř
  • trošku zázvoru
  • trošku muškátového květu

Jak na to 

Semeleme houby, játra, cibuli, slaninu, okořeníme, přidáme celá vejce a důkladně rozmícháme. Přidáme rýži, zamícháme.

Směsí plníme buď malé skleničky, nebo formu na pudink vyloženou slaninou, a to půl centimetru pod okraj − směs nabude.

Vaříme ve vodní lázni hodinu a půl. Dobře upevníme víčka. V chladničce vydrží i několik týdnů.

Dana Benešová, Vimperk

Tlačenka

Asi 1 kg hub nakrájených na větší kousky podusíme na 1 lžíci oleje až do vydušení vody. Podle chuti osolíme.

Přidáme 1,5 lžičky glutasolu, 1 lžičku mletého pepře, 1 lžičku majoránky.

Směs pět minut dusíme a pak ji odstavíme.

Necháme nabobtnat 4 dkg želatiny a pak ji dáme rozpustit do litru teplé vody. Poté ji nalijeme na houby a přidáme 3 stroužky utřeného česneku. Vše nalijeme do formy srnčího hřbetu a dáme do lednice ztuhnout.

Pro lepší konečný vzhled je možno do směsi přidat pokrájená, natvrdo vařená vejce a rozsekanou petrželku.

Marie Kusá, Chudobín

Akční letáky