Zdroje: fresh.iprima.cz, az-recepty.cz
Poctivý houbový guláš
Houbový guláš není žádná náhražka ani „skoro“ guláš. Je to poctivé jídlo, kde prim hrají houby. Do guláše se dobře hodí tvrdší druhy, při delším zpracování také houževnaté hlívy nebo václavky.
K houbovému guláši se nejčastěji servírují různé druhy knedlíků, ale také čerstvé pečivo nebo malé bramboráčky. Ty už nemusí být ani pikantní nebo s uzeninou, stačí dobře ochucené a usmažené bramborové placičky s česnekem a majoránkou.
Podívejte se, jak vaří houbový guláš například Roman Paulus v Kuchyni Lidlu. Jak sám říká, jeho recept je o něco blíž originálnímu maďarskému guláši:
Houbový guláš jako od babičky
Nevyhovují vám sladké kapie v základu guláše? Vyzkoušejte poctivý babičkovský guláš, který je oblíbený v mnohých českých domácnostech. Je docela jednoduchý!
Na přípravu budete potřebovat 2 větší nadrobno nakrájené cibule, které orestujete do zlatova na sádle. Do cibulky přihoďte kilo nebo o něco víc nakrájených tvrdších očištěných hub. Dobře je orestujte a přidejte k nim také 2 lžičky kmínu a 1 lžíci mleté lahůdkové papriky. Promíchejte a téměř okamžitě přidejte také asi jeden litr vývaru. Přikryjte pokličkou a na mírném žáru nechte dusit asi půl hodiny.
Pokud jsou houby velmi pevné a dužnaté, jako v případě hlív, pak duste o něco déle, jednoduše dokud nezměknou. Přidejte špetku mletého nového koření a dva propasírované stroužky česneku, případně granulovaný sušený česnek. Pak nechte šťávu mírně zredukovat.
Vmíchejte do šťávy 2 lžíce mouky nebo jíšky, ještě trošku podlijte studenou vodou nebo vývarem a povařte až do zhoustnutí. Míchejte, aby se guláš nezačat chytat ke dnu hrnce a na závěr přidejte lžíci rozemnuté majoránky, sůl a pepř. Odstavte ze sporáku, ochutnejte a dochuťte podle potřeby.