Patříte k milovníkům guláše? Využijte podzimní houbařské sezóny a nahraďte maso čerstvými houbami! Nejenže bude mít houbový guláš neodolatelné aroma i chuť, ale pokrm zvládnete připravit rychlostí blesku. A navíc? Díky bohatému obsahu bílkovin a vlákniny se jedná o skvělý zdroj energie.
Jak připravuje houbový guláš Těhotnej kuchař, se podívejte v tomto YouTube videu:
Proč guláš a houby?
Houby jsou nejen výbornou alternativou masa, ale zároveň přinášejí našemu tělu mnoho zdravotních benefitů. Obsahují vitamíny skupiny B, minerály jako draslík a selen a mají nízký obsah kalorií. Guláši a mnoha dalším jídlům dodají jedinečnou chuť a typickou vůni.
Potřebné ingredience
Než se do přípravy guláše pustíte, připravte si 450 až 500 g lesních jedlých hub, 1 vrchovatou lžíci sádla, 2 ks cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžičku rajčatového protlaku, 1 lžíci mleté sladké papriky, 2 špetky celého kmínu, 2 listy bobkového listu, 1 lžičku majoránky a stejné množství soli a pepře.
Houbový minutkový guláš
Nejprve orestujte ve vyšší pánvi na sádle nahrubo posekanou cibuli. Jakmile bude zlátnout, dodejte i nasekaný stroužek česneku a na nízkém stupni plotýnky ještě chvíli restujte, dokud směs nebude do zlatova.
Přidejte houby
Mezitím si pokrájejte houby a přidejte je do pánve společně s rajským protlakem, mletou paprikou. Dochuťte kmínem, solí a pepřem. Přidejte také bobkové listy a zalijte 150 ml vody nebo vývaru, houby dušením pustí ještě další šťávu. Směs duste cca 20 minut, houby za tuto dobu krásně změknou. Nakonec houbový guláš okořeňte špetkou majoránky a případně přidejte sůl a pepř.
Sólo pokrm, ale i s přílohou
Hubový guláš lze podávat jako samostatný pokrm, který na talíři vytuníte přidáním pár plátků červené cibule, ale stejně tak k němu lze dodat čerstvé pečivo, knedlík, těstoviny nebo špecle.
Pár tipů na závěr
Pokud máte raději hustší guláš, můžete houbovou variantu zahustit jíškou nebo rozdrobeným chlebem. Kromě lesních hub je skvělým doplňkem i hlíva ústřičná. K výrobě guláše lze použít i sušené houby, jen je předem namočte v troše vody, kterou do omáčky také vlijte.
Zdroje: www.prozeny.cz, www.fresh.iprima.cz, www.apetitonline.cz