Pokud jste už přejedeni smaženicemi, smaženými řízky či houbovými omáčkami, odlehčete houbovým rizotem. Kdysi byly houby považovány za „jídlo chudých“, které bylo dostupné každému bez platby, a navíc chutné, protože houby mají své typické kořeněné aroma.

Rizoto je původně italským pokrmem, jehož příprava vyžaduje pečlivé dodžení stanovených postupů. Naše česká varianta nebývá vždy v krémové variantě a většinou je připravována dle tradičních receptů našich babiček.

Kde vzniklo rizoto

Rizoto je svým původem tradiční italské jídlo. Vaří se zásadně z kulaté rýže, nejčastěji z rýže Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano. Konkrétním místem vniku je severní část Itálie v čele s Lombardií a krajem Veneto, kde jsou pro pěstování těchto druhů rýže naprosto ideální klimatické podmínky. Itálie je proslulá pěstováním rýže už od 10. století, kdy ji na Apeninský poloostrov dopravili arabští dobyvatelé.

Legenda o rizotu

Na téma vzniku rizota je možné slyšet mnoho legend. Ovšem nejznámější je ta o malíři, kterému spadl během malování výzdob dómu do hrnce s rýží šafrán, který běžně používal k namíchání zlatého odstínu barvy. Proto se dodnes dochucuje milánské rizoto šafránem.

České houbové rizoto

Nasbírané houby zbavte veškerých nečistot a nakrájejte si je zhruba na 2 až 3 mm tenké proužky. Měli byste jich mít alespoň 400 g. Oloupejte si 1 cibuli a 1 stroužek česneku a pokrájejte je najemno. V pánvi si rozpusťte 1 polévkovou lžíci másla a na mírném ohni v něm po dobu 2 až 3 minut poduste cibuli společně s česnekem.

Přidejte nakrájené houby a 2 minuty je smažte. Poté je osolte a smažte další 3 minuty. V tento moment do hub přidejte 300 g rýže arborio nebo carnaroli a zalijte ½ l vývaru. Vznikající rizoto nechte pod poklicí pobublávat na mírném stupni a postupně dolévejte další ½ l vývaru. Pravidelně míchejte.

Zhruba po 20 minutách přilijte 100 ml smetany na vaření a 1 polévkovou lžíci másla a nechte ještě 2 až 3 minuty povařit. Na závěr dochuťte rizoto nasekanou plocholistou petrželí, dá pokrmu ten správný šmrnc. Nechte rizoto ještě chvilku dojít a můžete servírovat na stůl.

Zdroje: www.receptypanicuby.cz, www.lifee.cz, www.toprecepty.cz