Pokud milujete klasické francouzské brambory, bude tato jednoduchá delikatesa přesně pro vás. Pro změnu si dáte bezmasou variantu, která je však plná vůně z čerstvých hub, ale použít můžete i houby sušené, které předem chvíli namočíte v teplé vodě.

Nejen hlavní jídlo, ale i skvělá příloha

Tuto lahůdku lze podávat jako hlavní jídlo, ale pokud se masa nechcete vzdát, jde i o skvělou přílohu, kterou můžete doplnit také zajímavým dipem. Houby a brambory se chuťově báječně doplňují, takže se můžete těšit na skvělý výsledek. Tuto lahůdku stačí pak dochutit ingrediencemi, které máte rádi, aby měl pokrm jedinečný šmrnc.

Jak připravit houbové brambory se můžete na videu:

Zdroj: Youtube

Recept na zapečené brambory s houbami

Nejprve si připravte jednotlivé ingredience. Očištěné houby si pokrájejte na menší kousky. Jednu velkou cibuli nasekejte najemno, 1 střední pórek nakrájejte na kolečka a 2 stroužky česneku pokrájejte na tenké plátky.

Na pánvi si rozpusťte trochu másla a orestujte na něm 40 g slaniny. Poté přidejte cibuli, česnek, pórek a houby. Osolte a opepřete dle chuti, přidejte drcený kmín, zalijte trochou vody a nechte řádně podusit.

Mezitím si očistěte a nakrájejte brambory. Potom si vymažte máslem pekáček, do kterého postupně dejte vždy vrstvu osolených brambor a vrstvu houbové směsi. Takto naplňte celý obsah pekáče. Pak si rozšlehejte 2 celá vajíčka, která osolte, opepřete a zalijte s nimi brambory s houbami.

Pokud máte čerstvé bylinky, můžete s nimi tuto pochoutku dochutit, výborně se hodí voňavá bazalka.

Na závěr dejte houbové brambory zapéct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte do té doby, dokud nebudou brambory měkké. Pokud máte rádi sýr, posypte brambory vaším oblíbeným druhem, skvělý je nastrouhaný parmezán.

Zdroje: www.fresh.iprima.cz, www.ceskatelevize.cz, www.toprecepty.cz