Kdo by neznal Haničku písničku. Její tvorba provází dříve narozené i ty, kteří přišli na svět až v novém jubileu, protože skladby paní Zagorové jsou prostě nesmrtelné. A i když nás nedávno zasáhla informace o jejím odchodu, písně tu s námi budou navždy a budeme na ni pokaždé rádi vzpomínat.
Jelikož je ideální počasí a houby rostou snad všude v České republice, vyrazte na lov také. Pokud váš košík bude naplněný až po okraj, ty nejhezčí kousky si nasušte na zimu, udělejte si smaženici a část hub si nechte na houbový guláš, ať ho můžete vyzkoušet, protože je vynikající.
Nachystáno? Tak ještě sáhněte po ovladači a zavzpomínejte si u vaření na paní Zagorovou. Nebo víte co? Tady máte rovnou odkaz, ve kterém si zčásti poslechnete sto jejích největších hitovek:
Jak na houbový guláš
Houby z lesa, přibližně 400 g, očistěte a omyjete, nechte řádně okapat, a poté si je pokrájejte na plátky. Ideálně si přineste košík plný rozmanitých hub, aby vám chuť různorodých klobouků a noh pošimrala chuťové buňky.
Jednu velkou cibuli si nakrájejte na kostičky, jako kdybyste připravovali klasický guláš.
Dejte si vařit pět brambor s kmínem, které předem oloupejte, omyjte a nakrájejte na menší kousky.
Nachystejte si větší pánev, vhoďte do ní kousek másla a na něm zpěňte cibuli. Přidejte pokrájené houby, 2 špetky kmínu, dvě lžíce vegety a trošku směsku podlijte. Pánev překryjte poklicí a nechte podusit.
Mezitím si slijte uvařené brambory.
Do pánve k houbám vmíchejte dvě zakysané smetany (v kelímku, možno použít i light verzi), které jste předem spojili s trochou mouky.
Po pár minutách do směsi přidejte i vařené brambory a nakrájenou petrželku.
Ke konci vaření dochuťte solí podle své chuti.
Náš tip: Domácí vegeta je nejlepší dochucovadlo
Jelikož se v posledních letech vcelku dbá na zdravé stravování, možná se vám nechce použít kupovaná vegeta plná chemie a přidaných látek. Přitom domácí připravovaná směs vegety je jednoduchá záležitost. Pravdou je, že rozmanitost zeleniny, která je k výrobě nutná, vám na nákupním seznamu zabere pár řádků… Ale třeba půjdete "nakupovat" jen na svou zahrádku, což je samozřejmě nejideálnější.
Jak na to:
Zeleninu si očistěte, vhoďte do kuchyňského robota a rozšmelcujte. Budete potřebovat 300 g petržele, 300 g mrkve, 400 g kedlubny, 400 g pórku, 500 g celeru i listnatou částí, 120 g libečku a 400 g cibule. Jestliže robota nemáte, můžete zeleninu nastrouhat. Všechno smíchejte se 100 g soli a rozprostřete na plech. Troubu si vyhřejte na 50 °C, vložte do ní plech a nechte sušit při pootevřené troubě. Až docílíte úplného usušení, vše umelte na prášek nebo do takové konzistence, která vám bude vyhovovat. Jednoduché, že?
Související články
Zdroje: www.toprecepty.cz, magazin.recepty.cz, www.bydlimekvalitne.cz