Levná, avšak výborná delikatesa
Žádný milovník hub nikdy neodmítne naložené houby na kyselo. Jde o osvěžující pochutinu, která se dá mlsat jen tak samotná, anebo výborně dochutí například oblíbenou kulajdu, jakoukoliv smetanovou i masovou omáčku, a dokonce ji můžete dát péct společně s masem.
Výroba této pochutiny vás nebude kromě vašeho času a práce stát skoro nic. Další výhodou je, že jde o nízkokalorickou potravinu, takže si na naložených houbách můžete pochutnat i v období hubnutí. Naložení hub do nálevu je ten nejlepší způsob, jak uchovat jejich chuť a křupavost.
Vše má svá pravidla
Přestože je houbaření docela jednoduchý koníček, i zde by se každý z nás měl držet jistých zásad. V prvé řadě vždy buďte maximálně ohleduplní k přírodě a vždy sbírejte jen houby, které dokonale znáte.
Které houby se hodí k naložení?
Nenoste si domů zbytečně houby napadené červy, plísněmi a hnilobami. Na zavařování hub jsou nejlepší malé, pevné, mladé, a především nepoškozené plodnice. Výborné jsou veškeré druhy hřibovitých hub, ale i holubinky, ryzec pravý, liška obecná, hlíva ústřičná a například václavka. Skvěle chutnají i nakládaný klouzek, křemenáč nebo třeba babka. Můžete si naložit vždy jednotlivý druh, anebo libovolný mix.
Nejprve si připravte houby
Houby pečlivě očistěte a zbavte je všech nečistot. Poté větší houby pokrájejte, malé kousky můžete nechat i celé. Zhruba tak 10 až 15 minut je povařte v osolené vodě. Následně je sceďte a nechte je okapat na cedníku. Pak je naplňte do čistých zavařovacích sklenic. Pokud chcete, můžete je proložit kolečky čerstvé nebo podušené cibule, mrkví nebo pokrájenými paprikami.
Na řadu přichází nálev
V této nejdůležitější fázi jde o výslednou chuť nakládaných hub. Proto se s oblibou používají tradiční rodinné recepty, které jsou ověřené a naplňují chuťové představy strávníků. Stejně tak jsou velmi významné recepty ostřílených mykologů, jejichž společnosti pořádají tradičně soutěže o nejchutnější naložené houby, a to v různých kategoriích. Vítězné recepty jsou vždy velmi oblíbené.
Houby v klasickém nálevu
V tomto případě okořeňte houby už v počátku, když je budete dávat vařit do osolené vody. Na 1 l vody přidejte 1 polévkovou lžíci soli, 15 zrnek pepře, 1 nové koření a větší bobkový list. Houby v této směsi zhruba 10 až 15 minut povařte. Mezitím si připravte nálev ze 4 dl octa a 6 dl vody, 1 polévkové lžíce soli, cukru dle chuti, můžete použít i cca 6 tabletek umělého sladidla, 1/2 lžičky hořčičného semínka, 10 zrnek pepře a 20 zrnek koriandru.
Nálev krátce svařte a potom ho nechte vychladnout. Okapané houby ve sklenicích lákem zalijte. Houby zbytečně nepěchujte, měly by volně plavat. Nakonec zavíčkujte a nechte tak 30 minut sterilovat při teplotě 100 °C.
Zkuste vítězný recept mykologa Buriana
Pokud chcete ochutnat houby v nálevu odborníka na houby, zkuste jeho oceněný recept.
Vlijte do hrnce 220 ml 8 % octa a 780 ml vody. Přidejte 90 g cukru, 25 g soli, 15 kuliček pepře, 20 kuliček nového koření, 1 kulička jalovce, 1 ks hřebíček, 1 ks bobkový list, 1,5 lžičky hořčičného semínka, 0,5 lžičky koriandru. Nechte tuto směs tak 5 minut vařit a odstavenou ji nechte macerovat do příštího dne. Po scezení nálev použijte na zalití povařených hub.
Zdroje: www.liberecky.denik.cz, www.makova-panenka.cz, www.tn.nova.cz, www.maminka.cz