Houby zapečené v žemlích
Z žemlí odkrojíme vršek a trochu střídky vydlabeme, aby se daly naplnit.
Podle počtu žemlí si připravíme dušené houby, do kterých vmícháme 1 až 2 vejce a osolíme je. Touto směsí naplníme žemle.
Povrch posypeme strouhankou a strouhaným ementálem. Pokropíme máslem a na vymaštěném plechu zapečeme v troubě 10-15 minut.
Kocourková Marta, Dolní Metelsko
Houbové chlebíčky s medem
Kloboučky hub osolíme, opepříme a opečeme na másle. Plátky veky slabě potřeme medem, kremžskou hořčicí a obložíme opečenými kloboučky hub.
Marta Kocourková, Dolní Metelsko
Chuťovka pro unavené hosty
Potřebujeme
- 40 dkg zavináčů
- pepř
- 20 dkg naložených hub ve sladkokyselém nálevu
- 2 až 3 feferonky
- kolečka cibule
- olej
Jak na to
Řezy zavináčů nakrájíme na menší kousky, opepříme, a přidáme naložené houby, jemně nasekané feferonky a kolečka cibule. Vše zalijeme olejem.
Jiřina Miková, Mikulov
Houbové palačinky s kontryhelem
Vejce rozšleháme se špetkou soli, mlékem a polohrubou moukou na řídké palačinkové těsto, vmícháme do něj drobně pokrájené houby a jemně posekaný kontryhel. Upečeme po obou stranách.
Olga Štěpničková, Praha
Bedly à la platýz
Větší klobouky po stranách mírně nařízneme a seřízneme špičku, posypeme směsí jemné soli a drceného kmínu, zaprášíme hladkou moukou a zprudka osmahneme po obou stranách.
Chuť zvýrazníme pokapáním rozpuštěným máslem.
Olga Štěpničková, Praha
Utopenci s houbami
Potřebujeme
- 5 špekáčků
- 200 g mladých pevných hub
- 2 cibule
- 3 dl vody
- 2 dl vinného octa
- bobkový list
- estragon
- nové koření
- celý pepř
- 1 červenou kapii
- sůl
- 1 nebo 2 feferonky
Jak na to
Houby očistíme, propláchneme pod proudem vody a povaříme v osolené vodě asi pět minut. Slijeme a necháme okapat.
Ocet smícháme s 3 dl vody a s kořením. Špekáčky a cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Do sklenice klademe střídavě vrstvu špekáčků, cibule, hub a na proužky nakrájené papriky. Proložíme feferonkami a vše zalijeme nálevem s kořením. Uzavřeme a dáme na dva dny do lednice. Můžeme použít i paprikovou klobásu.
Renata Culková, Osek u Sobotky
Houbové škvarky
Potřebujeme
- 500 g čerstvých holubinek
- 60 g tuku
- kmín a sůl
Jak na to
Očištěné houby nakrájíme na kostičky asi 1 cm velké a opékáme na rozehřátém tuku dorůžova. Během tepelné úpravy okořeníme kmínem a osolíme.
Hotové škvarky podáváme s chlebem, bramborovou kaší nebo jako oblohu k různým masům. Můžeme použít i jiné druhy hub, ale nejchutnější jsou škvarky z holubinek.
Eliška Křížovská, Svitavy
Křemenáče jako ovar
Houby nakrájíme na menší kousky a vhodíme je do vařící osolené vody. Vaříme 15 minut. Okapané je podáváme na nahřátém talíři s hořčicí a křenem.
Zdena Kocková, Hajnice
Houbová paštika
Potřebujeme
- 300 g hřibovitých hub
- 150 g vepřových jater
- 60 g doměkka uvařené rýže
- 1 velkou cibuli
- 80 g anglické slaniny
- 3 vejce
- sůl a pepř
- trošku zázvoru
- trošku muškátového květu
Jak na to
Semeleme houby, játra, cibuli, slaninu, okořeníme, přidáme celá vejce a důkladně rozmícháme. Přidáme rýži, zamícháme.
Směsí plníme buď malé skleničky, nebo formu na pudink vyloženou slaninou, a to půl centimetru pod okraj − směs nabude.
Vaříme ve vodní lázni hodinu a půl. Dobře upevníme víčka. V chladničce vydrží i několik týdnů.
Dana Benešová, Vimperk
Tlačenka
Asi 1 kg hub nakrájených na větší kousky podusíme na 1 lžíci oleje až do vydušení vody. Podle chuti osolíme.
Přidáme 1,5 lžičky glutasolu, 1 lžičku mletého pepře, 1 lžičku majoránky.
Směs pět minut dusíme a pak ji odstavíme.
Necháme nabobtnat 4 dkg želatiny a pak ji dáme rozpustit do litru teplé vody. Poté ji nalijeme na houby a přidáme 3 stroužky utřeného česneku. Vše nalijeme do formy srnčího hřbetu a dáme do lednice ztuhnout.
Pro lepší konečný vzhled je možno do směsi přidat pokrájená, natvrdo vařená vejce a rozsekanou petrželku.
Marie Kusá, Chudobín