obrázek z archivu ireceptar.cz

Houbový koláč s bílými hřiby a parmezánem

Houbový koláč se slaninou a parmezánem je specialita pocházející z Apeninského poloostrova. Postupem času zdomácněla tato dobrota po celé Evropě v mnoha podobách.

Na těsto potřebujeme

  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1,5 dl vody
  • 1,5 dl oleje
  • lžičku cukru
  • sůl
  • pár kapek octa

Příprava těsta

  1. Vypracujte těsto a dejte je do chladničky na hodinku odležet.
  2. Na pomoučeném válu ho rozválejte na tenkou placku ve tvaru o málo většího kruhu, než je průměr pečicí formy.
  3. Těsto upravte do formy, vyložené pečicím papírem tak, aby okraje těsta mírně přesahovaly nad okraj formy.

Těsta můžete připravit různá, namátkou např. kynuté, bramborové, listové. Nebo jednoduše kupte hotové balené těsto na pizzu či na křehký koláč.

houbový koláčhoubový koláčAutor: Archiv ireceptar.cz

Na náplň potřebujeme

  • Bílé hřiby
  • anglickou slaninu
  • cibuli
  • česnek
  • rozmarýn
  • sůl
  • smetanu na vaření
  • jedlý škrob
  • strouhaný parmezán

Příprava náplně

  1. Nakrájenou anglickou slaninu a houby, cibuli a česnek spolu poduste, přidejte rozmarýn, osolte a odstavte.
  2. Vychladlou směsí naplňte formu vyloženou těstem, posypte sýrem a zalijte studenou a osolenou smetanou se lžící zašlehaného škrobového prášku.
  3. Pečte při 180 °C asi 30 minut.